Skocz do zawartości

Szabla polska wz. 1921/22 oficerska - ile max. można zapłacić ??

gudek82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
prosze o pomoc znawców polskiej białej broni.
Mam okazję kupić szablę polską wz 1921/22 oficerską.( tak mi się wydaje) której łaczny stan oceniam na dobry -. Sęk w tym że cena wywoławcza wynosi od 1000 złoty w górę. Do jakiej ceny można o nią powalczyć. Szabelka została znaleziona około tydzień temu podczas równania ziemi ciężkim sprzętem. Szabla była znaleziona w pochwie. Stan pochwy jest słaby ( między innymi, że jakiś znawca kazał wrzucić ją do octu) i tak się moczy tydzień. Natomiast sama szabelka jest bajerancka, ma niewielkie ubytki skórzanej oprawy trzonu i miedzianego drutu, pozatym wszysko ok. Dziwi mnie w niej to że głownia jest biała niklowana ?, a nie miedziana. Apropos pochwa posiada dwa pierścienie nośne.
Prosze o konkretne informacje.
Jeżeli zamieściłem info na złym forum, to prosze moderatora o przeniesienie do innego działu.
Pozdrawiam gudek82
Napisano
Huk
ta na zdjęciach którą przedstawiłeś to najprawdopodobniej wz.1921, a ja piszę o wz.1921/22, a one dość znacząco się różnią, pozatym ta szabelka co wkleiłeś jest zjechana według tamtej.
A chodziło mi o miedzianą oprawę rekojeści a nie o głownią, machnąłem się.
Napisano
Jeśli już to mosiężna.Pierścienie nośne" pochwy to są ryfki.Ryfka składa się zwykle z pierścienia,który na grzbiecie posiada ogniwko.Przez ogniwko jest przewleczone kółko noszące nazwę brajcarek.Do brajcarka podczepia się rapcie.Regułą jest,że ryfki występują parami,choć są inne sposoby mocowania rapci,z jedną ryfką.
Napisano
biała rękojeść (niklowana)bo może być jeszcze wykonana z białego metalu, oznacza że szabla była używana przez podoficera.mosiężne rękojeści były przeznaczone do szabel oficerskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie