Skocz do zawartości
  • 0

Podstawa

MiW

Pytanie

Napisano
Witam,
Posiadam zdjęcie podstawy do flaka 38. Wiem, że do tego działka ponieważ widziałem na identycznej podstawie właśnie zamontowanego flaka 38.
Nie wiem natomiast co to za rodzaj podstawy i jakie formacje używały takiej podstawy.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Średnica koła podstawy to około 1,5m.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Posiadam zdjęcie podstawy do flaka 38. Wiem, że do tego działka ponieważ widziałem na identycznej podstawie właśnie zamontowanego flaka 38.
Nie wiem natomiast co to za rodzaj podstawy i jakie formacje używały takiej podstawy.
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Średnica koła podstawy to około 1,5m.
Napisano

Witam ponownie.
Udało mi się zdobyć zdjęcie podstawy, o którą pytałem w pierwszym poście.
Będę bardzo wdzięczny za informacje na jej temat.
Pozdrawiam

Napisano
Niestety nie posiadam lepszego zdjęcia tej podstawy.
Wiem, że Flak to takie trochę duże jak na tak małą i lekką podstawę. Wszystkie podstawy jakie oglądałem na zdjęciach były masywne i duże. A ta wręcz przeciwnie.
Przypomniałem sobie, że obręcz miała przyspawane takie jakby śledzie namiotowe, które miały czynić ją chyba bardziel stabilną po ustawieniu.
A na na niej był napewno zamontowany Flak, nie CKM.
Sam korpu s Flak bez lufy zajmował prawie całą średnicę koła podstawy.
Napisano
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=122103
wrażenie - 60, 70 cm średnicy -max...
jeżeli nawet w temacie flak 38- to brak miejsca na zmieszczenie owego fragmentu - w pionie...
Napisano

Legenda:
żółty-miejsce i kierunki ułożenia Flaka
czerwony-bolce, w które zatrzaskują się we Flaku (oś góra-dół)
niebieski-chyba mechanizm spustowy (na zdjęciu połamany)
Poniżej bolców (czerwony) jest opołączenie jażma i podstawy kołowej i zarazem oś obrotu.
Kolega, który zemną oglądał tą podstawę powiedział mi, że w samej podstawie był wg niego taki mechanicm jak amortyzator odrzutu.
Jeśli coś mi się przypomni to dopiszę.
Na googlach to już przeżuciłem trochę stron i nie znalazłem nawet trochę podobnej podstawy.

Napisano
Witam.
Tak jak pisałem wcześniej nie wiem o to za rodzaj podstawy i jakie formacje używały takiej podstawy.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji.
Pozdrawiam
MiW
Napisano
Co prawda moją skalą odniesienia była faktura ziemi i patyczki, ale wydaje mi się troszkę przymala na podstawę do Flak 38. sama lufa od tego działka ma około 190 cm, komora zamkowa z nabojową to jakieś 120 cm...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie