Lente Napisano 27 Maj 2007 Autor Napisano 27 Maj 2007 Witam wszystkich! na pewno nie jestem oryginalny mówiąc ,że chciałbym zacząć przygode z poszukiwaniami i jak wielu innych moje pierwsze pytania jest o sprzęt.Jako,że nie chciałem się narazić na odpowiedzi {całkiem logiczne zresztą:} } typu -przejrzyj najpierw forum,to uprzedziłem je i przejrzałem :} i dlatego krótko i mam nadzieję,że treściwie. 1. czy nie popełnie dużego błedu kupując jako mój Pierwszy Wykrywacz jeden z trójki : Rutus Solaris , Tesoro Cibelo , HS 3 ? 2. wyobrażmy sobie poziomy suwaczek" na skali od 0 - 10 ,gdzie 0 to uzdolnienia" do wykrywania militariów a 10 to uzdolnienia" do wykrywania kolorowych {monety itp} -wszystko w ogromnym skrócie myślowym- to na jakiej wartości byłby suwaczek dla każdego z tej trójki wykrywaczy?
majros Napisano 27 Maj 2007 Napisano 27 Maj 2007 Witam. Rutusa solarisa i tesoro cibole znam tylko z widzenia i słyszenia, nie uzytkowałem wiec moja wypowiedz na temat tych wykrywaczy była by bez sensu. Za to hs-3 użytkowałem ładnych pare lat, u mnie suwaczek w skali od 0-10 ustwił by się tak kolor 3, militarka 9. To tak w dużym skrócie myślowym. W nie skrócie można napisać dużo wiecej. Pozdrawiam.
Lente Napisano 27 Maj 2007 Autor Napisano 27 Maj 2007 dzieki za pierwszy odzew! czekam dalej a jezeli ktos na tyle zna te wykrywacze wymienione to napiszcie jaki byscie wybrali z tych trzech
diabelski Napisano 27 Maj 2007 Napisano 27 Maj 2007 Co do Solarisa, użytkowałem ten sprzęt i dam mu spokojnie po 7,5 na twojej skali. Jednakowo na monety i militaria
Lente Napisano 27 Maj 2007 Autor Napisano 27 Maj 2007 dzieki diabelski! czekam na dalsze oceny,a wogole to taka refleksja, jak zaczynałem szukac czegokolwiek o poszukiwaniach w necie i trafiłem tu :} to jak sobie przejrzałem i poczytałem to dopiero zobaczyłem jak duza to społecznośc" poszukiwaczy jest.. :}
don66 Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 Tesoro znam tylko ze słyszenia, podobno bardzo przyzwoity sprzęt na kolorek.Smętek, świetny na militarkę, ale na kolor już słaby.Solaris jest uniwersalny na kolor i na złom żelazny.Myślę, że w takiej sytuacji musisz zdecydować czego chcesz szukać i od tego uzależnić swój wybór.Wszystkie, które wybrałeś są dobre w swojej klasie.Poza uzdolnieniami" wykrywek do znajdywania, weź także pod uwagę takie rzeczy jak: jakość wykonania, zasilanie, ergonomię, zadowolenie użytkowników.
Lente Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 dzieki za głos w sprawie don! powiem tak nastawiam sie na kolor ale militarka na boku nie pogardze... nie wiem czy dobrze kombinuje ale narazie prowadzi" tesoro cibola i jeszcze jedno pytanie zupełnie naiwne pewnie.. jak na forum czytam ze dana wykrywka jest na drobnice ,monety ,kolor to jak lezy kilo koloru to tym bardziej wykryje.. tak??
don66 Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 Jak najbardziej. Im większy fant tym większy sygnał, a jeśli chodzi o kolorową drobnicę, to określenie to oznacza, że łapie małe przedmioty (nie pomienie np. boratynki). Przedmioty żelazne też takimi znajdziesz, po odpowiednim ustawieniu dyskryminacji lub funkcji all metal.To pozostały już tylko dwa typy:Tesoro i Rutus z przewagą na Tesoro.
robert 88 Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 witaj no to jeszcze ze dwie reklamy rutusa i już kolega będzie w punkcie wyjścia . proponuję zaznaczyć że rutus na wejściu odpada poproszę inne marki sprzętu .
Vincent_Vega_69 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Na forum Thesaurus zamieściłem swoją opinię o Tesoro Ciboli. By nie podawać linku i nie narazić się na zarzut kryptoreklamy przedstawię tę opinię tutaj.Mam Tesoro Cibola. Spędziłem z nim w terenie kilkaset godzin więc chyba troszkę go poznałem. Moja opinia o nim jest bardzo dobra. Jest to typowy drobnicowiec. Łapie przedmiociki wielkości łebka od zapałki i to bardzo skutecznie. Podam w punktach jego zalety i wady (oczywiście w moim rozumieniu zalet i wad ) ZALETY -Głęboki na drobnicę -Dobra dyskryminacja -Bardzo lekki -Bardzo dokładny - pin point'a praktycznie się nie używa, nie trzeba namierzać a krzyż" - jest tak precyzyjny!!! -Szybko wyłapuje cel (nawet przy szybkim przemiataniu praktycznie od razu wiadomo gdzie jest cel) -Jedna bateria (akumulator) 9V - wystarcza na 10-15 godzin w słuchawkach -Tani (nowy około 1500-1600 zł). W tej cenie to chyba najlepszy moneciak -BARDZO PROSTA OBSŁUGA !!! WADY -Brak strojenia do gruntu -Brak identyfikacji celu -Brak regulacji głośności -Brak wielotonowej identyfikacji Podsumowując powiem, że jest to bardzo, bardzo dobry wykrywacz dla monetowców. Nie zamierzam go zmieniać. Możliwe, że dokupię drugi, który będzie miał takie zalety jak Cibola ale nie będzie miał tych wad. Możliwe, że będzie to Tesoro Tejon gdyż wygląda na to, że właśnie Tejon jest dla mnie wymażoną wykrywką.
crazyiwan Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 Witam. Hmmm z tego co słyszę zaczyma się zastanawiąc w jakiej skali jest mój wykrywcz. Ja chodze na Prospektorz i wykopuje nim głównie jakieś łuseczki itp. Myśle czy by nie zmienić na jakis inny co by łapał na monetki. Bo jak narazie żadnej nim nie wykopałem ;(. Czy te co są na monetki łuski i inne kolorki też można nimi szukać?? Na jakich głębokościach koledzy znaleźli jakieś monetki?? Pozdr Iwan
a-inemuri Napisano 11 Czerwiec 2007 Napisano 11 Czerwiec 2007 witam , temat ''pierwszego'' jest co jakiś czas wałkowany na forum , też miałem mały problem z wyborem , więc LENTE jeżeli masz kasę to kupuj minelaba exp. i nie daj się zwodzić wybornym znawcom tematu , nawet dla początkującego jest to niesamowity sprzęt ,kolor ciągnie fenomenalnie , militarkę również( niektórzy tak nie uważają ), zapewniam cię będziesz miał niezłą satysfekszyn , a w przyszłości nie będziesz się oglądał za czymś lepszym !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.