Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik do id

Asael

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację blachy, a właściwie tylko skrótu Kdo" - resztę już sobie sam zidentyfikowałem ;) W sumie ciekawe, skąd wziął się ten żołnierz pod Gdańskiem, bo z lexikon der wehramcht wynika, że jego dywizja walczyła pod koniec wojny w Chorwacji. Rekonwalescent?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kommando może rzeczywiście oznaczać zarówno dowództwo jak i oddział.
Jak korzystałeś z Ldw - to znajdziesz tam organizację dywizji piechoty 1939/1940
Użyto tam rzeczownika Divisionsstab dla całego dowództwa,na nieśmiertelnikach jest to skrót z reguły St
Dywizja piechoty mogła mieć wydzielony oddział /Kommando/.
Nie można jednak wykluczyć,że rzeczywiście chodzi o dowództwo - podobnie jak np.w Luftgaukommando.
Optuję jednak za oddziałem
Napisano
witam

Jak najbardziej dowództwo 22 dywizji piechoty.
Bardzo fajny nieśmiertelnik zwlaszcza że walczyli pod Eben Emael i jako dywizja byli przystosowani do transportu powietrznego.

Nie zapominajcie że elementy tej dywizji posŁużyŁy do sformowania kilku innych jednostek np 5 dywizji pancernej która walczyŁa w Prusach , dywizji spadochronowej , czy też 90 dywizji lekkiej zniszczonej w Tunezji .

bartek
Napisano
To może by się pokusić o identyfikację właściciela? W końcu byle kim nie był :) Czy istnieje jakaś instytucja, która zajmuje się identyfikowaniem blach bez szczątków?
Napisano
Witam

Nieśmiertelnik jest przestrzelony lub trafiony odŁamkiem , być może wŁaściciel jest w pobliżu .
ZgŁaszając nieśmiertelnik odpowiednie sŁużby niemieckie będą posiadaŁy informację o miejscu pochówku bądż w przypadku zaginięcia żoŁnierza jego ostatnie miejsce pobytu .
Ze względu na ochronę danych osobowych informacji o żoŁnierzu prawdopodobnie nie otrzymasz na drodze oficjalnej.
A nieśmiertelnik tak czy inaczej warto zgŁosić.

Bartek
Napisano

Proszę o identyfikację blachy, a właściwie tylko skrótu Kdo" - resztę już sobie sam zidentyfikowałem ;) W sumie ciekawe, skąd wziął się ten żołnierz pod Gdańskiem, bo z lexikon der wehramcht wynika, że jego dywizja walczyła pod koniec wojny w Chorwacji. Rekonwalescent?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie