woyta Napisano 18 Listopad 2003 Autor Share Napisano 18 Listopad 2003 Ostatnio trafiłem na polu małą kulę żelazną (stalową). Średnica około 41mm. I tu pytanko do szanownych kolegów od czego to może być? Czy są jakieś strony na ten temat? Jakie były typowe wagomiary pocisków itp. Tak to się chyba nazywa pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacoby Napisano 18 Listopad 2003 Share Napisano 18 Listopad 2003 Witam.Nie mam 100% pewności,ale coś mi mówi,że to kula z kartacza (obliczenia wskazują)na półfuntówkę.W pobliżu nie odbyła się jakaś bitwa lub potyczka?Jeżeli się myle,z pokora przyjmuję słowa krytyki.Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaliber Napisano 18 Listopad 2003 Share Napisano 18 Listopad 2003 albo rownie dobrze kulka od duzego łozyska.Ozcywiscie zycze zeby nie ale tak moze byc.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 18 Listopad 2003 Share Napisano 18 Listopad 2003 Czy od łożyska czy nie to widać po wykoaniu. Łożysko to wiadomo gladkie, na kartacznej (lub od małej armatki, choć moze i hakownica by pasowała) to będzie widać ślady odlania (niewielka nadlewka). Zaś jeśli jest asymetryczna, to raczej z młyna kulowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
woyta
pzdr woyta
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.