bartekl23 Napisano 13 Listopad 2003 Autor Napisano 13 Listopad 2003 Witam!Czy bagnety wz. 24 produkcji perkun miały zawsze bicia wz.24 itp?bartekl23
mt Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 A czy przez przypadek wz 24 nie był produkowany tylko przez zbrojownię nr 4 w Krakowie?Pzdr
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Oznaczenia numeru wzoru na bagnetach bite były od drugiej połowy 1929 do 1933 roku, w jednostkach lub magazynach wojskowych. Nie oznaczono wszystkich bagnetów - choć egzemplarzy wz. 24 oznaczono procentowo najwięcej.Bagnet wz. 22 produkowany był w Zbrojowni nr 4 w Krakowie, natomiast wz. 24 w T.F.M. PERKUN" w Warszawie.Pozdrawiam,Marek
bartekl23 Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 W swojej kolekcji ma taki oto bagnecik.Jest to na 100% bagnet wz.24. Niestety nie mam orginalnej żabki, a używam kopuii niemieckiej
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Ja mam 2 lub 3 wzoru 24 i żaden nie ma takiego bicia. Twój jest chyba późniejszy (S w kwadracie), więc albo mu nie wybili przez zaniedbanie lub może dlatego, że pasował do każdego karabinu, jak wz. 27 i późniejsze. Całkiem ładny egzemplarz posiadasz.Pozdrawiam
bolas Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 te z S" to pierwsze serie z tego co sie orientuje - ale lepiej bedzie wiedział Kolekcjoner" bo to on jest specem w tej kwestii ... :) wz.24 fajnutki tylko albo sie tak brzydko flesz odbił albo go nieco za bardzo wypolerowałes :)bolek
bartekl23 Napisano 17 Listopad 2003 Autor Napisano 17 Listopad 2003 To fles robiłęm zdjęcie z powiększacza" :-) i tak wychodzi
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Sygnatura odbiorcza S" w kwadracie występowała na większości bagnetów wz. 24 mających tylko stempel odbioru wojskowego (było ich łącznie mniej więcej 250 tys. sztuk). Pierwsze i ostatnie, a także niektóre inne partie bagnetów wz. 24 tego typu mają nabite inne sygnatury odbiorcze. Późniejsze bagnety wz. 24 miały oprócz stempla odbioru wojskowego na głowni nabity również stempel kontrolny (było ich nieco ponad 90 tys. sztuk) i na nich sygnatura S w kwadracie nigdy nie występowała.
bartekl23 Napisano 17 Listopad 2003 Autor Napisano 17 Listopad 2003 Serdeczne dzięki. Skąd bierzesz takie info?
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Co do źródeł moich informacji to są to przede wszystkim moje własne obserwacje na podstawie zarówno posiadanych, jak też tylko widzianych egzemplarzy, no i w jakimś stopniu oczywiście literatura.Pozdrawiam,Marek
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Cześć, a czy były takie bez odiorów??Pozdrawiam
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Czy były bagnety wz. 24 bez odbiorów wojskowych nie jestem na 100% pewien. Faktem niezaprzeczalnym jest, że pierwsze kilka tysięcy sztuk nie miało ich na głowni, chociaż spotkałem się z teorią, że przynajmniej na części z nich były one bite w innym miejscu.Poza tymi kilkoma tysiącami każdy bagnet wz. 24 musi mieć odbiór wojskowy na głowni.
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Dzięki, a czy może występować jako odbiór sama litera K ? Dodam, że chodzi o wykop, więc wszytko jest możliwe.Pozdrawiam
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 A to K" jest po lewej czy po prawej stronie sygnatury PERKUN"?
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 No cóż, to K jest poniżej napisu PERKUN, po lewej stronie i tak się zastanawiam, czy to nie pozostałość takiej dziwacznej czwórki. Dlatego właśnie pytam się, czy to może być K.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Jak K jest po lewej to jest to oznaczenie kontrolne - pewnie takie jak na bagnecie z tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17786654Po prawej musiał być nabity odbiór wojskowy - zwykle było to M w trójkącie (choć akurat ten bagnet z aukcji miał N w kole). Zwykle odbiór wojskowy był bity znacznie płyciej - więc pewnie uległ na Twoim bagnecie zatarciu.Pozdrwiam,Marek
Gość Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 To znaczy to K jest mniejsze, mniej strzeliste (szersze), i bardziej stylizowane i ze 3 mm poniżej napisu PERKUN. No i to chyba będzie pozostałość numeru jednak, które korozja przekształciła w K. Co ciekawe żadnych cyfr nie widać, a ta strona jest w całkiem fajnym stanie.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.