aardvark Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Witam,Niedawno odkryliśmy w lesie okalającym Kędzierzyn-Koźle baterię Flaka, tym razem jest to coś cięższego, myślę, że co najmniej 10,5 cm. Bateria ma 6 stanowisk z betonowymi podstawami ze śrubunkami. Są 2 wieńce śrub:zewnętrzny - 12 śrub - średnica wieńca - 230 cmwewnętrzny - 12 śrub - ,, - 130 cmOdstępy między śrubami:wieniec zewnętrzny: 60 cmwieniec wewnętrzny: 33 cm.Czy ktoś może określić jakie działa tam stały?W pewnej odległości jest prawdopodobnie zawalone stanowisko dowodzenia i miejsce po dalmierzu, gdzie wychodzi masę potłuczonego grubego szkła, czasami posrebrzanego z jednej strony.
aardvark Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Załaczam zdjęcie częściowo odkopanego śrubunku
piotrek_k Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Temat przerabiany na forum i to bardzo dokładnie wyszukiwarka sie kłania :)
aardvark Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Tak, temat przerabiany, ale nie przerobiony. Nie widziałem jeszcze zapytania o taką podstawę jak w moim poście.
Domino(*) Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Z tym szkłem to bardziej pasuje mi na reflektor p-lotniczy, również znajdywałem takie kawały i mase części.Co do stanowisk masz rację, ośrubunek jest od standardowej podstawy pod armatę 10,5 cm Flak 39 stosowana w cięzkich bateriach Luftwaffe, na tym samym ośrubunku stawiano póżniej równiez baterię 12,8 Flak 40, ale instalacja drugiej baterii niczym się nie różniła.Pozdrawiam
Alkali Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Witam,Skłaniam się bardziej ku baterii 10,5 cm. Ciężkie baterie 12,8 cm Flak 40 Luftwaffe miały przeważnie po cztery stanowiska ogniowe. W literaturze są informacje o działach 12,8 cm głównie w kontekście 525. ciężkiego dywizjonu artylerii kolejowej operującego m.in. w rejonie K-K. Nie natknąłem się natomiast na informacje o stacjonarnych bateriach tego kalibru co oczywiście nie wyklucza tezy, że takowe mogły tam stacjonować.Po oczyszczeniu podstawy powinna ona wyglądać podobnie do tej na zdjęciu.Pzdr,Alkali
Domino(*) Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Alkali do czego służyło te korytko" w górnej części Twojego zdjęcia?Czy znadjowało się tam jakieś okablowanie?
elpasys Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Wspomniana tutaj kolejowa artyleria Flak wyglądała tak.
Alkali Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 elpasys napisał :Wspomniana tutaj kolejowa artyleria Flak wyglądała tak.No nie do końca. Działa na twoim zdjęciu to 10,5 cm Flak 39, natomiast 525. dywizjon miał na uzbrojeniu 12,8 cm Flak 40. A te, troszku większe, wyglądały jak na zdjęciu obok.Alkali
Łazior Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 odpowiem za Alkali tak w tym korytku było okablowanie do sterowania działem cała bateria była podłączona do centrali z dalmierzami itp. gdzie robione były obliczenia i z tamtąd działa automatycznie były ustawiane na cel.
aardvark Napisano 22 Maj 2007 Autor Napisano 22 Maj 2007 Alkali,Wspominałeś o literaturze dotyczącej rozmieszczenia jednostek Flak-u. Czy są Ci dostępne jakieś pozycje opisujące rozmieszczenie baterii w rejonie Kędzierzyna-Koźla?
Alkali Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 aardvark -> postaram się coś interesującego wyszperać i napiszę do Ciebie na priwa ale dopiero po niedzieli.Alkali
Domino(*) Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Alkali a przy okazji i dla mnie coś znajdziesz?:))))Pozdrawiam
aardvark Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 Witam kolegówKolejny flaczek do identyfikacji. Bateria - co najmniej 8 dział, stanowiska mocno przysypane ziemią i gruzem, ale częściowo udało się nam odkopać jeden śrubunek:Wieniec ma 12 śrub, srednica wieńca - 110 cm, odległość między śrubami - 29 cm.Czy możliwe, że to był 10,5 cm?
maciek67 Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 Witam,czy korzystacie z opracowań Alfreda Koniecznego dotyczących flaków na Górnym Ślasku ?
Domino(*) Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 Stanowczo coś lżejszego, być może Flak 3,7cm.
maciek67 Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 aadwarkRaczej to 10.5 jesli są korytka i magazyn na amo chyba że to był jakis zdobycznik ale wątpię w takich bateriach to amunicji szło w setkach sztuk więc to coś niemieckiego na 8,8 za duże.Być może zainstalowana była tam karuzela :-))
Alkali Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 maciek67 napisał : ----------------------------------Raczej to 10.5 jesli są korytka i magazyn na amo chyba że to był jakis zdobycznik ale wątpię w takich bateriach to amunicji szło w setkach sztuk więc to coś niemieckiego na 8,8 za duże.Być może zainstalowana była tam karuzela :-))----------------------------------No nie całkiem, w rejonie K-K nie mniej niż 4 baterie miały na uzbrojeniu rosyjskie 76,2 mm oznaczone w zależności od modelu jako 7,62 cm Flak M31(r) lub 7,62 cm Flak M38(r), a co najmniej jedna angielskie 3,7 inch Vickers oznaczone jako 9,4 cm Flak Vickers" M.39(e).A podstawa za mała na 8,8 cm ? No to powiesz na taką jak na zdjęciu obok ? Wewnętrzny wieniec ma średnicę 90 cm, zewnętrzny 109 cm - tylko o 1 cm mniejszą - a to właśnie jeden z typów podstaw pod Flak 8,8 cm.Alkali
maciek67 Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 ALkaliWitam ,problematyczne to jest ale myśle ze trzeba bedzie popytac mieszkanców pobliskich 2 wiosek i bedzie jasne. Na flaku w Dębowej k/Kożla były 10.5 a publikacje podają inne kalibry wiem to od goscia który biegał miedzy tymi armatamibyło tam 16-18 sztuk. W Kożlu Porcie niedaleko mojego dawnego domu był flak własnie ze zdobycznych armatek i był zlikwidowany z powodu słabych osiagów i pozostał tylko skład z 12,8 .Wciągnął mnie temat i trzeba bedzie to posprawdzac co piszą a jak było.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.