Skocz do zawartości

Budynek - poszukiwania

dr.faustus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich czytających niniejszy post.
W związku z tym,że forum ogólne jest najbardziej uczęszczane" przez użytkowników,pozwalam sobie zamieścić na nim właśnie niniejszy post i mam nadzieję,że nie spadnie" on prędko do działu poszukuję".
Otóż poszukuję zachowanego w Polsce budynku,który jest kopią tego jaki zamieszczam na załączonej fotografii (i w poście poniżej).Współcześnie ów budynek niestety nie istnieje.Jest on jedną z ofiar jakie poniosła architektura miasta podczas ostatniej wojny.Była to Szkoła Wydziałowa, występowała również jako średnia.(w j.niemieckim nazywała się m.in. Mittelschule i Knabenmittelschule). Szukam konstrukcji będącej swego rodzaju kopią,jakby klonem tegoż budynku. Konstrukcja powstała na początku ubiegłego wieku (ok.1910) stąd też jest duże prawdopodobieństwo,że został jej wizerunek czy raczej projekt,wykorzystany w jednym z miast będących pod zaborem pruskim.Być może natknęliście się na podobny budynek?
Dziękuję za ewentualne zaangażowanie i pomoc.
Pozdrawiam.

Napisano

Dziękuję woytas za odpowiedź i poszukiwania i mam nadzieję,że jeszcze bedziesz działał w tym kierunku :) może jakieś bardziej całościowe fotki tego gimnazjum uda się Tobie namierzyć?
Tymczasem prezentuję to co mnie udało się w tym temacie zrobić.Podobny jest.Nawet bardzo,ale to tylko podobny"... :(

Napisano

Witam,
Nie twierdzę, że liźniaczo" podobny, ale jak zobaczyłem Twoje zdjęcie, to mi się skojarzyło ze Wschową na Dolnym Śląsku...

LEWY

Napisano
http://img360.imageshack.us/my.php?image=politechnika1912lk7.jpg
zrodlo:
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/gdanskprzewodnik.htm
P{olitechnik (Technische Hochschule) zbudowana w r. 1904 wedle proj. Thüra i Carstena."

nie jest moze to 100% identyczne ale podobienstwo jest uderzajace ;]
Napisano
Może to być również I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Olsztynie.Nie mam foty bo znależć w internecie nie moge.Możesz poszukać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie