Skocz do zawartości

Polska legia cudzoziemska.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Osobiscie uwazam, ze to dobry pomysł ale tylko jesli zostana spełnione pewne warunki. Taka jednostka powinna byc z samej definicji jednostka eksportową", czyli misje, misje, misje-Irak, Afganistan i co tam jeszcze te ***** z sejmu wymysla. Ochotnicy powinni, tak jak we Francji, otrzymywac obywatelstwo po pewnym okresie słuzby. To lepsza motywacja niz ten śmieszny 1000 zł. Inna kwestia, ze nie potrafimy zapewnic godnych warunkow słuzby i dobrego sprzetu polskim zolniezom a bierzemy sie za Legie. Podejrzewam, ze wyposarzono by ja w stare zapasy po PRL czyli AK47, becha-texy i cały syf, ktorego nie zechca nasi. Szkoda, bo pomysł fajny i godny rozwazenia-zawsze krew obcokrajowcow kosztuje mniej niz naszych chłopakow (z tym, ze nasz rzad ma w dupie takze i nasza krew-ma wazniejsze problemy: aborcja, deubekizacja, geje :/) W kazdym innym kraju pewnie by to wypalilo-u nas obroncy patriotyzmu" z LPR i PiS storpeduja ten pomysł...
Napisano
Tak ,pomysł pewnie dobry;)
Tylko ciekawe czy przelali by swoją krew za Polskę w razie wojny. Według mnie pomysł bardzo kiepski .Francja używa Legii w swoich zamorskich koloniach,a my niestety takowych nie posiadamy.Wydać broń tzw. obcym i co dalej ,co w razie niezadowolenia z zapłaty ,z jedzonka" które serwuje MON itp.,co włoski strajk? Przypominam że na więźniów wydaje się więcej niż na żołnierzy ( chodzi mi o dzienne koszty utrzymania) .Mój najmłodszy brat odbywa obecnie służbę wojskową, kiedy słyszę jak ich szkolą to nie wiem kto nas będzie bronił. To tyle, nie chce mi sie dalej pisać bo jak pomyślę co jeszcze te sku..... wymyślą to chyba pozostanie nam wszystkim emigracja .
Napisano
130 wart co 24 h?Znam takich co ponad 300 machnęli.
Teraz przede wszystkim to jest jakaś organizacja skautowa a nie wojsko.9 miesiecy słuzby?Ile z tego na przepustki i urlopy przypada?I co taki szweja po tych 9 miesiacach umie?Kupowac piwo w kantynie?A strzelac to jeszcze ucza?Czy tylko pieśni religijne które mają wroga zniechęcic?
Pozdrawiam
Napisano
Otóż to. na strzelanie z materacykiem i broń Boże w deszcz bo się przeziębią .Byłem tylko rok w wojsku ,nie takim jak chciałem,marzyły mi się desant a skończyłem na rozpoznaniu w DAS-ie .Ale nikt nie patrzył czy jesteś przemoczony czy nie ,najlepsza temperatura schnięcia 36.6 i tyle . Cackają sie z młodzieżą" ,oj cackają ,na dobre nam to nie wyjdzie .W razie W" nie chciałbym iść z takimi na front.
Napisano
jaca od razu widać żeś w wojsku był i jesteś w temacie. gratulacje doświadczenia. tylko dalej nie kumam co masz do tych ochroniarzy...
Napisano
No i moje góra.Jak własnie podała telewizja(nie podam która ale nie jest to TV TRWAM)okradli polskie wojsko w Afganistanie.Czyżby nie było tam firmy ochroniarskiej?Moze Sztab WP popełnił błąd że securitasa nie wysłał do pilnowania sprzętu.Może trza było wcześniej pomyślec o Legii?
Pozdrawiam
Napisano
Natomiast w radio (też nie powiem którym, ale nie maryjnym..) dzwonili do jakiegoś wyższego trepa i dowództwu to spływa bo obrabowano transport organizowany przez USA ;F
A tak na moje, to musieli coś wymyślić żeby uzasadnić sensownie brak gotowości bojowej w wyznaczonym terminie.
No wiecie, od USA się uczymy.. ;)
Adolf-Reichstag, George-WTC, My-że nam skradziono.. no i uzasadnienie jest, można rządzić dalej i się nie przejmować!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie