Skocz do zawartości

Znaczki na wyrobach z bakelitu ,ebonitu itp.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie ,mam pytanie. Chodzi mi o takie smieszne znaczki wystepujące na wszystkich prawie niemieckich gadżetach wykonanych z tworzyw sztucznych (bakelit ,ebonit itp.).
Są to zapewne znaczki fabryk (?) ,tylko ,czy gdzieś ktoś ma spis tych zakładów??? Jezeli macie jakies informacje to proszę o pomoc.
W załączeniu 2 znaczki na pudełkach (underbuchse 2") od zapalników i znaczek na kompasie.

pzdr

bjar_1

• 2 weeks later...
Napisano
Z tymi znaczkami to jest jakas zakrecona sprawa... Czy jestescie pewni ze obiono" je wylacznie na przedmiotach z tworzyw sztucznych w okresie II-wojennym? Bo kiedys naprawialem puszke instalacji elektr. w piwnicy w akademiku z lat 60-tych i takowe oznaczenia tez tam byly. Nie wierzę że jak stawiali akademik to używali II-wojennych instalacji...
Napisano
Witam
A dlaczego nie?
Licznik energii elektrycznej sąsiadów moich rodziców był wyprodukowany w wytwórni Kontakt" Lwów, chociaż blok oddano do użytku w 1973 (aż muszę sprawdzić czy go nie wymienili).
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Przypomniało mi sie jak czytałem, że Rosjanie wywozili z Niemiec i ziem zachodnich wszystko. Demontowano też instalacje elektryczne. Był opis, że ładowali części elektryczne potem łopatami. Może część tego została w Polsce, może dostalismy część trofiejnego?
Napisano
Kurcze, no nie pomyslalbym... o tym ladowaniu za pomoca lopat to slyszalem wielokrotnie, np. gdzies na Pom.Zachodnim w ten sposob ladowali lacznice telefoniczna wyrzucajac ja wczesniej z 1 pietra ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie