Skocz do zawartości

puszki gasmaski camo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem Wolff Twoich wątpliwości – puszki na maski przeciwgazowe w kamuflażu były bardzo często wykorzystywane w Wehrmachcie (jak i inne elementy wyposażenia – choćby takie jak skrzynki amunicyjne, pokrowce na lufy do MG’iet, czy bakelitowe futerały na lornetki). Oczywiście malowanie we wzory kamuflażowe przeważnie odbywało się w warunkach polowych stąd poszczególne wzory często mogły się między sobą znacznie różnić – zwłaszcza, że stosowano kamuflaż dwu i trójbarwny. A jeżeli zaś chodzi o wykorzystanie w rekonstrukcji to właśnie ze względu na charakter odtwarzanego przez naszą grupę rekonstrukcyjną pododdziału Wehrmachtu puszki chcemy mieć w kamuflażowym malowaniu.
W załączeniu garść fotek oryginalnych puszek z zachodnich kolekcji.

Pozdrawiam
Hindus

A co sądzicie o zimowych maskowaniach ?? Preferujecie malowanie na biało, czy stylowego kondonka" z białego materiału na puchę ?? Wapno u mnie odpada - nie jest trwałe i przy pierwszym lepszym deszczu miałbym naturalne maskowanie Sturma:)

Hurrah die GAMS !!!

Pozdrawiam - Yuri

Ja zdecydowanie polecam malowanie farbą emulsyjną z przecierkami (żeby wcześniejszy kolor ładnie wyłaził spod białego kamuflażu). Wapna też nie wykorzystuję – trudnousuwalne plamy pozostawia. Co do szycia pokrowca to pomysł jest świetny, bo nie trzeba zaopatrywać się wtedy w dwie puszki (na zimową i letnią porę – o ile nie chcemy usuwać kamuflażu) – tylko problem jest z warunkami technicznymi. Ale z tego co wiem Stadler odgrażał się kiedyś, że taki uszyje – więc będę musiał jego zapytać ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie