Skocz do zawartości

Rutus Solaris

TROJDEN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byłem 3 razy w terenie po 4 godziny.Trochę nie rozumiem instrukcji .
1)Co wskazuje dolny wyświetlacz ?( wielkość , czy zasięg)
2)Jak stroić grunt z pominięciem odłamków?
2)może jest ktoś z W-wy i może się umówić na wspólny wypad transport załatwiony ?
Czekam na odpowiedz i kontakt
Napisano
Dolna skala wyświetlacza pokazuje siłę sygnału od przedmiotu, która zależy zarówno od wielkości jak i głębokości zalegania. Tak więc mały przedmiot leżący płytko będzie dawał wskazania podobne jak przedmiot duży leżący głębiej.Dopiero dłuższe chodzenie z wykrywką i nabranie doświadczenia z obsługą tego a nie innego wykrywacza pozwoli na bardziej precyzyjne określenie co i gdzie".Strojenie do gruntu jest opisane szczegółowo w instrukcji,natomiast pomijanie odłamków" czyli dyskryminacja jest jedną z funkcji,ustawianą pokrętłem na zasobniku z bateriami i elektroniką.Polecam jeszcze raz przeczytać instrukcję i na czystym terenie wypróbować funkcje Solarisa i wszelkie warianty ustawień.DARZ DÓŁ!
Napisano
Witam
tez od kilku miesiecy posiadam owy wykrywacz i powiem ze poczatkowo też bylem zupełnie zdezorietowany, dodam ze jest to moj pierwszy wykrywacz. instrukcje czytalem ze 3 razy i nie wiele z niej wywnioskowalem. wiecej kozysci przyniosło mi wnikliwe sledzenie wątków na forum, oraz wypady w teren.
poczatkowo kopalem pzrewaznie gwozdzie itp., ale teraz jest co raz lepiej, choc nadal czasem mam wrazenie ze z wykrywaczem jest cos nie tak.

ogólnie to moje rada jest taka ze trzeba sporo chodzic i uczyc sie na błedach, po kilkunastym lub kilkudziesietnym gwozdziu zaczniesz je odróżniać. a te skale na wyswietlaczu to tzreba traktowac z przymrożeniem oka, ja prawie w ogóle pzrestalem na nie zwracac uwage.

powodzenia
Napisano
loszo_ZCH robisz błąd nie zwracając uwagi na skalę.Jest ona bardzo pomocna,i o tym się nieraz przekonałem.Z Solarisem chodzę od dawna(wcześniej inne Rutusy) i trochę trudno było sie przestawić.Ale ćwiczenie robi mistrza(o ile mistrz robi ćwiczenie,hehe).Dla treningu warto pozakopywać różne fanty w lekkim terenie(np. na plaży)i wybadać jak reaguje wykrywka w różnych ustawieniach.
Napisano
Witam!Wyświetlacz jest bardzo przydatny,jak swierdził przedmówca i warto go obserwować.Moim zdaniem początkujący użytkownik powinien mieć następujące ustawienia : czułość na maksa,dżwięka na maksa,dyskryminacja na godz.11,grunt to wiadomo-stroimy na bieżąco.Te ustawienia gwarantują,że nie przeoczymy zarówno militarki jak również kolorów.Ale oczywiście to moje spostrzeżenia.Pozdrawiam!
Napisano
Witam szanownych Panów!

mam pytanie czy w solarisie na dynamiku i 3 tonowej identyfikacji jak się przedmiot znajduje daleko od cewki tak 30 cm to sygnał wysoki występuje lecz po zbliżeniu tak na 10 cm sygnał się nakłada z niskim tak na przemian (takie dziwne popierdywanie").

Czy to normalne?

pozdrawiam
Artur
Napisano
Najzupełniej normalne. I nie tylko w Solarisie ale i w każdym innym wykrywaczu. Może lektura tego artykułu Ci coś wyjaśni dlaczego tak się dzieje i nie tylko to.
http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer1/abcPoszukiwacza.html
  • 2 weeks later...
Napisano
na dynamiku jak chodze jak coś mi zawrzeszy pod sonda to podnosze ja do góry na granicy zasięgu ,macham i jeszcze raz słucham.Pomaga.oczywiscie na 3 tonach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie