bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Nie no Glass ,teraz to mnie załamałeś. Piaseczek? My 2 szt. M-35 niedawno szarpnęli i były dużo dużo gorsze. A bbyły z piasku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 a te dwa 5 lat temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 A tego 3 lata temu w dolku razem z 4 innymi, dwoma k98 i czym tam jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Nie bjar wlasnie nie byl w piasku, tylko takim dziwnej glebie - margiel z duza iloscia przerostow wapiennych (gleba w zasadzie zasadowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Witam WasW ten hełm Frozzera jestem w stanie uwierzyć.Niemcy urzywali jako farbę bazową tak zwanych farb proszkowych.W naturze farba taka ozkłada" się dużo wolniej niż normalna farba olejna.Tylko jest jeden feler-farba taka nie wytrzyma w takim stanie dłużej niż 10 lat.Więc albo tych hełmów musiało być więcej-powkładany jeden w drugi.Albo też przykryte były w ziemi w pojemniku(?)Ale jedno jest pewne-jeżeli to jest taki stan po odrdzewieniu po wykopie,to musiał to być prawdopodobnie taki scenariusz-ktoś wykopał go kilka lat po wojnie,potem leżał no morze....(przykładowo)w stodole. Leżąc fant abiera" rdzy nawarstwowej na farbie proszkowej.Z czasem wygląda jak po wykopie.Frozzer dostał hełmik,użył fosolu(czyszcząc hełm a nie zanurzając go) lub innego podobnego odrdzewiacza.No i efekt tego mamy.Pozdrawiam Was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Witam Niech i ja dorzuce swoje trzy grosze, mam taki helmik z zbiorachArgo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Zarysowałęś tą kalkomanię czy jak........Podejdź z tym hełmem bliżej....Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Nie, no co to za profanacja ;-). Czy to jest oryginał, czy wymysł jakiegoś zblazowanego faszysty?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Spokojnie.....poczekajmy,a może to jest jakiś makaroniarz"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 1air1 masz racje, czyscilem helm fosolem, a raczej namaczajac helm gobka wilgotna w fosolu, po 5 minutach do wanny + letnia woda, suszenie i znowu fosol, kalke tylko raz przetarlem fosolem, balem sie ze zejdzie.tez sadze ze helm zostal wykopany tuz po wojnie, w takie stany trudno uwierzyc, zaraz zalacze zdjecie helmu przed czyszczeniemzludzenia tez moze dawac fakt odblasku helmu, zostal on natluszczony po czyszczeniu, dlatego sie blyszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Zrobiłeś mnie przyjemność Frozzer,Serdecznie Dziękuję,zajmuję się garnkami" już trochę i po prostu chciałem sprawdzić swoje ewentualne" uwagi.Pozdrawiam Cię serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 napisalem odpowiedz w poscie o farbie na helm niemiecki, ale powiele go tez tutajmasz racje 1air1, tluszcz zmienia totalnie kolor farbyoto przykladmoj helm przed czyszczeniem fosolemhttp://www.odkrywca.pl/picsforum3/helmet1.jpghelm po kuracji fosolowej, a przed natluszczeniemhttp://www.odkrywca.pl/picsforum3/helmet_po_fosolu.jpgi helm po natluszczeniu juz oczyszczonej farbyhttp://www.odkrywca.pl/picsforum3/hel.jpgnatluszczalem lanolina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Jeszcze jedno.....rawdopodobnie kalkomanie były impregnowane pewnym chemicznym specyfikiem" i dlatego przy małej wilgotności zachowują się wręcz doskonale ( w niektórych przypadkach).Ale co to był za preparat???? NIe wiem.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 No, nie wiem, dla mnie to jest wz. 31.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Dla mnie też jest to polski hełm wz. 31, prawdopodobnie zaadoptowany został przez Feuerwehr lub Luftschutz, choć kolor i kalkomania wskazują na Feuerwehr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 To wz 31 opl , wyglada ze przejeta przez Niemcow , kalomanie sa niestety uszkodzone ( ktos probowal zdrapac ), na marginesie sa to kalkomanie niemieckiej policji, znaleziona na Ślasku Cieszynskim zeszłej jesieni wraz z dwoma hełmami wz 40 wersja z dospawanym grzebieniem i maską p-gaz Luftschutzu, czyli prawdopodonie jakies OSP w tym do pożaru jezdziło. Załaczam fotke srodka. Argo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Wiesz co Frozzer może nie uwierzysz,ale raktowałem" tę puszkę różnie.Kupiłem ją na Allegro.Gość który sprzedał,chyba potwierdzi , przynajmniej na priva.JAK MOŻE TO NIECH SIĘ ODEZWIE!!!Znakowanie na osłonie szkiełek STEMPEL SWASTYKA oraz Fur Heitmann 03 ? 56.Czarny numer 145Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 To i ja dorzucę fotkę. 2 sztuki M-35 wykopane ogólnie rzecz biorąc na terenie powiatu przysuskiego 12 kwietnia 2004 r. Wyjęte z piasku z głębokości 60 cm. Były resztki fasunku ,ale się rozpadły ,zostało trochę farby ,a na jednym był fragment siatki drucianej do przyczepiania maskowania (w styczniu '45 pewnie był to jakiś biały kawałek materiału)_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 i hełmy z boku.Fotka zrobiona oczywiście od razu po znalezieniu.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Generalnie to co siedzi w gelebie kwasowej jest - BE.To co w zasadowej to OK?Chemicy do dzieła......Pozdrawiam wszystkich chemików ....i tylko dzisiaj.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maj 2004 Share Napisano 20 Maj 2004 Mam pytanie do kolegi - Glassmine - czy te hełmy po wykopaniu oczysciłeś z powierzchniowej rdzy, czy tak zostawiłeś do tej pory ? Myslę że chyba zostały oczyszczone i zakonserwowane ???? Gratuluję EXTRA trafień szczególnie ten camo SS jest bardzo ładny !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.