Skocz do zawartości

OSTATNI ESZELON

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety wydarzyło się coś nieprzewidzianego... Otóż w ostatniej chwili przyszło zamówienie wojskowe i zabierają nam dwie najstarsze kaelki, które mają pojechać z eskortą transportów na poligon. Nie pomogły nasze zabiegi, ani wcześniejsze złożenie zamówienia. Wojsko ma pierwszeństwo i koniecznie chce akurat te dwa wagony, ponieważ mają zainstalowane wygódki. Cóż, wychodzi na to, że dożyją kresu swego żywota w prawdziwej służbie, zgodnie ze swoim przeznaczeniem. A nam pozostaje przeproszenie Was za nieoczekiwaną zmianę składu Pociągu. Zostanie tylko jedna stara kaelka-kuchnia, a pozostałe cztery brankardy będą współczesnymi przeróbkami dwuosiowych krytych wagonów... Z tego dwa będą siwe, a dwa czerwone.
Przykra sprawa...

Pozdrawiam!
Jacek
ITK Lubartów
www.pkp.lubartow.pl

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Panowie zamykam zgłoszenia i żałuje że wagon najstarszy jest tylko jeden a reszta to lata 60-70
natomiast chce nadmienić iż w tym najstarszym wagonie napewno każdy z was sie znajdzie a do tego żeby było ciekawiej chce przenieść sztab do wagonu nowszego a ten najstarszy zostawić dla najliczniejszej grupy wojska czyli w mundurach wz 36
do dnia dzisiejszego zgłosiły się grupy :
GRH WILKI
GRH 3P.S.P.
GRH SGO NAREW
GRH KAMPINOS
GRH KOZIENICE
GRH ŻELAZNY ORZEŁ
GRH 51 P.S.KRESOWYCH
SRH 7 P.U.LUBELSKICH
SRH STRZELCY KANIOWSCY
GRH PATRIA
GRH 8 P.P.LEG.
wszystkim dziekuję za zgłoszecie myslę ze żaden zły los nie przekresli waszego udziału w tym przejeździe .

wiec tak panowie już wiem że woda bedzie dla was ,bedzie też mała potyczka z niemcami (szczegóły dla chetnych na miejscu ) jedzenie zabierzcie konserwy . co bedziemy robić a no mamy generalnie 3 zadania 1.dla cywili zrobić prelekcje (każdy w swoim wagonie ) na temat grupy jaką przedstawia co robi i omówiś sprzet i umundurowanie .
2. na fotostopach czyli na zdjeciach najechanych jaknajwiecej nas żeby było widać ,3.dobrze sie bawić i zachować sie jak wojsko jadace na front 9 godzin moznacoś wymyslec .Jest akordeon wiecze spiewem piosenek patryjotycznych nie bedzie problemu .w wagonach oprócz nas bedą cywile wiec prosze członków grup o urozmaicenie im przejazdu poprzez prelekcje i opowiadania Pociąg odjedzie ze stacji lublin główny o 7.50 w Lubartowie bedzie koło 9.00 a w Parczewie kolo 10.00

no Bolas ja odebrałem naszą rozmowę inaczej ale jak tak to przepraszam już prostuje a i dodam pare rzeczy przy okazji
SRH Strzelcy Kaniowscy jak do tej pory nie podjeli decyzji niestety nie bedzie też 7 p.u.Lubel. Poza tym drobnym incydentem reszta grup POTWIERDZIŁA USTNIE LUB PISEMNIE uczesnictwo w przejeździe
z takiego powodu ,że nie ma chetnych nocleg z 16 na 17 w Lublinie odwołałem jak by co proszę o meila .

witam chciałem żeby pojechało troszkę niemców narazie jedzie 6 informowałem też rosjan ale nie dostałem odpowiedzi więc zamknełem liste na tych co mam miało być LWP i kawaleria z 7 pułku ale nie bedzie ,wiec jak do tej pory mamy piechte różnych okresów i 6 niemców któży mają swój wagon
odjazd o godzinie 7.40-7.50
spotkanie na peronie i przydział wagonów 7.30 powrót przewidujemy na godzinę 19.00

witam po raz chyba ostatni przed imprezą dziś na wieczór wstawię na odkrywce wnętrza naszych wagonów zdjęcia robione dziś rano .
co planujemy
wiec tak jak już wcześniej wspominałem jazda zaczyna się o 7.50 na dworcu PKP w Lublinie wszyscy spotykamy się o 7.30 rano na peronie pierwszym , tam nastąpi podział wagonów (Niemcy maja pierwszy wagon od lokomotywy , drugi wagon to GRH WILKI ,GRH KAMPINOS trzeci wagon to wagon sanitarny i sztabowy zarazem GRH 3PSP.8PPLEG .ŻELAZNY ORZEŁ , GRH 51PP ,GRH NAREW (WP),
wagon 4 to GRH PATRIA ,GRH KOZIENICE Wagon 5 miał być dla LWP ale niestety nie ma tego rodzaju wojska wiec pozostanie dla cywili albo dla którejś grupy z w/w (może dla tej co przyjedzie w większej grupie)
co do pokazu w Lubartowie to będzie to wyglądało tak jak przyjedzie pociąg na stacje Niemcy z pierwszego wagonu za lokomotywą pójdą do stacji ja ich zaprowadzę a następnie rozwinę taśmę z megafonu w tym czasie będzie komunikat o podjechaniu pociągu specjalnego z rzeszy ze stacji wyjdzie wartownik i zapalając papierosa zobaczy że na stacji jest polskie wojsko zostanie wszczęty alarm dla posterunku na stacji .Na stacji otwierają się okna i Niemcy zaczynają ostrzał pociągu następnie Polacy w panice porzucają skrzynie amunicyjne które będą wynosić z pociągu i szykują się do obrony .następuje wymiana ognia i Polacy 1plutonem idą na stację zdobywają i przyprowadzają Niemców koło wagonów gdzie rozbrajają ich i prowadzą do pierwszego wagonu gdzie też następnie bierzemy broń i odjazd dalej (jeśli cała SGO NAREW chce jechać razem to polscy żołnierze jadą jako warta w 1 wagonie z Niemcami .)następną stacja to Parczew gdzie całe wojsko wychodzi na peron i robimy zbiórkę po kolei wagonami dowódcy przedstawiają swoje grupy . i po sprawdzeniu obecności do wagonów . W trakcie jazdy będzie można śpiewać , spać i opowiadać o historii Polski lat 1930-39 opowiedzieć o swoich grupach zaprosić na rekonstrukcje itp po prostu pokazać się z jak najlepszej strony dla cywili tych co jadą z nami .w 2 wagonach będzie akordeon i każdy wagon dostanie śpiewnik piosenek wojskowych więc podczas postojów pociągu lub jazdy będzie można sobie pośpiewać .
w łukowie na ostatniej stacji przed powrotem robimy tak samo jak w Parczewie czyli alarm z wagonów i odliczenie stanu i przedstawienie dowódców grup i powrót do wagonów .Powrót przewidujemy na 19.00 może nawet 18.30 do lublina

jesli jakaś grupa chciała by sie jeszcze przyłączyć do jazdy to proszę o maila franekdolas55@wp.pl do soboty do 19 .00 (mamy wolny jeden wagon wiec może to być kawaleia , grupa sowiecka , lub LWP , jesli są chetni jacyś niemcy to też jeszcze są miejsca w wagonie dla was przewidzianym .
do soboty do 19 .00 jak jakaś grupa się zdecyduje to proszę o mail

ps : Jest woda dla 40 osób ,jedzenie niestety we własnym zakresie .jak to nie przeszkadza to prosiłbym np w puszkach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie