lizbon Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Napisano 22 Czerwiec 2007 Witam, czy ktoś z kolegów spotkał się z użyciem wykrywki do poszukiwań minerałów?
karpik Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Chodzi o szukanie Min(gen)erałów:)?O które minerały konkretnie: srebro rodzime, nikielin, pentlandyt arsenopiryt, magnetyt, galena, chalkopiryt, ilmenit, kupryt, cynober, antymonit, sfaleryt?:)Pozdro.
lizbon Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Napisano 22 Czerwiec 2007 O kurczę, aż tak biegły nie jestem! Znajomek siedzi w minerałach, a widząc u mnie wykrywkę, spytał, czy to działa na minerały. Konkretnie pytał o andradyt - odmiana granatu.
pokemon Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 granat odpada, no chyba że chodzi o granat wojskowy he,he to go wykrywka namierzy. Jest niewielka grupa minerałów reagująca na magnes i te reagują też na wykrywkę (to znaczy na odwrót- wykrywka na nich reaguje) bo są metaliczne np. plaga poszukiwaczy- żużle, magnetyt itp. Generalnie to zależy na jakim terenie, ale minerałów jest niewiele a takich które może namierzyć wykrywacz jeszcze mniej, więc to chyba bez sensu
lizbon Napisano 26 Czerwiec 2007 Autor Napisano 26 Czerwiec 2007 Dzięki Pokemon,Wczoraj sprawdziłem empirycznie.Żaden z minerałów (a w tym i granaty, i bomby wulkaniczne - pomimo zbieżności nazewnictwa), na wykrywkę nie zadziałały. Przeleciałem sprzętem po szafie kolekcjonera, i pokazywał tylko gwożdzie z półek :)
karpik Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Minerały, któte wymieniłem wyżej odznaczają się przewodnością elektryczną. Jest wśród nich np. magnetyt. Czy oznacza to, że pozostałe z listy również wskaże wykrywacz?http://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodno%C5%9B%C4%87_elektryczna_minera%C5%82u
lizbon Napisano 26 Czerwiec 2007 Autor Napisano 26 Czerwiec 2007 Kolego Karpik,Obiecuję sprawdzić osobiście, czy coś z tego, co wymieniłeś, daje odczyt na wykrywce. Z racji na szczupłość czasu, przetestowałem najważniejsze zbiory minerałów mojego kolegi (zeszło mi 2h, bo gość zbiera kamyki zawodowo, i trochę tego w domu ma!) Zakładam, że minerały z Twojej listy są w jego posiadaniu na 99%, a jeśli nie u niego, to u jego kolegów z branży.
ja20 Napisano 26 Czerwiec 2007 Napisano 26 Czerwiec 2007 Ja znalazłem jakiś kamień co wykrywka nad nim piszczy.Nie mam pojęcia jaki to jest.Wylądował w Akwarium.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.