Dykta Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 Fallschirm Panzerkorps Herman Goering. Czy ktoś wie jakie oznaczenia taktyczne były w tych jednostkach. Chodzi mi o jednostki rekonesansu, żandarmerii lub kurierów (wszystko na motocyklach). Z góry dzięki.Pozdr. Piotrek
Dykta Napisano 22 Listopad 2003 Autor Napisano 22 Listopad 2003 A wiesz może jak długo byli w Kaliszu? A może wcale tu nie stacjonowali, tylko ruszyli w dalszą trasę?
Gość Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Problem z logowaniem. Dzięki!!! Czyli grenadierzy i pancerniacy wyłamali się z konwencji kwadratu na rzecz koła?
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 No wiec tak:poniżej są zdjęcia 3 motocykli dywizji HG, z charakterystycznymi tarczami które oznaczały w systemie zegarowym pokazywały numer kompanii. HG nie posiadała w swoich strukturach 44-45 wydzielonego pododdziału motocyklowego, chociaż w połowie 44 na stanie było przeszło 600 maszyn.Oznakowanie jednostek służb podłegłych nezpośrednio korpusowi HG było trochę inne - białe koło było wpisane w czerwony kwadrat o czarnych obrzeżach(boki kwadratu skierowane na pozycje 12,3,6,9), ale dywizje wchodzące w skałd korpusu czyli dywizja pancerna HG (1) i dywizja grenadierów pancernych HG (2) najwyrażniej używały kolistych oznakowań.MarekZdjęcie Panzer Colors vol.3
Dykta Napisano 25 Listopad 2003 Autor Napisano 25 Listopad 2003 Zdjęca widziałem. Niestety zawsze mi coś wypadnie, bo w Kaliszu jestem tylko w weekendy i mam nawał spraw. Może jednak w końcu mi się uda? Może do Ostrowa? Jakby co dam znać. Pozdr
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 żródło: Alfred Otte The HG Panzer Division"
Marek Jaszczołt Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Nie -odwrotnie, korpus został sformowany w październiku 44 na bazie rozbudowanej dywizji HG, a koła były wcześniejszym oznakowaniem (BTW powyższe zdjęcia w większości albo całości pochodzą w Włoch). Kwadrat został jakby dodany dla wyróżnienia poziomu korpusu. Aha jeszcze jedno te okręgi wpisane w koło miały podobno kolory oznaczające służbę - pancerniacy czarny, artyleria czerwony,('wskazówka zawsze czarna), ale nie mam pewnych materiałów na ten temat - co prawda w Panzer Color Vol 3 jest to całościowo rozrysowane dla Korpusu, ale wiadomo również, że jest to zrobione z dużą ilością błędów. A nie potrafiąć ich zweryfikować nie dawałem tego tutaj. Marek
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 mała korekta - nie boki kwadratu tylko rogi kwadratu skierowane 12,3,6,9.
Dykta Napisano 21 Listopad 2003 Autor Napisano 21 Listopad 2003 Czyli spokojnie mogę malować taki znak jak na zdjęciu nr1, i w niczym nie uchybię oryginalności? W białe koło muszę wpisać czarną tarczę (pancerniacy) ze wskazówką w dowolnym miejscu?
mab1978 Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 A jak wyglądała sprawa z hełmami? Nie spotkałem się nigdy ze zdjęciami żołnierzy dywizji HG" w hełmach M-38... A jakby nie było nazwa spadochronowo-pancerna" mówi sama za siebie...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 mab1978 - nie ufaj nazwom :-)Związki HG z jednostkami spadochronowymi istniały u zarania w latach trzydziestych, gdzie część tej policyjnej formacji (tak HG wywodzi się w prostej linii z policji) była przeszkolna spadochronowo. W późniejszym okresie pododdziały spadochroniarzy były czasowo odelegowywane w skład jednostki HG (np w Afryce), ale tak na prawdę trzon jednostki nigdy nie miał nic wspólnego z wojskami spadochronowymi i nie posiadał takowego przeszkolenia i ekwipunku. HG była bardzo specyficzną jednostką w siłach zbrojnych Luftwaffe, które skaładały się z jednostek pułków/dywizji spadochronowych, dywizji polowych (Field Divisions) i właśnie z jednostek pancernych czyli HG i 2 brygad Stugów, oraz z jednostek Flak (2 korpusu).MarekMarek
Marek Jaszczołt Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 no nie w każdym miejscu - w przypadku pancerniaków od godz 1 do godz 8 :-)
Dykta Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 Fallschirm Panzerkorps Herman Goering. Czy ktoś wie jakie oznaczenia taktyczne były w tych jednostkach. Chodzi mi o jednostki rekonesansu, żandarmerii lub kurierów (wszystko na motocyklach). Z góry dzięki.Pozdr. Piotrek
Dykta Napisano 21 Listopad 2003 Autor Napisano 21 Listopad 2003 Wielkie dzięki!!! Bardzo mi zależało na tak dokładnych informacjach!!! Podobno HG wycofywał się przez Kalisz w 1944 roku?
Marek Jaszczołt Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Ale chodzi ci o oznakowanie na pojazdach czy oznakowanie z tablicy organizacyjnej? - jeżeli to ostatnie to były takie samo jak w WH i SS.Natomiast pojazdy (w tym ich motocykle) miałe te charakterystyczne arczki zegarowe".Powinienem mieć jakieś przykładowe zdjęcie z tym oznakowaniem. Marek
Marek Jaszczołt Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Nie jestem pewien czy o Kalisz zahaczył - masz zapewne na myśli tzw wędrujace okrążenie", gdy w styczniu 45 Korpus GD wraz HG1 (HG2 została w Prusach Wschodnich) wycołał się z Prus przez polskie terytorium na Ślask, gdzie zajął pozycje obronne na Odrze. Marek
mab1978 Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Chodzi mi konkretnie o udział HG pod Studziankami... Kiedys rozmawiałem z miejscowym i mówił, ze miał taki dziwny hełm, jakby obciety itd niestety nie mógł go znaleźć i chciałem sie dowiedzieć czy istnieje chociaż cień szansy, że mógłbyć to M-38. A może ktoś sie spotkał z wiarygodną informacją o znalezieniu takiego hełmu w rejonie Studzianek?Dzieki i pozdrawiam.
Dykta Napisano 15 Listopad 2003 Autor Napisano 15 Listopad 2003 Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc. Proszę o zamieszczenie rysunków lub zdjęć tych oznaczeń.Pozdr. Piotrek
adrak Napisano 23 Listopad 2003 Napisano 23 Listopad 2003 WMilitaria i Fakty" nr 4/2003 jest artykuł 1 Brygada Pancerna w walkach na przyczółku magnuszewskim".Autor opisując walki 1BP w rejonie Studzianek pisze o udziale D P-S HG".
Dykta Napisano 23 Listopad 2003 Autor Napisano 23 Listopad 2003 A mógłbyś przesłać mi skany tego artykułu na maila? Jeśli masz oczywiście taką możliwość?pitus116@wp.plPozdrawiam. Piotrek
Dykta Napisano 21 Listopad 2003 Autor Napisano 21 Listopad 2003 Tak jest. Właśnie o to mi chodziło. Teraz będę mógł pomalować motocykl w barwy jednostki która była w okolicach mojego rodzinnego Kalisza:)
Mariusz Napisano 23 Listopad 2003 Napisano 23 Listopad 2003 Do Dykty: Cześć, spodziewłem się, że ruszysz z nami w sobotę. My również zajmujemy się tematem HG. Mamy trochę miejsc wstępnie zlokalizowanych. Zapraszam na post Grupa kalisko-ostrowska (zdjęcia z wczorajszego spotkania). Organizujemy spotkanie w Otrowie za dwa tygodnie. Tam również będziemy identyfikować miejsca związane z walkami tej dywizji. PozdrawiamMariusz
Pytanie
Dykta
Pozdr. Piotrek
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.