Skocz do zawartości

ostrzenie bagnetów

dp123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam to znów ja
chodzi mi o sensowną odpowiedź na temat mnie nurtujący mianowiecie na temat ostrzenia bagnetów
z tego co słyszałem od kolegi to wyczytał w poradniku o bagnetach że Polacy(czy tylko Polacy czy inne nacje też) nie mogli ostrzyć bagnetów (chodzi mi olata 1914-1945) a jeśli już tak postąpili to były jakieś swego rodzaju konsekwencje????
Napisano
Bagnet miał służyć do pchnięcia , nie do cięcia , Gdyby każdy kolejny żołnierz naostrzył sobie bagnet to po kilku latach byłby to nóż rzeźnicki , taki jakie spotyka się czasem na wsi , typowy ,,pogromca świnek''.
Napisano
Witam . Kolega ma75" ma w zupełności racje . Dodam jedynie że ten temad dogłębnie był poruszany na poszukiwaczachskarbów" .Szlify bojowe były wykonywane w zazwyczaj w bagnetach zwanych mobilizacyjnymi ( czyli wyprodukowanymi już w 1939 roku )- bagnety te były ostrzone jeszcze w zakładzie .Trafiają się też bagnety z innym szlifem niż mobilizacyjny ( wykonywane przed 1939 rokiem ) które były wykonywane rożnie ( pilnikami lub otoczakiem" ) , bagnety te podobno były używane tylko do ćwiczeń oraz jednostkach przygranicznych . Pozdr.
Napisano
Z czymś podobnym spotkałem się podczas służby wojskowej.Szef kompanii zakazał ostrzenia niezbędników.Kto posiadał ostrzony niezbędnik płacił jakąś kwotę kary.Wyobrażcie sobie krojenie -podeszwy- t.j bitki wołowej tępym nożem.pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie