Skocz do zawartości

stare zdjęcia

miggi1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich
robiłem dzisiaj porządki w swoich archiwach i natrafiłem na negatywy takich oto zdjątek. mam pytanie z jakiej formacji są ci żołnierze. jeżeli macie ochote mam jeszcze parę fotek z niemcami i jakąś armatkę, radar i fajne okopki niemieckie dajcie znać to poskanuje i udostępnie na forum

pozdrawiam miggi

Napisano

co to za armatka jestem raczej koneserem" pierwszej wojny i na drugo wojennych sprzętach się nie znam napiszcie będę wdzieczny

Napisano
Pewnie, że jest to Flak 88mm. Stosowany głównie do obrony przeciwlotniczej. Bardzo często wykorzystywany był do strzałów na wprost, jako niszczyciel czołgów (niesamowita siła rażenia).

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Co do adaru" to jesteś pewien? Mnie to bardziej wygląda na czytnik mikrofisz, bądź z uwagi na to że są to żołnierze Luftwaffe czytnik zdjęć lotniczych.
Napisano
Wspaniałe zdjęcia!

Pierwszy - pojęcia nia mam co to za bluza, bo odznaczenia ma dość popularne - wojskowa odznaka sportowa, odznaka sportowa SA, znaczek partyjny, wstążka od krzyża za zasługi wojenne II klasy prawdopodobnie wersja cywilna (jeśli się nie mylę) i jakaś baretka.
Ten drugi niemiec wygląda mi na pancerniaka (charakterystyczna bluza), jego odznaczenia to Krzyż Żelazny I klasy, odznaka za rany (chyba czarna), odznaka szturmowa, wstążka od Krzyza Żelaznego II klasy i wstążka za zimę" na wschodzie.
Trzeci młodzian to pewnie piechota tylko że chyba odwrócił Ci sie negatyw bo zapięty jest nie na tą stronę, a i gapa" jest nie nad tą kieszenią co trzeba :)
Aha, jesli dobrze widzę to młodzian" ma na guziku wstążkę za zimę" na froncie wschodnim.

pozdrawiam
m.
Napisano
Pancerniak - kurtka typu pancernego, ale nie wygląda na czarny, raczej więc działa szturmowe. Mieli kolor jak piechota, ale krój wojsk pancernych.
Napisano
wielkie dzieki wszystkim co do negatywów rzeczywiście obrócił mi się, a nazwę radar urzyłem w przenośni ale nurtuje mnie co ci dwaj na ostatniej fotce targali

pozdrawiam miggi1

jak znajdę jeszcze jakieś fotki podrzucę na forum
Napisano
Drugi Niemiec - istotnie działo szturmowe być musi.
Pelota to owszem 8,8 cm Flak 36 lub 37 z cięgnikiem Sd.Kfz. 7, natomiast ci z samolotem to się nie gapią, ale to całe działko przeciwlotnicze 2 cm w akcji, ale od tyłu - gościu z lewej ma dalmierz Em 1m a po prawej widać zasobniki z magazynkami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie