Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł SS oryginał czy kopia?

SZTURMAN

Pytanie

Napisano

Bardzo proszę o pomoc i ocenie czy ta naszywka to oryginał czy kopia ? Wiem tylko że została znaleziona kilka lat temu na strychu. Osobiście nigdy nie spotałem tego typu naszywek z okresu II wojny ( orzeł wykonany jest z gumy )
Bardzo dziękuję za pomoc

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znaleziony około 20 lat temu w domu pod Krzeszowem.
Gość który to znalazł nie jest w temacie, ale dostarczył mi wiele oryginalnych fantów. Wiec sądze że to oryginał
Napisano

Bardzo proszę o pomoc i ocenie czy ta naszywka to oryginał czy kopia ? Wiem tylko że została znaleziona kilka lat temu na strychu. Osobiście nigdy nie spotałem tego typu naszywek z okresu II wojny ( orzeł wykonany jest z gumy )
Bardzo dziękuję za pomoc

Napisano
a do filmow to czesto uzywano oryginalow ktore potem radosnie niszczono...moj kumpel to nawet kiedys V-ke znalazl gumowana :) a co do tego orzelka to powiem tak : zawiesic na makatce do kolekcji i niech wisi , jak oryginal to super jak podroba to trudno , jednoznacznie nie da sie okreslic bo faktycznie rowniedobrze to moze byc oryginal jak i falsyfikat do filmu .pozdro
Napisano
no 20 lat temu to jeszcze raczej nie robiona podrob :) zreszta tak jak mowilem ,wykopalem bardzo podobnego . prawdopodobnie pochodzi z konca wojny(tanie wykonanie i niechlujnie)pozdrawiam ps: a co jeszcze ciekawego wytargales?
Napisano
A dlaczego nie robiono - a do filmów ?

Przyznam się szczerze, że wersji adlerów tłoczonych w gumie nie wdziałem. Te najbardziej oszczędnościowe w wersji sitodruku owszem.

Może faktycznie coś takiego było, choć jak na SS końca wojny, to niewiarygodna niestaranność.
Napisano
Witam.
Nie powiedziałbym, że to oryginał - popatrz chociażby na swastykę - jest dziwnie zaokrąglona. Porównaj z przedmiotami na tej stronie: http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/03ClothMetal4.html

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie