Kobieras39 Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 hej mam pytanie czy znacie może żyjących weteranów z tych pułkow chodzi mi o walki nad bzura dzieki za pomoc!
Schrek2 Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 Jeśli chodzi o 58 pp Wlkp. to z oficerów jeszcze żyje w Poznaniu Stanisława Jakiel d-ca kompani zwiadu. Schrek
kulcev Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Cześć. Jestem z Rawicza. W moich okolicach żyje strzelec II/55, ranny w bitwie pod Piątkiem, pod Lesznem zmarł niedawno kapral III/55 (ranny pod Iłowem), obok mnie mieszka 95 letni artylerzysta 56 pp (czasami przyjedzie jeszcze rowerem na herbatę). Jest jeszcze żołnierz z 58 pp też w Rawiczu. Zyje także strzelec z ośrodka zapasowego 55 pp w Kutnie.Mam pytanie. Co w związku bitwą Ciebie interesuje. Masz może namiary na żołnierzy 55 pp, a zwłaszcza ósmej kompanii?
Kobieras39 Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 interesuja mnie relacje z walk z okolic piatek- iłow , bede wdzieczny za wszystkie infa relacje z 1 wszej ręki sa najlepsze;-] bo o pamiatki nawet nie pytam w stylu zdjec;p jak oni do ciebie na herbatke wpadaja;pjak cos gg 4825111 lub kobieras@gmail.comja jezdze b czesto w rejon kiernozia iłów bo mam tam sporo rodzinki;]
bolas Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Panowie, jak macie namiary na żyjących weteranów Września, prośba o napisanie do autora cytatu poniżej. Jakaś firma tworzy dla polskiego Discovery mini-serie o Wrześniu i szukają jeszcze żyjących:Cytuje maila do mnie:Szanowny Panie Bolku,Nasza firma - studio Tandem Taren-To - przygotowuje wyjatkowy serial dla kanalu Discovery. To 37 jedenastominutowych odcinkow, ktore traktujac onajwazniejszych wydarzeniach kolejnych dni Kampanii Polskiej 1939, wyswietlane beda od 31 sierpnia do 6 pazdziernika 2007. W gronie ludzi filmu zafascynowanych historia, powstaje nowoczesna produkcja, nad ktorej rzetelnoscia czuwa dr Andrzej Krzysztof Kunert.Caly czas poszukujemy zyjacych swiadkow i uczestnikow wydarzen Wrzesnia 1939. Bedziemy zobowiazani, jesli znajac kogos takiego, bylby Pan sklonny skontaktowac nas z ta osoba.Bedziemy rowniez wdzieczni za wszelkie podpowiedzi, szczegolnie dotyczace malo znanych, a ciekawych faktow z tamtego okresu.Czekajac na kontaktSerdecznie pozdrawiamPiotr NaglowskiTel: +48 601 202015Tandem Taren-To Sp. z o.o.02-924 Warszawaul. Klarysewska 18Tel.: +48 22 8857405Fax: +48 22 6516062"
bolas Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 I jeszcze mail do nich - naprawdę warto pomóc. Być może w końcu po latach nudy zobaczymy jakieś ciekawe dokumenty o 1939 - choćby w formie relacji.Mail do tamtych ludzi:pionag@tandemtarento.pl
omi30 Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 W Ostrowie Wlkp zyje jeszcze weteran z 56pp Urban Władysław
Kobieras39 Napisano 8 Czerwiec 2007 Autor Napisano 8 Czerwiec 2007 hej a czy jakis kontakt daloby rade zlapac nawet listowy !pozdr!
kiler p Napisano 27 Sierpień 2007 Napisano 27 Sierpień 2007 Odświeżam trochę temat - czy wiadomo coś już o tych filmach, bo miały lecieć od 31.08, ale w programie TV na stronie Discovery ich nie widać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.