frost Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 W domowych rupieciach znalazłem taką oto cebulę". Czy mógłbym dowiedzieć się czegoś o niej ? ( z jakiego okresu pochodzi, gdzie została wyprodukowana ) Niestety Google nie zna takiej firmy jak Babczynski Geneve".
muszka Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 według mnie to ''babczyński'' to czyjeś nazwisko, a to genewe (genewa)to jakieś miasto we francji. taki zegarek z nazwiskiem mógł być czyjąś pamiątką rodzinną a wyprodukowany mógł zostać w genewie.
pawelsamotyha Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 A od kiedy to Genewa jest we Francji? Zegarek szwajcarski a to nazwa firmy
KRUSZYNA Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 http://www.zegarkiclub.pl/Myślę że ta stronka będzie pomocna.pozdrawiamkruszyna
grba Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Babczyński to rodzina warszawskich zegarmistrzów; jeden z nich sprowadzał, jak widzimy, mechanizmy ze szwajcarskiej Genewy, kopertował" je i sprzedawał pod własną marką.
martian. Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Gdzieś słyszałem,że markę zegarków szwajcarskich wyrobili polscy zegarmistrze, którzy wyemigrowali do tego kraju. Nie wiem dokładnie kiedy był ta fala emigracji, ale ponoć najlepsze zegarki robiono np w Łodzi i w Warszawie.Podejrzewam, że po powstaniu styczniowym.Później wchłonął te wytwórnie zegarków kapitał". Warto podrążyć temat.Pozdrawiam.
grba Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Powstańcy listopadowi, emigranci Antoni Patek i Franciszek Czapek byli założycielami firmy Patek Philippe & Co.Zegarek Patka... a tu człowiek zadowala się zwykłym Timexem za 50 USD...
martian. Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Dzięki za przypomnienie. Posty chyba były w tym samym czasie. O Babczyńskim nie słyszałem.
martian. Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Coś mi się kojarzy, że było ich więcej, ale pewności nie mam.
frost Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 Dziękuję za rzucenie nieco światła na sprawę :)Grba - czy masz jeszcze jakieś informacje o Babczyńskich i ich wyrobach ? Chciałbym jakoś wydatować" ten zegarek.
Pytanie
frost
W domowych rupieciach znalazłem taką oto cebulę". Czy mógłbym dowiedzieć się czegoś o niej ? ( z jakiego okresu pochodzi, gdzie została wyprodukowana ) Niestety Google nie zna takiej firmy jak Babczynski Geneve".
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.