dago2 Napisano 2 Czerwiec 2007 Autor Napisano 2 Czerwiec 2007 czy ktos szukal w okolicach Muszak na Mazurach. jakie efekty? pzdr
szczepciu Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 Może nie szukałem, ale kopałem. Efektem tego kopania było ogromne wku....... i opad sił. Pniaczek, który dowódca kazał mi wykopać za karę, śnił mi się po nocach.Pozdrowieniaszczepciu
kokesh Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 Co Szczepciu , wspomnienia z poligonu cię dręczą .Ja Muszaki pamiętam z obozu harcerskiego rok 1980 ,i panów w czerwonych beretach przemykających o 5-ej rano ścieżka zdrowia ,po linach rozpiętych wysoko między drzewami ,nazywali to ,,małpim gajem '' ,to byli komandosi .Pozdro...
szczepciu Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 Może nie męczą, ale w pamięci utkwiły... Małpi gaj" też pamiętam, a czerwony beret do dziś mam w szafie na pamiątkę. Pozdrowienia szczepciu
dago2 Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 przykro mi szczepciu ze masz takie zle wspomnienia zwiazane z Muszakami. Ja sie tam wychowalem. milo to wszystko wspominam. a odnosnie eksploracji to pare fajnych fantow sie trafilo. pozdrawiam.
dago2 Napisano 3 Czerwiec 2007 Autor Napisano 3 Czerwiec 2007 Tak mi przyszlo do glowy aby w tym watku wpisywali sie ludzie ktorzy maja jakies wspomnienia z Muszakami. Tak ci co sluzyli w nieistniejacej JW 1414 jak i ci ktorzy zostali zwiazani z ta okolica w jakis inny sposob. Czekam na jakies spostrzezenia ,opinie , wspomnienia. pzdr. dago2
szczepciu Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 Dago2, chyba mnie źle zrozumiałeś. Mimo wszystko nie mam złych wspomnień związanych z Muszakami. Fakt faktem, że jako spadochroniarz pod koniec lat osiemdziesiątych wylałem tam trochę potu, ale teraz to z sentymentem wspominam. Jeżeli chodzi o ciekawe historie związane z Muszakami, to kiedyś słyszałem lub czytałem (nie jestem pewien źródła), że żołnierze tam ćwiczący, kopiąc transzeje, przypadkiem wykopali coś związane z Armią Samsonowa. Chyba chodziło o jakieś monety...PozdrowieniaSzczepciu
kokesh Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 Faktycznie ,było o tym jakiś czas temu na forum,lecz bardziej w formie zasłyszanej opowieści, niż pewnych faktów .Jeśli dobrze pamiętam w poście o złocie Samsonowa .Pozdro...
dago2 Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 Legend jest wiele na ten temat. Czytalem jedna na forum, ze podczas ostrego ostrzalu na zolnirzy siedzacych w okopach wraz z piachem posypaly sie moniaczki;-)ale czy to prawda...pzdr
FAGIL Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 poszukaj na forum nazwy TANNENBERG to ci wszystko wyjasni na Muszakach - okolicy poddalo sie chyba 17 tysiecy rosjan
tomko71 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 A ja teżbaardzo miło wspominam Muszaki, nie jako żołnierz, ale jeździłem tam przez kilka lat (1986-1991) na wakacje pod namiocik i przytulałem" się do wojska nad jeziorkiem zawadzkim, a zwłaszcza do kuchni :) Jeśli chodzi o żołnierzy z tamtejszej jednostki to doskonale pamiętam Cygana z okolic nowego sącza, z którym pogrywaliśmy na gitarce.. :) Poza tym obozy młodziezowe w okolicy, super przygody w lesie i wspaniała zabawa przy ogniskach - żal tych beztroskich czasów, niestety teraz pomost to ruina, nad brzegiem jakiś pseudocamping, jednym słowem obraz nędzy i rozpaczy. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to teraz wygląda, to znalazłem na gratce ofertę sprzedaży: http://miniurl.pl/30855 może się złożymy jako miłośnicy Muszak i kupimy sobie :)Pozdrawiam wszystkich: Tomek z Krakowa
habs Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 Witam .Tam już nie ma czego szukać , teren zryty jak na foto pełno straży leśnej i porąbany leśniczy
habs Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 a poligon też z roku na rok w coraz bardziej opłakanym stanie
szczepciu Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Habs jak oglądam twoje zdjęcia to wcale się temu leśniczemu nie dziwię.Pozdrowieniaszczepciu
kokesh Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 Krajobraz jak na księżycu ,to jest właśnie obraz dzisiejszej eksploracji, szkoda marnować czasu na zasypywanie dołków bo czas to pieniądz .Jeden taki debil zamknął ten teren dla reszty poszukiwaczy praktycznie na zawsze.Ręce opadają .Pozdro...
dago2 Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 Jak się dowiem co za kretyn narobił tego bajzlu, to mu te śmieci wcisnę w dupe i żywcem zakopię w tym dole.wrrrrr
habs Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 myśmy też tam kopali rok temu ,wtedy nie było takiego księżycowego krajobrazu .Podejżewam że ludzie się zbuntowali i robią to na złość temu leśniczemu który jest nieprzebłagany i zezwoleń nie chce dawać ,inni dają .
dago2 Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 Napiszcie który to leśniczy jest taki grożny,tzn z ktorego lesnictwa. Pozdrawiam. dago2
jok Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Ja jestem mieszkancem muszak :]Teraz miejscowosc preznie sie rozrasta,co niestety nei wplywa dobrze na odczucia turystow itp.Strona muszak www.muszaki.prv.pl(dopiero w budowie) widze ze pojawily sie zdjecia wiezy na Sadku(Okrag Tannenbergu)ostatnio realizowalismy tam Larp`a ;p Znaczy gralismy w Airsoft scenariusz 36h.Jezioro zaroslo po przejeciu osrodka przez jakiegos Warszawiaka turysci neichetnie odwiedzaja Zawady odstrasza ich cena!!!Na Ulesiu bylej wiezy opserwacyjnej powstal dom seniora,budynek rozrusl sie 4-krotnie.Chcecie to moge wstawic kilka fotek??POZDRAWIAM
kokesh Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 Pewnie że chcemy ,jeśli masz to wklejaj nie byłem tam całe wieki ,ciekawe co się zmieniło . Pozdro...
dago2 Napisano 2 Wrzesień 2007 Autor Napisano 2 Wrzesień 2007 Jok, ty kopiesz w muszakach? Pochwal się efektami. pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.