matrix14xxx Napisano 9 Wrzesień 2011 Napisano 9 Wrzesień 2011 Tylko jeńców rosyjskich Niemcy mordowali w komorach gazowych.
kindzal Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Piszac UCZCIWI Niemcy mialem na mysli ludzi takich jak:-hrabia Michael von Matuschka-Helmuth James von Moltke -Peter hrabia Yorck von Wartenburg -Adam von Trott zu Solz -Adolf Reichwein -Alfred Delp -Carlo Mierendorff -Julius Leber -Fabian von Schlabrendorff-Rudolph-Christoph Freiherr von Gersdorff-Georg Elser-itd. etc.a nie Grassa lub innych orkiestrzanych grajków.
bodex Napisano 30 Wrzesień 2011 Napisano 30 Wrzesień 2011 witamOd lat wiedziałem że pierwszy mąż mojej babci zginął na wojnie, slyszłem że był w niemieckim wojsku i zginął w rosji.Około 2 lata temu ,napisałem do niemieckiej fundacji Volksbund.Dowiedziałem się że był w SS w pancernej jednostce DAS REICH mam nawet oznaczenie niesmiertelnika, datę śmierci,i miejsce pochówku.Babcia pochodzi ze śląska z okolic Gliwic, byłem zdziwony tą przynależnością do SS
bodex Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 -558-14./SS-I.R.4a co Cię zaciekawiło bjar_1?
bjar_1 Napisano 3 Październik 2011 Napisano 3 Październik 2011 A tak z ciekawości pytam... Pozdrawiam.
kindzal Napisano 3 Październik 2011 Napisano 3 Październik 2011 Tak, Niemcy brali pod koniec wojny do SS wszystkich ktorych tylko mogli wziasc.Polecam takowa lekture:http://www.wehrmacht-polacy.pl/wcielenia_waffen.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.