Skocz do zawartości

Polski bagnecik wz.24 pytanie...

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oznaczenia numeru wzoru na bagnetach bite były od drugiej połowy 1929 do 1933 roku, w jednostkach lub magazynach wojskowych. Nie oznaczono wszystkich bagnetów - choć egzemplarzy wz. 24 oznaczono procentowo najwięcej.
Bagnet wz. 22 produkowany był w Zbrojowni nr 4 w Krakowie, natomiast wz. 24 w T.F.M. PERKUN" w Warszawie.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Ja mam 2 lub 3 wzoru 24 i żaden nie ma takiego bicia. Twój jest chyba późniejszy (S w kwadracie), więc albo mu nie wybili przez zaniedbanie lub może dlatego, że pasował do każdego karabinu, jak wz. 27 i późniejsze. Całkiem ładny egzemplarz posiadasz.
Pozdrawiam
Napisano
te z S" to pierwsze serie z tego co sie orientuje - ale lepiej bedzie wiedział Kolekcjoner" bo to on jest specem w tej kwestii ... :) wz.24 fajnutki tylko albo sie tak brzydko flesz odbił albo go nieco za bardzo wypolerowałes :)

bolek
Napisano
Sygnatura odbiorcza S" w kwadracie występowała na większości bagnetów wz. 24 mających tylko stempel odbioru wojskowego (było ich łącznie mniej więcej 250 tys. sztuk). Pierwsze i ostatnie, a także niektóre inne partie bagnetów wz. 24 tego typu mają nabite inne sygnatury odbiorcze. Późniejsze bagnety wz. 24 miały oprócz stempla odbioru wojskowego na głowni nabity również stempel kontrolny (było ich nieco ponad 90 tys. sztuk) i na nich sygnatura S w kwadracie nigdy nie występowała.
Napisano
Cześć, a czy były takie bez odiorów??
Pozdrawiam
Napisano
Czy były bagnety wz. 24 bez odbiorów wojskowych nie jestem na 100% pewien. Faktem niezaprzeczalnym jest, że pierwsze kilka tysięcy sztuk nie miało ich na głowni, chociaż spotkałem się z teorią, że przynajmniej na części z nich były one bite w innym miejscu.
Poza tymi kilkoma tysiącami każdy bagnet wz. 24 musi mieć odbiór wojskowy na głowni.
Napisano
Dzięki, a czy może występować jako odbiór sama litera K ? Dodam, że chodzi o wykop, więc wszytko jest możliwe.
Pozdrawiam
Napisano
No cóż, to K jest poniżej napisu PERKUN, po lewej stronie i tak się zastanawiam, czy to nie pozostałość takiej dziwacznej czwórki. Dlatego właśnie pytam się, czy to może być K.
Napisano
Jak K jest po lewej to jest to oznaczenie kontrolne - pewnie takie jak na bagnecie z tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17786654
Po prawej musiał być nabity odbiór wojskowy - zwykle było to M w trójkącie (choć akurat ten bagnet z aukcji miał N w kole). Zwykle odbiór wojskowy był bity znacznie płyciej - więc pewnie uległ na Twoim bagnecie zatarciu.
Pozdrwiam,
Marek
Napisano
To znaczy to K jest mniejsze, mniej strzeliste (szersze), i bardziej stylizowane i ze 3 mm poniżej napisu PERKUN. No i to chyba będzie pozostałość numeru jednak, które korozja przekształciła w K. Co ciekawe żadnych cyfr nie widać, a ta strona jest w całkiem fajnym stanie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie