maskot5pu Napisano 19 Maj 2007 Autor Share Napisano 19 Maj 2007 witam mam pytanie czy ktoś robi kopie owijaczy dla strzelców górskich proszę o info lub jakieś wykroje pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 19 Maj 2007 Share Napisano 19 Maj 2007 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H090656.htmltu masz fotkę co prawda zwinietych ale jest klamerka a w opisie wymiaryhttp://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H090656.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 19 Maj 2007 Share Napisano 19 Maj 2007 a tu same botki:)http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H086756.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Maj 2007 Share Napisano 19 Maj 2007 A jak wygladaja rozwiniete? Czy sa rownolegle, czy sie zwezaja?Bo zwiniete to prawie jak brytyjskie, chyba nieco inna struktura material, choc tez sa roznice w partiach produkcyjnych, bo mam takich kilka par brytyjskich a roznia sie dlugoscia i odcieniami.http://pg.photos.yahoo.com/ph/mietekk2000/detail?.dir=774bre2&.dnm=dd5fre2.jpg&.src=phhttp://pg.photos.yahoo.com/ph/mietekk2000/detail?.dir=f5efscd&.dnm=2dc9re2.jpg&.src=phJesli sa jak UK, to z dostepnoscia nie ma problemu.Oczywiscie te UK sa bez haczykow :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 23 Maj 2007 Share Napisano 23 Maj 2007 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 Pewnie większość wie, ale dla tych kilku niewiedzących zaznaczę może, że to są rekonstruktorzy Luftwaffe a nie GJ ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 Klaus: twierdzisz, że to owijacze GJ ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 nie mogę nic stwierdzić w tym temacie zbytnio z braku wiedzy. Wybaczcie fotkę niezwiązaną z tematem. Ale owijacze u rekonstruktrów to żadkość chyba, dlatego tak mi sie skojarzyło.przepraszam za śmiecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskot5pu Napisano 24 Maj 2007 Autor Share Napisano 24 Maj 2007 to mnie właśnie dziwi z tymi owijaczami bo przecież na wrzesień 39 lepiej jest mieć owijacze niż opinacze na zdjęciach z tamtego okresu można je jeszcze spotkać tylko nie wiem czy to są jeszcze te same co w czasie 1 wojny czy to już jakiś inny model i jaki powinny mieć kolor, bo na przykład z moim obwodem łydki to było by najlepsze wyjście mam problem nawet z saperkami o takim obwodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 Trzy słowa" od zupełnego laika tematu rekonstrukcji niemieckiej: wertując fotki z 1939 i patrząc na inne materiały można odnieść wrażenie, że długie owijacze były często noszone w polu przez oficerów i rzadziej przez starszych podoficerów - szczególnie tych starszych wiekiem, pamiętających Wielką Wojnę. Nie wiem czy to nie czasem jakaś forma świadomego fasonu. Jest sporo fotek z wyższymi oficerami niemieckimi z 1939 gdzie widać tu i ówdzie długie owijacze (zapewne pierwszowojenny wzór, bo cóż się mogło zmienić w temacie owijaczy od 1918 do 1939 - nic). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachuss Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 Te na zdjęciu Luftwaffe'owców wyglądają jak z Hero, teoretycznie pierwszowojennych. Doskonałe one nie są, ale do filmów sie nadają. Pierwszowojenne są do kupienia na Shipperfabrik. Gdzie indziej narazie nie widziałem. Nie wiem także jak z ich koszernością" wobec waszego tematu drugowojennego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 może zauwazyliście, w filmie Upadek" jeden z generałów nosi owijacze... w 45 roku! więc pewnie przyzwyczajenie albo modapozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 25 Maj 2007 Share Napisano 25 Maj 2007 tu macie ładne opinacze: http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S031956.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 28 Maj 2007 Share Napisano 28 Maj 2007 To co nam zaprezentował Stadler to są getry styryjskie, noszone w jednostkach górskich WH sporadycznie, za to nagminnie w 13 Dywizji Górskiej SS Handschar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Maj 2007 Share Napisano 30 Maj 2007 Ponoć szwajcarskie, niemal identyczne z niemieckimi gebirgsjeager ... ebay.dePaar Wickelgamaschen Gebirgsjäger Wehrmacht Nr.4034Ex Schweizer Armee, fast identisch zu den von der Wehrmacht getragenen, lediglich die Farbe abweichend (leicht einzufärben) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Maj 2007 Share Napisano 30 Maj 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Maj 2007 Share Napisano 30 Maj 2007 Może sie komuś przyda jako poglądowy materiał ... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Maj 2007 Share Napisano 30 Maj 2007 Czyli jak brytyjskie, a brytyjskie sa po 30zl, wiec szyc samemu to sie raczej nie oplaca. Tymbardziej ze problem z materialem, bo sa zrobione z lekko ozciagliwego" materialu wiec dobrze opina noge (o co tez chodzi).Jaki dokladnie kolor mialy niemieckie? Szwajcarskie to widac ten dodatkowy szary odcien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskot5pu Napisano 27 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2007 mietek jak byś jeszcze napisał gdzie to można kupić to byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 napisz do mnie e-mail - moge przywiezc z UK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.