dawać skarby! Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Dla kogo nieciekawa dla tego nieciekawa. Tak naprawdę to ten wątek ma dwa wątki, a co do raportów to wszystkie mamy już wszyscy przeczytane, a teraz weryfikujemy suche zasięgi w powietrzu.Może coś rozwiń z tą skutecznością? Zawsze kolejny głos w dyskusji.
darmatt Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 nie czytalem calego wątku, bo trochę przydługi, ale wlasnie z ciekawosci zrobilem test powietrzny na moim tejonie. Ustawienia:Strojenie gruntu: tak jak w instrukcji do testów powietrznychpróg: max w prawoczułość: maxymalnie w prawo az do momentu trzaskówdyskryminacja: tuż za all-metal1 gr. - 29,5cm - sygnał do kopania (31-sygnał urywany) (miarkę trzymala moja żona)Wiadomo, że w ziemi jest inaczej, a że ziemia ziemi nie równa, to też nie ma co gadać.Jesli chodzi o różnice w zasięgach to uważam, że różnica nawet 2cm jest różnicą baaardzo dużą i powie to każdy, kto chodzi po starych miejscach monetkowych. Znajomy pojechal na schodzone miejsce z doslownie ciut lepszym wykrywaczem od tych, co byli przed nim i już nie znajdowali doslownie nic, i wyciągnął pierwszego dnia ok. 40 monetek wybitych 400-600 lat temu (czyli przeważnie cienkie maleństwa) - jego rekord. Na schodzonych miejscach, szczegolnie takich starych, nawet centymetr ma kolosalne znaczenie. Pozdrawiam,Mat
dawać skarby! Napisano 18 Maj 2007 Autor Napisano 18 Maj 2007 ooo! Gratuluję łupu!Mógłbyś w wolnej chwili sprawdzić 2 zeta?Jakiej cewki użyłeś w teście?Chodziłeś z Tejonem po tej miejscówie?
Louis Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Witam,nie jestem wprawdzie użytkownikiem Ciboli, ale poważnie zastanawiam się nad jej zakupem.Rok temu postanowiłem zakupić jakiś tani i markowy sprzęt.Nie miałem zbyt dużego budżetu. Na amerykańskim ebayu znalazłem nieprodukowany już model Tesoro Silver Sabre umax.Na pierwszy rzut oka zabawka, ale zdecydowałem się na jego zakup. Wylicytowałem go za kwotę ok. 130$.Służy mi od roku i muszę przyznać, że wychodząc na pole z kolegami dysponującymi wykrywaczami znacznie wyższej klasy specjalnie nie mam się czego wstydzić. Zdaję sobie sprawę, że nie mogę oczekiwać od tego sprzętu rewelacyjnych osiągów, ale cechuje go doskonała dyskryminacja, bardzo dobry pin point i lekka konstrukcja. Nie potrafię powiedzieć ile mój sprzęt ma lat (pewnie został wyprodukowany na początku lat 90-tych), ale po przeglądzie i kalibracji w serwisie spisuje się bez zastrzeżeń.Jeśli uzbieram na Cibolę, to mojej zabawki" na pewno nie sprzedam i będę ją traktował jako wykrywacz awaryjny".Proszę nie traktować tego postu jako hymnu pochwalnego na temat produktów firmy Tesoro, a jedynie jako krótką ocenę zadowolonego użytkownika :). Pozdrawiam, Louis
darmatt Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 @ dawać skarby!nie chodzilem po tej miejscowce, bo jest 300km ode mnie :]Też chcialbym znaleźć takie miejsce, ale jeszcze nie bylo mi dane, moje tereny ogólnie są ubogie w monety. W tamtych czasach wszedzie tu byly bagna i pewnie monetki zalegają na 1-2m hehe.Wszyscy, ktorzy chodzili w tamtym miejscu mieli minelaby a jedynie ten moj koleś mial eksplorera, ktory wedlug testów internetowych mial być ciut lepszy od tamtych minelabow - no i to ciut" robi wielką różnicę - tylko to mialem na mysli mowiac o tym przypadku. Nie mam 2zł w portfelu, ale sprawdzilem 5zł i wynik był 36-37cm. Nie wierzę aby był wykrywacz, ktory wyciągnie 5zł z tej głębokości W TERENIE, no chyba, ze jakis Nexus albo inne drogie pieroństwo.Jak juz mowilem, moje testy są robione w powietrzu.
darmatt Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 @ LouisNo i spoko. Mam podobne podejscie i dzieki temu się za bardzo nie stresuję ;D
dawać skarby! Napisano 21 Maj 2007 Autor Napisano 21 Maj 2007 Hej Beaviso! Jak idzie z raporcikiem? Czekamy z niecierpliwością:)
toro Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Od pewnego czasu jestem szczęsliwym posiadaczem Vaquero. Wiec i ja zrobilem teścik powietrzny: czułość maks, dyskrymin. - kreska przed IRON, i wyszlo mi 25cm na jednego grosza - ale to pewny sygnal do kopania. Piekna dysktyminacja - mozna sobie precyzyjnie ustawic, zeby wycinało to, co chcę. Nie wierzylem, ze lepszym sprzetem mozna cos wyciagnac ze schodzonych miejsc - a mialem Jabela - jak czytalem o tym sprzecie rozne posty, dopoki sam sie nie przekonalem...Kurde, daje rady niesamowicie.
beaviso Napisano 10 Czerwiec 2007 Napisano 10 Czerwiec 2007 Testy opracowane. Sorry za opóźnienie, ale jestem leniwy a jednocześnie mam trochę ważniejszych spraw na głowie :)))Ciboli nie udało się osiągnąć deklarowanych centymetrów dla 1 grosza. Ale na pocieszenie można stwierdzić, że i tak wypada zauważalnie lepiej od innych testowanych sprzętów.Największą ciekawostką testu był kiepściutki wynik Whites 6000/Di Pro SL w trybie dynamicznym (bo w statycznym wypadł bardzo dobrze). Test wyszedł na tyle źle, że nie umieściłem go w opracowaniu. To musiało być jakieś uszkodzenie, a nie chciałem aby dyskusja rozwinęła się tylko wokół Whitesa.A zatem - oto jest porównanie (Air-Test) dla:- Tesoro Cibola- Tesoro Conquistador uMax- Tesoro Bandido II uMax- Rutus First Plus (tryb dynamiczny)Dodatkowo badano także różnicę w osiągach jaką powoduje superstrojenie wykrywaczy Tesoro oraz używanie czerwonego pola" w czułości. Trzeba przyznać, że opłaca się wjeżdżać na czerwone tak daleko, jak tylko pozwala na to teren.Link do testu (plik PDF):http://www.eksploracja.eu/forum/DetectorsTest_14052007_byBeaviso.pdfM.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.