michalczewski Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 Witam. Rok temu udalo mi sie kupic dwa helmy. Jeden M42 bez fasunku, ma dodatkowe dwa otwory po bokach tylnego otworu na nit. (na 90 % nalezal do grenadjerow z dywizji panc.spadoch. Hermann Goring) bez fasunku i M40 brak tylko skorki. Ladna farba i piekny orzel pod lewym nitem :). Prawej kalki brak. W obydwu brak ubytkow otarc i dziur. Szczegulnie ten drugi cieszy moje oko. Koszt kompletu to obtarte kolano( przy wycjaganiu ich z pakamerki)i 40 zl. 40 zl za obydwa :). Drogo??? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 Z hełmami jest rzeczywiście problem aby je jako tako wyeksponować a jeszcze jak ktoś mieszka w bloku ??? Ja akurat mieszkam ! Posiadam około 25 hełmów różnych formacji z wojny i ulożone je mam po prostu na górze mebli, dośc fajnie to wygląda choc są utworzone dwie warstwy hełm na hełmie a jak następne przybedą to poleci trzecia warstwa. Najgorzej bo później juz jest sam sufit !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 Ariks - zawsze możesz odstąpić w dobre ręce...zgłaszam się na ochotnika:)A tak na serio, to gratuluję. Osobiście jestem w posiadaniu jednego hełmu M-35 i na razie jest o.k.Kupiłem go za 15zł. miał na czole dwie dziurki wielkości 20x20mm i pozatym był cały skorodowany. Po rewsztkach farby, wiem że był to hełmik Luftwaffe. Teraz go pieczołowicie odnawiam. Brakuje mi już tylko odpowiedniej farby (podkład już jest zrobiony), kalkomanii (robi mi ją zaprzyjaźniony drukarz) no i wsadu:(PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 Dzieki - monsun - bedę pamiętał !!!! Ja też mam niemiecki wz. 35 tylko kompletny w stanie - - bdb ma resztki tarczki Wehrmachtu oraz dwa malowania podczas wojny drugie to typu camo, posiadam jeszcze wz. 42 z fasunkiem ale ten jest trochę zniszczony. z niemieckich mam jeszcze wz 18 sam dzwon w dostatecznym stanie oraz wz. 16 ostatnim mój nabytek z fasunkiem austriackim parcianym, podpinka skórzaną i farbą wtórnie malowaną w latach 30 stych jest dobrze zachowana tarcza partyjna w około 80 % po prawej stronie !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 He, he, no to możesz ubiegać się już o pozwolenie na prywatne muzeum:)Od jak dawna zbierasz Ariks? Kupujesz, wymieniasz się, czy dużo fantów z wykrywki? Jestem ciekaw ile za nie dajesz przeciętnie, jeśli oczywiście kupujesz. W Toruniu na targowisku, to mają tak popieprzone ceny, że się w pale nie mieści. Za M-40, pomalowany wtórnie dzwon na czarno z dużymi wrzerami, oczywiście bez wsadu chciano mi sprzedać za jedyne 70zł.;)Na widok mojej wykrzywionej gęby facio stwierdził, że na dominiku w Gdańsku takie chodzą po 150. Pan Sprzedawca (menel-handlowiec) bardzo poprawił mi humor tego dnia:)PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 To w sumie nie wykopek ,ale sam znalazłem.Zdjątka te juz wrzucałem na forum ,jak chcecie jeszcze raz to napiszcie.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 ...a zresztą...druga strona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 zerknięcie do środka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 i oryginalny środeczek (trochę wyremontowany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 A to juz następny - też sam znalazłem :)prawa strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 lewa stronka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 ten hełm niestety był bez środka ,ale se dorobiłem :)pzdrbjar_1P.S. Szukajcie w starych domach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 Monsun hełmy i inne militaria polskie i niemieckie choć teraz od 4 lat przeżuciłem się na niemieckie zbieram od 1986 roku i mam ich sporo. Co do hełmów to ostatnio jeden kupiłem na allegro niemiecki policyjny w bdb stanie tylko tarczki ma biało czerwone używało go MO w 45 -46 roku jest podpinka sygnowana. Cena to 110 zł uważam że dobra jak na taki fant, ostatnio kupiłem od gościa wz. 16 kompletny za 250 też jak na taki hełm dobra cena u nas w Rzeszowie chodzą nawet po 600 - 700 zł !!! Ostatnio dostałem wz 18 za darmo od gościa wykop ale bez dziur !! Czasami coś wymieniam i tak przybywa ich coraz wiecej, na razie nic nie kopię w ziemi zamierzam od tej wiosny z kumplem kupujemy wykrywacz i w pola....?? To jest prawda jak pisze bjar_1 że hełmów należy szukac w starych domach ja kilka lat temu znalazłem kompletny m 40 w kolorze SS lekko na górze pordzewiały a w innym m 42 dzwon z jedną tarczką po boku. Teraz zamierzam odwiedzić parę domów gdzie jeszcze jest na nich strzecha a wiem gdzie jest takich kila hheee ??? Może coś bedzie może nie hełmy a coś innego !!!Szukam niemieckich szelek bojowych może ktoś z Was ma ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 ja mam szelki, jednak sa w jednym miejscu przeciete, pochodza z wykopu, lecz skura bardzo dobry stan, tylko lanolina i jak nowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Listopad 2003 Share Napisano 20 Listopad 2003 Frozzer a masz je może do sprzedania za jakąś przystępną cenę podaję ci mojego e- maila bo ja nie jestem zarejestrowany !!! Jak możesz prześlij mi fotki tych szelek z góry dzięki. Spotkałem w Rzeszowie z wykopu ale w fatalnym stanie 40 zł ale mało z nich zostało !!!!E-mail: ardorm@gazeta.pl Napisz jak możesz !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Listopad 2003 Share Napisano 21 Listopad 2003 Jeszcze jedna fotka - zbliżenie na terczkę...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Witam.Teraz dopiero udało mi się zrobić zdjęcia. Trochę późno ale zawsze można zobaczyć co inni wykopali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Ten sam z boku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Inny od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Ten sam z zewnąrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duzy Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Moje największe najcenniejsze znalezisko po odnowieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 powiedz nam jak doszło do znalezienia tego flshilmjagera jesli to nie tajemnica to gdzie go wykopales ????????ciekawi niejednego taki strzał gratuluje toom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Jeden z moich ostatnich hełmików ,niestety bez środka...Lekko wgiety z boku ,co widać na fotce. Nity mosiężne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 ...a to już drugi. Stan dużo gorszy ,ale też spox.Pogięty ,czerep popękany ,nity też mosiężne.Bez środka. Podobnie jak i poprzedni wykopany z leśnej drogi i dlatego taki pognieciony.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 26 Listopad 2003 Share Napisano 26 Listopad 2003 Witam! Ja z hełmów mam jedynie dzwon niemieckiego M35, metal zdrowiutki, bez wżerów, kupiony za 35zł oraz hełm radziecki wz.40 znaleziony na złomie. Zdjęcia postaram się wrzucić w najbliższym czasie. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.