Skocz do zawartości
  • 0

granat wz.33 obronny

tm/39

Pytanie

Napisano
Co oznaczają sygnatury SM na skorupie granatu.Z drugiej strony jest jakaś liczba ale słabo widoczna. Czy malowany pas farbą czerwoną na denku zapalnika to jakaś informacja ?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy wszyscy wyjechali na wakacje ?
Wątek ma już miesiąc , to więcej niż jeden turnus , czas wracać na forum .
Napisano
Tak się mylić i przegrywać browary to mogę codziennie :) Cieszę się ,że nie chodzi tu znowu o smarkacza z niewypałem tylko o zwykłą modelarską ciekawość. Słowo się rzekło do jednego piwa dokładam drugie ,tylko jak modelarz modelarzowi (i to troszeczkę starszemu :) ) powiedz gdzie mam je dostarczyć?
Napisano
Ten czerwony pasek oznaczał standaryzacje gwintu który wcześniej miał inną średnice Różnica pomiędzy modelami granatów polegała na tym, że skorupy granatów wz.23 miały gwint pod zapalnik średnicy 15 mm, natomiast skorupy granatów wz.33 posiadały gniazdo pod zapalnik średnicy 16 mm. Różnica ta brała się z faktu, iż wprowadzono aluminiową tulejkę, która dawała lepsze zabezpieczenie materiału wybuchowego typu kruszącego od wilgoci, i nie pozwalała, aby podczas uzbrajania skorupy granatu w zapalnik, ten właśnie materiał się wysypał. Stąd właśnie powstał nowy wzór granatu, określany jako wz. 33. " granaty po tej zmianie miały ten czerwony pasek (tzn zapalniki według nowego standardu tak znakowano)
Napisano
Bardzo śmieszne !!! Myślałem że osoba z tak dużym dorobkiem jak jacenty 2004 to raczej sztywniak a tu proszę i zażartować potrafi.Cóż początki na forum są raczej trudne ale jak mówi przysłowie - Zapomniał wół ................
Napisano
No i proszę zrobiło się bardzo miło. Modelarz - modelarzowi bratem !!! Myślę że browary wypijemy jak uda się uzyskać odpowiedż na postawione pytania . Najważniejsze że sporo się wyjaśniło szczególnie na gruncie towarzysko - poznawczym .
Napisano
Witam, posiadam pusta skorupę, została odlana w Wilnie (wybite W ), ale po przeciwnej stronie wybite jest 4", co takowa liczba oznacza? Jest to numer odlewnię jak w wypadku odlewni Końskie gdzie były one oznaczane kropkami ( od1 do3)?
Napisano
Początki na forum wcale nie są trudne, ale jak ktoś zaczyna od razu od granatów i zapalników to znaczy tylko tyle ,że następnemu dziecku tatuś kupił wykrywacz, I jak zwykle pierwsze wielkie znaleziska leżą teraz w szafce między książkami :) I założę się o piwo że trafiłem w 10 . No chyba ,że nie masz kilkunastu lat ,a ta wiedza jest Ci potrzebna do rozwiązania problemu w firmie .
Napisano
Co oznaczają sygnatury SM na skorupie granatu.Z drugiej strony jest jakaś liczba ale słabo widoczna. Czy malowany pas farbą czerwoną na denku zapalnika to jakaś informacja ?
Napisano
Szanowny detektywie jacenty 2004 znów niestety pudło lat mam 41 i nie biegam po lasach z wykrywaczem.Przeglądałem ostatnio Allegro i stąd moje zainteresowanie,dostępne tam egzemplarze to tylko puste sokorupy !!!
Moje główne hobby to modelarstwo.
Jednak nieraz coś mnie zaintryguje i aby pytanie nie pozostało bez odpowiedzi zalogowałem się na forum.
Jednocześnie mam wrażenie że bardzo oddalamy się od tematu.
Pamiętaj że piwo przegrałeś - Może kiedyś je wypiję - na zdrowie !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie