Skocz do zawartości
  • 0

Dziwna obrączka...

bachus

Pytanie

Napisano

Witam, trafiłem wczoraj taką obrączkę. Ma moim zdaniem bardzo dziwną konstukcję: od wewnątrz wstawiona jest złota obrączka, a od strony zewnętrznej jest już jakiś stop. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym? Najbardziej dziwi mnie to, że złoto jest schowane". Średnica wew. ok. 20mm.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może ktoś nie miał na tyle złota aby zrobić całą. Wiem że pewne osoby nie mogą mieć żadnych ozdób ze zwykłej stali np. moja żona. Złoto i srebro może nosić a inne metale powodują uczulenie. Dlatego wewnętrzna strona to złotko a zewnętrzna inny metal.
Pozdrawiam
Napisano
Brałem i takie możliwości pod uwagę, ale i tak wydaje mi sie to dziwne... Jeżeli ktoś mial za mało złota to czemu wstawił je od wewnątrz? Co do uczulenia, złoto nie pokrywa w całości wewnetrznej strony, na brzegach jest juz ten stop... Dzieki za sugestie, pozdrawiam.
Napisano
Sprawa banalnie prosta, obrączka była stosunkowo grubo pozłacana ale wytarła się z czasem. Obrączka wewnątrz ma ranciki i dlatego złocenie pomiędzy nimi się zachowało. miałem kilka podobnych obrączek.
Napisano

Widoczna na zdjęciu obrączka,z zewnątrz jest wytarta,wewnątrz piękne złoto i napis:GOLD-DOUBLE,złotnik na pytanie co oznacza napis double na obrączkach,stwierdził że chodzi o podwójną grubość pozłocenia,czyli potwierdzenie tego co napisał Raned

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie