TROJDEN Napisano 26 Czerwiec 2007 Autor Napisano 26 Czerwiec 2007 Byłem 3 razy w terenie po 4 godziny.Trochę nie rozumiem instrukcji .1)Co wskazuje dolny wyświetlacz ?( wielkość , czy zasięg)2)Jak stroić grunt z pominięciem odłamków?2)może jest ktoś z W-wy i może się umówić na wspólny wypad transport załatwiony ?Czekam na odpowiedz i kontakt
Catadero Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Dolna skala wyświetlacza pokazuje siłę sygnału od przedmiotu, która zależy zarówno od wielkości jak i głębokości zalegania. Tak więc mały przedmiot leżący płytko będzie dawał wskazania podobne jak przedmiot duży leżący głębiej.Dopiero dłuższe chodzenie z wykrywką i nabranie doświadczenia z obsługą tego a nie innego wykrywacza pozwoli na bardziej precyzyjne określenie co i gdzie".Strojenie do gruntu jest opisane szczegółowo w instrukcji,natomiast pomijanie odłamków" czyli dyskryminacja jest jedną z funkcji,ustawianą pokrętłem na zasobniku z bateriami i elektroniką.Polecam jeszcze raz przeczytać instrukcję i na czystym terenie wypróbować funkcje Solarisa i wszelkie warianty ustawień.DARZ DÓŁ!
loszo_ZCH Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Witam tez od kilku miesiecy posiadam owy wykrywacz i powiem ze poczatkowo też bylem zupełnie zdezorietowany, dodam ze jest to moj pierwszy wykrywacz. instrukcje czytalem ze 3 razy i nie wiele z niej wywnioskowalem. wiecej kozysci przyniosło mi wnikliwe sledzenie wątków na forum, oraz wypady w teren.poczatkowo kopalem pzrewaznie gwozdzie itp., ale teraz jest co raz lepiej, choc nadal czasem mam wrazenie ze z wykrywaczem jest cos nie tak.ogólnie to moje rada jest taka ze trzeba sporo chodzic i uczyc sie na błedach, po kilkunastym lub kilkudziesietnym gwozdziu zaczniesz je odróżniać. a te skale na wyswietlaczu to tzreba traktowac z przymrożeniem oka, ja prawie w ogóle pzrestalem na nie zwracac uwage.powodzenia
Catadero Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 loszo_ZCH robisz błąd nie zwracając uwagi na skalę.Jest ona bardzo pomocna,i o tym się nieraz przekonałem.Z Solarisem chodzę od dawna(wcześniej inne Rutusy) i trochę trudno było sie przestawić.Ale ćwiczenie robi mistrza(o ile mistrz robi ćwiczenie,hehe).Dla treningu warto pozakopywać różne fanty w lekkim terenie(np. na plaży)i wybadać jak reaguje wykrywka w różnych ustawieniach.
jakofako Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 Witam!Wyświetlacz jest bardzo przydatny,jak swierdził przedmówca i warto go obserwować.Moim zdaniem początkujący użytkownik powinien mieć następujące ustawienia : czułość na maksa,dżwięka na maksa,dyskryminacja na godz.11,grunt to wiadomo-stroimy na bieżąco.Te ustawienia gwarantują,że nie przeoczymy zarówno militarki jak również kolorów.Ale oczywiście to moje spostrzeżenia.Pozdrawiam!
jakofako Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 P.S.Te ustawienia oczywiście na dynamiku,trzy tony.
jakofako Napisano 27 Czerwiec 2007 Napisano 27 Czerwiec 2007 TROJDEN-gruntu nie da się stroić z pominięciem odłamków.Do tego służy dyskryminacja(prawe górne pokrętło).Pozdrawiam!
Spiderski Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam szanownych Panów!mam pytanie czy w solarisie na dynamiku i 3 tonowej identyfikacji jak się przedmiot znajduje daleko od cewki tak 30 cm to sygnał wysoki występuje lecz po zbliżeniu tak na 10 cm sygnał się nakłada z niskim tak na przemian (takie dziwne popierdywanie").Czy to normalne?pozdrawiamArtur
Grzechotnik Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Najzupełniej normalne. I nie tylko w Solarisie ale i w każdym innym wykrywaczu. Może lektura tego artykułu Ci coś wyjaśni dlaczego tak się dzieje i nie tylko to.http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer1/abcPoszukiwacza.html
rubin Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 na dynamiku jak chodze jak coś mi zawrzeszy pod sonda to podnosze ja do góry na granicy zasięgu ,macham i jeszcze raz słucham.Pomaga.oczywiscie na 3 tonach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.