Dykta Napisano 14 Listopad 2003 Autor Share Napisano 14 Listopad 2003 Fallschirm Panzerkorps Herman Goering. Czy ktoś wie jakie oznaczenia taktyczne były w tych jednostkach. Chodzi mi o jednostki rekonesansu, żandarmerii lub kurierów (wszystko na motocyklach). Z góry dzięki.Pozdr. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 22 Listopad 2003 Autor Share Napisano 22 Listopad 2003 A wiesz może jak długo byli w Kaliszu? A może wcale tu nie stacjonowali, tylko ruszyli w dalszą trasę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Listopad 2003 Share Napisano 21 Listopad 2003 Problem z logowaniem. Dzięki!!! Czyli grenadierzy i pancerniacy wyłamali się z konwencji kwadratu na rzecz koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 No wiec tak:poniżej są zdjęcia 3 motocykli dywizji HG, z charakterystycznymi tarczami które oznaczały w systemie zegarowym pokazywały numer kompanii. HG nie posiadała w swoich strukturach 44-45 wydzielonego pododdziału motocyklowego, chociaż w połowie 44 na stanie było przeszło 600 maszyn.Oznakowanie jednostek służb podłegłych nezpośrednio korpusowi HG było trochę inne - białe koło było wpisane w czerwony kwadrat o czarnych obrzeżach(boki kwadratu skierowane na pozycje 12,3,6,9), ale dywizje wchodzące w skałd korpusu czyli dywizja pancerna HG (1) i dywizja grenadierów pancernych HG (2) najwyrażniej używały kolistych oznakowań.MarekZdjęcie Panzer Colors vol.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 źródło j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 25 Listopad 2003 Autor Share Napisano 25 Listopad 2003 Zdjęca widziałem. Niestety zawsze mi coś wypadnie, bo w Kaliszu jestem tylko w weekendy i mam nawał spraw. Może jednak w końcu mi się uda? Może do Ostrowa? Jakby co dam znać. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 żródło: Alfred Otte The HG Panzer Division" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 21 Listopad 2003 Share Napisano 21 Listopad 2003 Nie -odwrotnie, korpus został sformowany w październiku 44 na bazie rozbudowanej dywizji HG, a koła były wcześniejszym oznakowaniem (BTW powyższe zdjęcia w większości albo całości pochodzą w Włoch). Kwadrat został jakby dodany dla wyróżnienia poziomu korpusu. Aha jeszcze jedno te okręgi wpisane w koło miały podobno kolory oznaczające służbę - pancerniacy czarny, artyleria czerwony,('wskazówka zawsze czarna), ale nie mam pewnych materiałów na ten temat - co prawda w Panzer Color Vol 3 jest to całościowo rozrysowane dla Korpusu, ale wiadomo również, że jest to zrobione z dużą ilością błędów. A nie potrafiąć ich zweryfikować nie dawałem tego tutaj. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 mała korekta - nie boki kwadratu tylko rogi kwadratu skierowane 12,3,6,9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 21 Listopad 2003 Autor Share Napisano 21 Listopad 2003 Czyli spokojnie mogę malować taki znak jak na zdjęciu nr1, i w niczym nie uchybię oryginalności? W białe koło muszę wpisać czarną tarczę (pancerniacy) ze wskazówką w dowolnym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mab1978 Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 A jak wyglądała sprawa z hełmami? Nie spotkałem się nigdy ze zdjęciami żołnierzy dywizji HG" w hełmach M-38... A jakby nie było nazwa spadochronowo-pancerna" mówi sama za siebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 mab1978 - nie ufaj nazwom :-)Związki HG z jednostkami spadochronowymi istniały u zarania w latach trzydziestych, gdzie część tej policyjnej formacji (tak HG wywodzi się w prostej linii z policji) była przeszkolna spadochronowo. W późniejszym okresie pododdziały spadochroniarzy były czasowo odelegowywane w skład jednostki HG (np w Afryce), ale tak na prawdę trzon jednostki nigdy nie miał nic wspólnego z wojskami spadochronowymi i nie posiadał