Skocz do zawartości
  • 0

Fallschirm Panzerkorps Herman Goering

Dykta

Pytanie

Fallschirm Panzerkorps Herman Goering. Czy ktoś wie jakie oznaczenia taktyczne były w tych jednostkach. Chodzi mi o jednostki rekonesansu, żandarmerii lub kurierów (wszystko na motocyklach). Z góry dzięki.
Pozdr. Piotrek

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak:
poniżej są zdjęcia 3 motocykli dywizji HG, z charakterystycznymi tarczami które oznaczały w systemie zegarowym pokazywały numer kompanii. HG nie posiadała w swoich strukturach 44-45 wydzielonego pododdziału motocyklowego, chociaż w połowie 44 na stanie było przeszło 600 maszyn.
Oznakowanie jednostek służb podłegłych nezpośrednio korpusowi HG było trochę inne - białe koło było wpisane w czerwony kwadrat o czarnych obrzeżach(boki kwadratu skierowane na pozycje 12,3,6,9), ale dywizje wchodzące w skałd korpusu czyli dywizja pancerna HG (1) i dywizja grenadierów pancernych HG (2) najwyrażniej używały kolistych oznakowań.

Marek
Zdjęcie Panzer Colors vol.3

Nie -odwrotnie, korpus został sformowany w październiku 44 na bazie rozbudowanej dywizji HG, a koła były wcześniejszym oznakowaniem (BTW powyższe zdjęcia w większości albo całości pochodzą w Włoch). Kwadrat został jakby dodany dla wyróżnienia poziomu korpusu. Aha jeszcze jedno te okręgi wpisane w koło miały podobno kolory oznaczające służbę - pancerniacy czarny, artyleria czerwony,('wskazówka zawsze czarna), ale nie mam pewnych materiałów na ten temat - co prawda w Panzer Color Vol 3 jest to całościowo rozrysowane dla Korpusu, ale wiadomo również, że jest to zrobione z dużą ilością błędów. A nie potrafiąć ich zweryfikować nie dawałem tego tutaj.

Marek

mab1978 - nie ufaj nazwom :-)
Związki HG z jednostkami spadochronowymi istniały u zarania w latach trzydziestych, gdzie część tej policyjnej formacji (tak HG wywodzi się w prostej linii z policji) była przeszkolna spadochronowo. W późniejszym okresie pododdziały spadochroniarzy były czasowo odelegowywane w skład jednostki HG (np w Afryce), ale tak na prawdę trzon jednostki nigdy nie miał nic wspólnego z wojskami spadochronowymi i nie posiadał takowego przeszkolenia i ekwipunku. HG była bardzo specyficzną jednostką w siłach zbrojnych Luftwaffe, które skaładały się z jednostek pułków/dywizji spadochronowych, dywizji polowych (Field Divisions) i właśnie z jednostek pancernych czyli HG i 2 brygad Stugów, oraz z jednostek Flak (2 korpusu).
Marek

Marek

Fallschirm Panzerkorps Herman Goering. Czy ktoś wie jakie oznaczenia taktyczne były w tych jednostkach. Chodzi mi o jednostki rekonesansu, żandarmerii lub kurierów (wszystko na motocyklach). Z góry dzięki.
Pozdr. Piotrek

Chodzi mi konkretnie o udział HG pod Studziankami... Kiedys rozmawiałem z miejscowym i mówił, ze miał taki dziwny hełm, jakby obciety itd niestety nie mógł go znaleźć i chciałem sie dowiedzieć czy istnieje chociaż cień szansy, że mógłbyć to M-38. A może ktoś sie spotkał z wiarygodną informacją o znalezieniu takiego hełmu w rejonie Studzianek?
Dzieki i pozdrawiam.

Do Dykty: Cześć, spodziewłem się, że ruszysz z nami w sobotę. My również zajmujemy się tematem HG. Mamy trochę miejsc wstępnie zlokalizowanych. Zapraszam na post Grupa kalisko-ostrowska (zdjęcia z wczorajszego spotkania). Organizujemy spotkanie w Otrowie za dwa tygodnie. Tam również będziemy identyfikować miejsca związane z walkami tej dywizji.

Pozdrawiam
Mariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie