Skocz do zawartości
  • 0

Bańka ( kanka) do ID

pablcbr

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM
Poszperałem w necie i wiem ze nazwą JDEAL" jest opatszone wiele przedmiotów np. biżuteria, kask raczej starej
Napisano
Panowie spokojnie. PRzed wojną IDEAL produkował też hełmy np. wz28 czy pierwsze wz31. Ponadto w innych państwach tez były firmy o tej nazwie. Zastrzeżenie nazwy obowiązywało tylko na terenie danego kraju (jeśli istniało takowe).
Np w Niemczech firma IDEAL to późniejszy Blaupunkt. Ale ta kanka jest na 100% polska.
PS Napis czyste alumnium 99,5 %" oznacza tylko i wyłącznie z jakiego materiału zostało to zrobione. I jest typowe dla produkcji powojennej.
Napisano
Hej!
Skoro na kance wybito czyste alum" - to skojarzenia z językiem niemieckim wydają się mocno naciągane. Mogą też świadczyć o skłonnościach do koloryzowania i nadinterpretacji u kolegi butchcassiddy ;-)
Pozdr.
Napisano
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale mam manierke z 1964 roku z fabryki w olkuszu i pisze poprostu FABRYKA OLKUSZ jest tez znaczek czyste aluminium 99,5 % wiec jesli te banki / kanki robila ta sama fabryka to przypuszczam ze twoj wyrob jest napewno starszy niz 64 bo sygnatura fabryki jest inna ale nie wiem czy dobrze kombinuje jak cos prosze o poprawienie mnie.
Napisano
Bańka rzeczywiście jest ładna ale zastanawiam się czy to aby na pewno polski produkt. Nazwa taka raczej obcobrzmiąca, imperialistyczno-rewizjonistyczna. Mam niemieckie skojarzenia. Pozdrawiam.
Napisano
przed wojną firma Ideal" w Wolbromiu była filią Fabryki Naczyń Emaliowanych Olkusz" S.A. Po wojnie chyba była już samodzielna. Ma taką kankę w domu jeszcze :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie