bjar_1 Napisano 17 Listopad 2003 Autor Napisano 17 Listopad 2003 Panowie ,mam pytanie. Chodzi mi o takie smieszne znaczki wystepujące na wszystkich prawie niemieckich gadżetach wykonanych z tworzyw sztucznych (bakelit ,ebonit itp.).Są to zapewne znaczki fabryk (?) ,tylko ,czy gdzieś ktoś ma spis tych zakładów??? Jezeli macie jakies informacje to proszę o pomoc.W załączeniu 2 znaczki na pudełkach (underbuchse 2") od zapalników i znaczek na kompasie.pzdrbjar_1
jotes Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Tutajhttp://www.lerenfort.fsnet.co.uk/page20.htmli na kolejnych stronach jest lista kodów.Pzdr,jotes
Gość Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Z tymi znaczkami to jest jakas zakrecona sprawa... Czy jestescie pewni ze obiono" je wylacznie na przedmiotach z tworzyw sztucznych w okresie II-wojennym? Bo kiedys naprawialem puszke instalacji elektr. w piwnicy w akademiku z lat 60-tych i takowe oznaczenia tez tam byly. Nie wierzę że jak stawiali akademik to używali II-wojennych instalacji...
feeder Napisano 30 Listopad 2003 Napisano 30 Listopad 2003 WitamA dlaczego nie?Licznik energii elektrycznej sąsiadów moich rodziców był wyprodukowany w wytwórni Kontakt" Lwów, chociaż blok oddano do użytku w 1973 (aż muszę sprawdzić czy go nie wymienili).PozdrawiamFeeder
mietek Napisano 30 Listopad 2003 Napisano 30 Listopad 2003 Przypomniało mi sie jak czytałem, że Rosjanie wywozili z Niemiec i ziem zachodnich wszystko. Demontowano też instalacje elektryczne. Był opis, że ładowali części elektryczne potem łopatami. Może część tego została w Polsce, może dostalismy część trofiejnego?
Gość Napisano 30 Listopad 2003 Napisano 30 Listopad 2003 Kurcze, no nie pomyslalbym... o tym ladowaniu za pomoca lopat to slyszalem wielokrotnie, np. gdzies na Pom.Zachodnim w ten sposob ladowali lacznice telefoniczna wyrzucajac ja wczesniej z 1 pietra ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.