takowego przeszkolenia i ekwipunku. HG była bardzo specyficzną jednostką w siłach zbrojnych Luftwaffe, które skaładały się z jednostek pułków/dywizji spadochronowych, dywizji polowych (Field Divisions) i właśnie z jednostek pancernych czyli HG i 2 brygad Stugów, oraz z jednostek Flak (2 korpusu).MarekMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 21 Listopad 2003 Share Napisano 21 Listopad 2003 no nie w każdym miejscu - w przypadku pancerniaków od godz 1 do godz 8 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 14 Listopad 2003 Autor Share Napisano 14 Listopad 2003 Fallschirm Panzerkorps Herman Goering. Czy ktoś wie jakie oznaczenia taktyczne były w tych jednostkach. Chodzi mi o jednostki rekonesansu, żandarmerii lub kurierów (wszystko na motocyklach). Z góry dzięki.Pozdr. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 21 Listopad 2003 Autor Share Napisano 21 Listopad 2003 Wielkie dzięki!!! Bardzo mi zależało na tak dokładnych informacjach!!! Podobno HG wycofywał się przez Kalisz w 1944 roku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 14 Listopad 2003 Share Napisano 14 Listopad 2003 Ale chodzi ci o oznakowanie na pojazdach czy oznakowanie z tablicy organizacyjnej? - jeżeli to ostatnie to były takie samo jak w WH i SS.Natomiast pojazdy (w tym ich motocykle) miałe te charakterystyczne arczki zegarowe".Powinienem mieć jakieś przykładowe zdjęcie z tym oznakowaniem. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 21 Listopad 2003 Share Napisano 21 Listopad 2003 Nie jestem pewien czy o Kalisz zahaczył - masz zapewne na myśli tzw wędrujace okrążenie", gdy w styczniu 45 Korpus GD wraz HG1 (HG2 została w Prusach Wschodnich) wycołał się z Prus przez polskie terytorium na Ślask, gdzie zajął pozycje obronne na Odrze. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mab1978 Napisano 19 Listopad 2003 Share Napisano 19 Listopad 2003 Chodzi mi konkretnie o udział HG pod Studziankami... Kiedys rozmawiałem z miejscowym i mówił, ze miał taki dziwny hełm, jakby obciety itd niestety nie mógł go znaleźć i chciałem sie dowiedzieć czy istnieje chociaż cień szansy, że mógłbyć to M-38. A może ktoś sie spotkał z wiarygodną informacją o znalezieniu takiego hełmu w rejonie Studzianek?Dzieki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 15 Listopad 2003 Autor Share Napisano 15 Listopad 2003 Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc. Proszę o zamieszczenie rysunków lub zdjęć tych oznaczeń.Pozdr. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrak Napisano 23 Listopad 2003 Share Napisano 23 Listopad 2003 WMilitaria i Fakty" nr 4/2003 jest artykuł 1 Brygada Pancerna w walkach na przyczółku magnuszewskim".Autor opisując walki 1BP w rejonie Studzianek pisze o udziale D P-S HG". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 23 Listopad 2003 Autor Share Napisano 23 Listopad 2003 A mógłbyś przesłać mi skany tego artykułu na maila? Jeśli masz oczywiście taką możliwość?pitus116@wp.plPozdrawiam. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 21 Listopad 2003 Autor Share Napisano 21 Listopad 2003 Tak jest. Właśnie o to mi chodziło. Teraz będę mógł pomalować motocykl w barwy jednostki która była w okolicach mojego rodzinnego Kalisza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 23 Listopad 2003 Share Napisano 23 Listopad 2003 Do Dykty: Cześć, spodziewłem się, że ruszysz z nami w sobotę. My również zajmujemy się tematem HG. Mamy trochę miejsc wstępnie zlokalizowanych. Zapraszam na post Grupa kalisko-ostrowska (zdjęcia z wczorajszego spotkania). Organizujemy spotkanie w Otrowie za dwa tygodnie. Tam również będziemy identyfikować miejsca związane z walkami tej dywizji. PozdrawiamMariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Dykta
Pozdr. Piotrek
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.