Skocz do zawartości

Trójmiasto

JackP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może ktoś mi powie czy okolice Trójmiasta są tak nieciekawe pod względem poszukiwań że tak mało się o nich pisze ?
Napisano
Polecam ciekawą książkę Zbigniewa Flisowskiego POMORZE - reportaż z pola walki". Musisz szukać w bibliotece, stare wydanie. Dokładny opis zdobycia Trójmiasta z naciskiem na I-szą BPanc im. boh. Westerplatte. I nie jakaś tam socjalistyczna propaganda tylko opis oparty na wspomnieniach.
Napisano
Czytać nie czytałem ale słyszałem co nieco i jak tyko skończy mi się sesja zaczne szukać. A tak na marginesie co było do przeczytania?
Napisano
O podziemnym szpitalu plecam artykuły z Dziennika Bałtyckiego
http://www.dziennikbaltycki.pl/
z jego archiwum można nieraz coś wyszukać
Napisano
Koledzy Eksploratorzy ! Czas ruszać na tajemniczy Półwysep Helski z jego potężnymi ,tajemniczymi i niezwykłymi fortyfikacjami z lat 1931 - 1970!! Lasy kryja nie jedno! Uwaga: żołnierze już nie strzelają do dzików i turystów, a więc śmiało. Wiele obiektów jest dostępnych. Co prawda teren od Juraty do Helu nie został zdemilitaryzowany ale w obecnej rzeczywistości geo - politycznej turyści ,grzybiarze itp są przez admninistratora - MW, tolerowani pod warunkiem ,że nic nie demolują , rozkopują itd ( to obszar Nadmorskiego Parku Krajobrazowego!!!). Przyjemnych wrażeń! Tam naprawdę można przez tydzień nie spotkać nikogo (uwaga na rozpanoszone dziki!!). Za ogrodzenia z nowego drutu kolczastego nie radze wchodzić bo tam marwoj" nie toleruje turystycznych intruzów!!Powodzenia - napiszcie o wrażeniach. Guide"
Napisano
Do Red alf:Książka ogólnie dość ciekawa.Jak pisałem wyżej wspomnienia polskie i niemieckie. Dokładnie opisane wyzwolenie Gdyni i losy załogi czołgu por. Miazgi (ten który stoi na al. Zwycięstwa. Notabene czołg uczestniczył w walkach o Gdynię).
Wiele innych ciekawych faktów.

Do Guide:Tereny zdemilitaryzowane faktycznie są, okolice baterii H. Laskowskiego, lecz nie radziłbym się cieszyć na wyrost.Niedawno zakończyła się akcja przeszukiwania terenu półwyspu przez saperów (przed grzybiarzami i hobbystami). Skutek jest taki że najwięcej można znależć.... u wojskowych rusznikarzy. Na pocieszenie powiem że niedrogo.
Pozdrawiam
mac
Napisano
Formalne sprostowanie: Cypel Półwyspu Helskiego, na którym zlokalizowana jest Bateria Laskowskiego i bateria niemiecka 105 mm - nie został nigdy zdemilitaryzowany! Wejścia na ten teren za zgodą oficera dyżurnego (brama na końcu ulicy Wiejskiej).
Radze pośpieszyć się ze zwiedzaniem tego niezwykłego zakątka bo kiedy NATO rozpocznie zakładanie tam swoich nowoczesnych instalacji (co nastąpi wkrótce) teren zostanie ponownie zamknięty na głucho dla turystów na lata całe. Dojścia obecne:
1: od plaży helskiej wzdłuż brzegu'
2: przez bramę i biuro przepustek (oficjalnie z przewodnikiem - grupy zorganizowane),
3: od strony portu wzdłuż linii brzegowej - po falochronie.
Obecność turystów w sezonie - tolerowana.
Napisano
To już chyba ciekawsze i bardziej bezpieczne są tereny od Wyspy Sobieszewskiej do Mierzeji Wiślanej czy ktoś tam kopał warto się wybrać ?
Napisano
Może innaczej żeby nie straszyć przyszłych urystów": są to tereny należące do wojska ale nie ma na nich żadnych czynnych instalacji wojskowych. Dyżurka nie należy do of. dyż. tego terenu ale do of.dyż. Garnizonu Hel. Na terenie tym są jeszcze budynek żandarmeri i GPM ale oni mają swoją robotę. Tak że można tam spokojnie wejść z wielu kierunków jak pisał Guide lecz oczywiście bez oscentacji wykrawaczem.
Napisano
JackP
oczywiście, sam tam od paru lat kopię. Teren ciekawy (dużo było tam wojska, mało walczyli więc są tam pamiątki z iwaku"). Dużo ludności się tamtędy ewakuowało, więc też pozostało dużo ciekawego. Napominam o straży leśnej i granicznej - park krajobrazowy - mają super autka i niezmiernie ciche więc nie polecam słuchawek, ostatnio widziałem straż na motorach enduro, co chciałbyś widzieć - pisz pozdrawiam jarek
Napisano
O Trójmiescie malo piszą bo mało wiedzą. Artykuły z DB dotyczace podziemnego" szpitala to chłam. Robiłem tam elektrooporówkę i śmiem twierdzić, że nie ma tam żadnych zasypanych dolnych kondygnacji. Poterny łączące obiekty miały raczej formę okopów odkrytych , a nie podziemnych korytarzy. Autorki tych artykułów już wiele razy dały plame pisząc o podziemiach Gdyni. Nie dajcie się nabrać. Z ciekawszych miejsc polecam schron-tunel" na Oksywiu. To pozostałość po TorpedovwaffenPlatz. Obiekt jest pół na pół na terenie jednostki wojskowej.
Napisano
Polecam również swoisty skansen fortyfikacji nadmorskiej na Wyspie Stogi (historyczna nazwa tego terenu po 1840 - Inselmunde).
Idąc od Wisłoujścia (zespół twierdzy i bateria nabrzeżna Szaniec Mew" w stronę Górek Zachodnich jeśli trochę poszukacie, to zaliczycie schrony różnego przeznaczenia od 1915 do końca lat 40 - tych. Wspaniałe okoliczności przyrody" i urozmaicona rzeźba terenu od prawdziwej sawanny" d. pól irygacyjnych do ponad 20 metrowych zalesionych wydm. W ziemi liczne artefakty" Projektowany na tym terenie szlak turystyczny opisujący ciekawsze obiekty obronne. Długość ok. 10 km. Pytania i szczegóły (lokalizacja obiektów i ich opis) na życzenie.Polecam również pare innych mało znanych miejsc np. tzw.Fort Anielinki" czy Forsterówkę".
Napisano
guide - to ciekawe miejsca.Owszem, ale wypadało by zaznaczyć (przed zachęceniem kogoś do zwiedzania), że Szaniec Mewi nie jest dostępny do zwiedzania gdyż teren zajmuje firma prywatna, to samo tyczy pięknego fortu Anielinki, gdzie miła starsza pani pełniąca tam funkcję stróża spuszcza psa na nieproszonych gości.(3/4 obiektu firma prywatna wykorzystuje jako magazyny). Okolice Górek Zachodnich to piękne tereny - masz racje - oczywiście jeśli w pobliżu nie przasypują akurat siarki, ani nie przeładowywują węgla gdyż wtedy w powietrzu wisi chmura pyłu , smród nie zniechęca do dalszych wędrówek.
Pozdrawiam.
azap7
Napisano
Cześć!

