dr.faustus Napisano 17 Maj 2007 Autor Napisano 17 Maj 2007 Witam wszystkich czytających niniejszy post.W związku z tym,że forum ogólne jest najbardziej uczęszczane" przez użytkowników,pozwalam sobie zamieścić na nim właśnie niniejszy post i mam nadzieję,że nie spadnie" on prędko do działu poszukuję".Otóż poszukuję zachowanego w Polsce budynku,który jest kopią tego jaki zamieszczam na załączonej fotografii (i w poście poniżej).Współcześnie ów budynek niestety nie istnieje.Jest on jedną z ofiar jakie poniosła architektura miasta podczas ostatniej wojny.Była to Szkoła Wydziałowa, występowała również jako średnia.(w j.niemieckim nazywała się m.in. Mittelschule i Knabenmittelschule). Szukam konstrukcji będącej swego rodzaju kopią,jakby klonem tegoż budynku. Konstrukcja powstała na początku ubiegłego wieku (ok.1910) stąd też jest duże prawdopodobieństwo,że został jej wizerunek czy raczej projekt,wykorzystany w jednym z miast będących pod zaborem pruskim.Być może natknęliście się na podobny budynek?Dziękuję za ewentualne zaangażowanie i pomoc.Pozdrawiam.
woytas Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Gimnazjum nr 1 w Rybniku - jest bardzo ale to bardzo podobne- szukam jakiegos zdjecia w necie ale nic niema
woytas Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 http://www.gim1-rybnik.oswiata.org.pl/szkolnyalbum.htmlto nie sa najlepsze zdjecia....
dr.faustus Napisano 18 Maj 2007 Autor Napisano 18 Maj 2007 Dziękuję woytas za odpowiedź i poszukiwania i mam nadzieję,że jeszcze bedziesz działał w tym kierunku :) może jakieś bardziej całościowe fotki tego gimnazjum uda się Tobie namierzyć?Tymczasem prezentuję to co mnie udało się w tym temacie zrobić.Podobny jest.Nawet bardzo,ale to tylko podobny"... :(
dr.faustus Napisano 18 Maj 2007 Autor Napisano 18 Maj 2007 W rzeczywistości ów budynek,to konstrukcja bardziej złożona,co widać m.in.na tej widokówce.Zatem poszukiwania trwają dalej...
LEWY Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Witam,Nie twierdzę, że liźniaczo" podobny, ale jak zobaczyłem Twoje zdjęcie, to mi się skojarzyło ze Wschową na Dolnym Śląsku...LEWY
FalkenBurg Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 W złociencu na targowisku stał podobny budynek ,a tak aprpo to poczta trochę taki budynek przypomina tylko ze miniaturke
woytas Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 Faustus - jutro zrobie moje fotki ze wszystkich kierunkow i wkleje
imperorr Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 http://img360.imageshack.us/my.php?image=politechnika1912lk7.jpgzrodlo:http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/gdanskprzewodnik.htmP{olitechnik (Technische Hochschule) zbudowana w r. 1904 wedle proj. Thüra i Carstena."nie jest moze to 100% identyczne ale podobienstwo jest uderzajace ;]
woytas Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Pamietam -zrobie na 100% - chwilowo nie po drodze do tego budynku- ale zrobie i wysle.
K.O.P. Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 Wojtek to nie będzie ten budynek,w czasie wojny spłonął ale fasada została ta sama.
K.O.P. Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 Może to być również I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Olsztynie.Nie mam foty bo znależć w internecie nie moge.Możesz poszukać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.