dp123 Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 witam to znów jachodzi mi o sensowną odpowiedź na temat mnie nurtujący mianowiecie na temat ostrzenia bagnetówz tego co słyszałem od kolegi to wyczytał w poradniku o bagnetach że Polacy(czy tylko Polacy czy inne nacje też) nie mogli ostrzyć bagnetów (chodzi mi olata 1914-1945) a jeśli już tak postąpili to były jakieś swego rodzaju konsekwencje????
to17071990 Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 O konsekwencjach powiedziec nie umiem , Polacy faktycznie bagnetów ostrzyc nie mgli, ale wykonywane były tzw. szlify bojowe ktore poprawiały wlasciwości tnące
dp123 Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 ok to dla czego ich nie ostrzono???pozdro.
ma75 Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Bagnet miał służyć do pchnięcia , nie do cięcia , Gdyby każdy kolejny żołnierz naostrzył sobie bagnet to po kilku latach byłby to nóż rzeźnicki , taki jakie spotyka się czasem na wsi , typowy ,,pogromca świnek''.
01dalton Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Witam . Kolega ma75" ma w zupełności racje . Dodam jedynie że ten temad dogłębnie był poruszany na poszukiwaczachskarbów" .Szlify bojowe były wykonywane w zazwyczaj w bagnetach zwanych mobilizacyjnymi ( czyli wyprodukowanymi już w 1939 roku )- bagnety te były ostrzone jeszcze w zakładzie .Trafiają się też bagnety z innym szlifem niż mobilizacyjny ( wykonywane przed 1939 rokiem ) które były wykonywane rożnie ( pilnikami lub otoczakiem" ) , bagnety te podobno były używane tylko do ćwiczeń oraz jednostkach przygranicznych . Pozdr.
acer Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 A w bagnetach - tasakach pionierów ?One miały także rąbać.
Darek419 Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Z czymś podobnym spotkałem się podczas służby wojskowej.Szef kompanii zakazał ostrzenia niezbędników.Kto posiadał ostrzony niezbędnik płacił jakąś kwotę kary.Wyobrażcie sobie krojenie -podeszwy- t.j bitki wołowej tępym nożem.pozdro.
Cyrograf15 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Tasaki czy szable podobnie jak bagnety nie były ostrzone. Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.