Czy wiecie coś więcej o betonowym magazynie przy ulicy Sportowej w Gdyni, przy GOSIRZE? Aktualanie pomieszczenie to używane jest przez gołębiarzy", którzy magazynują tam klatki na gołębie.
Rozmawiałem z pewnym starszym panem, którego kiedyś udało mi się tam spotkać, mówił, że to Niemcy pobudowali".Interesuje mnie też teren bazy ZKM. Wiem, że podczas wojny była tam jakaś fabryka, z tego co mi się udało ustalić to Focke-Wulff-a.Ciekawi mnie to wejście na rogu.Skrzyżowanie Stryjskiej z Aleją...Czy tylko schron, czy może coś więcej?Działki Leśne też nie są bez grzechu:) Czy znacie jakąś literature, która traktuje szerzej o Gdyni lat okupacji?
Pozdrawiam,
haze44
Napisano
Witam !
A co ciekawego i tak grzesznego ;) jeszcze jest na Dziadkach Leśnych poza tunelem przy ul. Olsztyńsiej ???
Z literaturą z okresu wojennego bardzo słabo a wręcz tragicznie.
Te dwa poprzednie obiekty to brak rewelacji chociaż sa niedostępne a o bazie ZMK krążą mity.
Hexengrund to jest dopiero coś choć trzeba sie z wojskiem użerać.
Napisano
Witam!
Co do moich informacji to opieram się głównie na opowieściach" i wzmiankach w literaturze.Wiem, że ludzie często podbarwiają lub wymyślają niesamowite historie, ale staram się, jeśli to tylko możliwe weryfikować moje informacje. Co do Działek Leśnych...Na ulicy Tatrzańskiej stoi pewien dom:))), w którym w czasie wojny siedziały" szychy z Kriegsmarine. Pod tym domem jest ponoć":)bunkier. Jest to raczej coś większego, bo w trakcie budowy domu na działce obok (fundamenty) trafiono na podziemne instalacje(informacja od mieszkańca domu).Zbieram wszelkie informacje, na których można się zaczepić i w miare możliwości weryfikuje.Interesuje mnie też sprawa Kamiennej Góry, o której krążą niesamowite mity. O Babich Dołach zresztą też:)))
Pozdrawiam,

haze44
Napisano
A co ciekawego macie na Babich Dołach oprócz torpedowni, szczelin p.lot i magazynów - czyżby było coś jeszcze ???

A widzieliście tunel wchodzący pod ziemię na jednej z prywatnych posesji na Wzgórzu Nowotki" ?

azap7 (adam242) Gdańsk
Napisano
Co do wjazdu pod ziemię na wzg. Św. Maksymiliana (nowa nazwa), to zdjęcia tegoż są zamieszczone w wątku z 12-09-2001 pt Podziemia Gdyni. Miłego oglądania.
Napisano
Do haze44
Jeśli móglbyś to podaj numer tego domu, chętnie go obejże może ktoś znajomy tam mieszka bo to moje" okolice.
Co do legend z Dzialek to jeszcze jest zakopany czołg w rowie p.panc. na drodze leśnej na Witawe;) Ale póki co to kolesie tam na moich oczach wyciągneli tylko dużo amunicji od Mauzera.
Kamienna Góra też mnie ciekawi ale to już inna historia.
Napisano
Z literaztuą dotyczącą Gdyni było i jest cienko. O obiekcie przy ul. Sportowej słyszałem tylko od znajomych.
Schron na terenie byłej fabryki Focke-Wulff-a zajmuje mniej więcej 1/4 całego terenu tamtejszej bazy ZKM i jest zawalony złomem i rupieciami - nic godnego uwagi.Pod dworcem gł. w Gdyni jest też duży schron - trzebab by pogadać z dyrekcją, albo z kimś z obrony cywilnej, żeby umożliwili wstęp . Ciekawsze od Babich Dołów jest moim zdaniem Oksywie a zwłaszcza znajdujący się tam gigantyczny obiekt z kilkunastometrowym szybem we wnętrzu wzgórza. Plątanina korytarzy. Kiedyś jak wojsko go użytkowało na każdym skrzyżowaniu wisiał zalaminowany plan korytarzy.
Napisano
Bocian. Na tych fotkach z Hetmańskiej i tak nic nie widać, więc raczej nie ma co oglądać.
Napisano
Do azap
A bunkier dowodzenia na Oksywiu na skrzyżowaniu Bosmańskiej Dąbka i Dickmana . Obecnie tylko poziom nadziemny , podziemia są najprawdopodobniej zabetonowane a mogą mieć łączność z schronem na kilka tys. os. dla Kriegesmarine obecnie zajmowanym przez wojsko w pełni sprawnym (światło , wentylacja, woda) oficjalnie nie istniejącym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie