Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to samolot (był)?

fanatyk6

Pytanie

Napisano

Witam,
Proszę o pomoc w identyfikacji części samolotu. Z jakiej maszyny mogą pochodzić? Samolot prawdopodobnie rozbił sie w '45 roku więc raczej nie jest to maszyna z początkowego okresu wojny.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Wydaje mi się, że są to elementy bocznego zdalnie sterowanego stanowiska nkm MG-131 (typ FD-SL-B 131/1) z samolotu Meserschmitt 210 lub 410.
Jak na zdjęciu obok.
Pozdrawiam - Szarubek

Napisano

To nie są części samego km-u, tylko jego ruchomego stanowiska typu FD-SL-B 131/1 (FDSL - Ferngerichtete Drehring-Seiten-lafette" czyli na tyle, ile się znam odległościowo sterowane ruchome stanowisko boczne"), a to już nieco zawęża krąg, w jakim można poszukiwać. O ile mi wiadomo tylko Me-210 i Me-410 miały takie ustrojstwo. Miejsce jego zabudowy zaznaczyłem na rysunku.
Pozdrawiam - Szarubek

Napisano

Witam,
wczoraj udało mi się znaleźc kilka kolejnych części tego samego samolotu. Może komuś uda się rozpoznać ich miejsce, przeznaczenie. Dziekuję z góry, a oto fotki:

Napisano
Dzięki Szarubek w końcu dokopałem się w necie, że to o te samoloty chodzi. Co wiecej w mojej okolicy stacjonował KG 26 wyposażony w Me 410 więc tajemnica rozwiązana...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie