Klaus BOLS Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 chciałem zapytać czy malujecie na późne rekonstrukcje niemieckie puszki p.gaz w kamuflarz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Mam puchę z 1943 z 95% oryginalnej farby. I zwyczajnie szkoda mi ją paskudzić" współczesnym sprayem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Jak Ci się KLAUS taka podoba, to sobie zrób, nie musisz nikogo pytać o pozwolenie, czy opinię. Używano takich gratów w 2wś, to czemu miałbyś sobie nie zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 no planuje takie coś, z tym że nie spotkałem się zbytnio z orginalnym fotkami a i na fotkach z rekonstrukcji niebardzo. No moze kilka razy na alegro jakos badziewnie pomalowane. Dlatego tez pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 16 Czerwiec 2007 Share Napisano 16 Czerwiec 2007 Witam.Czy były czy nie to do końca nigdy nie wiadomo.Pamiętajcie jednak że żołnierze robili różne przeróbki (czy kiedyś czy dzisiaj) w zależności od pola walki.pozzdr.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 16 Czerwiec 2007 Share Napisano 16 Czerwiec 2007 Mam taka puszke ze zlomu. Byla z maską, kupilem za grosze. Wrzuce fotki jak bede w domu.Pzodrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Czerwiec 2007 Share Napisano 18 Czerwiec 2007 Nie rozumiem Wolff Twoich wątpliwości – puszki na maski przeciwgazowe w kamuflażu były bardzo często wykorzystywane w Wehrmachcie (jak i inne elementy wyposażenia – choćby takie jak skrzynki amunicyjne, pokrowce na lufy do MG’iet, czy bakelitowe futerały na lornetki). Oczywiście malowanie we wzory kamuflażowe przeważnie odbywało się w warunkach polowych stąd poszczególne wzory często mogły się między sobą znacznie różnić – zwłaszcza, że stosowano kamuflaż dwu i trójbarwny. A jeżeli zaś chodzi o wykorzystanie w rekonstrukcji to właśnie ze względu na charakter odtwarzanego przez naszą grupę rekonstrukcyjną pododdziału Wehrmachtu puszki chcemy mieć w kamuflażowym malowaniu.W załączeniu garść fotek oryginalnych puszek z zachodnich kolekcji.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Czerwiec 2007 Share Napisano 18 Czerwiec 2007 cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Czerwiec 2007 Share Napisano 18 Czerwiec 2007 cd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hans85 Napisano 18 Czerwiec 2007 Share Napisano 18 Czerwiec 2007 polecam te stronke - Normandia '44http://eblondiau.free.fr/colection%20prive/equipements.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2007 te pomalowane ładownice to juz przesada :P w ksiązce o FJ widzialem fotke zolnierza z pobielonym ekwipunkiem skórzanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Czerwiec 2007 Share Napisano 18 Czerwiec 2007 Ja już kilka razy zetknąłem się z ładownicami malowanymi przez Niemców w kamo - chociaż faktycznie akurat ten element nie wygląda w takim wydaniu najlepiej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 A to kamuflaż dwubarwny w jakim pomalowaliśmy puszki na maski przeciwgazowe w naszej grupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 A to kamuflaż dwubarwny w jakim pomalowaliśmy puszki na maski przeciwgazowe w naszej grupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 25 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2007 a to moja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 A co sądzicie o zimowych maskowaniach ?? Preferujecie malowanie na biało, czy stylowego kondonka" z białego materiału na puchę ?? Wapno u mnie odpada - nie jest trwałe i przy pierwszym lepszym deszczu miałbym naturalne maskowanie Sturma:)Hurrah die GAMS !!!Pozdrawiam - Yuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 Ja zdecydowanie polecam malowanie farbą emulsyjną z przecierkami (żeby wcześniejszy kolor ładnie wyłaził spod białego kamuflażu). Wapna też nie wykorzystuję – trudnousuwalne plamy pozostawia. Co do szycia pokrowca to pomysł jest świetny, bo nie trzeba zaopatrywać się wtedy w dwie puszki (na zimową i letnią porę – o ile nie chcemy usuwać kamuflażu) – tylko problem jest z warunkami technicznymi. Ale z tego co wiem Stadler odgrażał się kiedyś, że taki uszyje – więc będę musiał jego zapytać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.