Skocz do zawartości

rodzaje okopów - porada fachowców.

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

w mojej okolicy jest zasadniczo kilka rodzajów dziur ziemnych w lasach, wygladają na okopy nietypowe, proszę znawców o wzbogacenie naszej odkrywczej wiedzy.

okopy pokazane na rys. wzdłuz leśnej drogi zgodnie z kierunkami świata, od prawej strony strzałki, to atak wojsk radzieckich z 44 roku.

1. typ foremne, jakby wjazd dla pojazdu, kształt zblizony do prostokąta - kwadrata, jakby typowy zjazd ( dziadek opowiadał, że wjeżdzały tam czołgi ale nie musi to być prawdą )
- jest tych dziur kilkanaście oddalone od siebie o jakieś 20m, głębokość w najgłębszym miejscu ok 1m,
- wzdłuż leśnej drogi w lasku między polami, raczej niemieckie, znajduja się na linii niemieckich okopów z 44 roku

2. typ, idealny prostokąt, głębokość 40 cm, czyżby stanowisko dowodzenia ?

3.typ okrągłe, głębokość ok 0,5 metra, średnica jakieś 1,5 metra ( według mnie po niemieckich stanowiskach moździerzy )
- jest ich kilkanaście, oddalone od siebie o 10 m, wzdłuż drogi lesnej, na linii okopów niemieckich.

proszę o wszelkie sugestie i pewne wiadomosci.

1-ziemianki na pojazdy mechaniczne

2-dołek na sadzonki

3-ziemianki mieszkalne piechoty

W celu potwierdzenia proponuje sprawdzic, zwłaszcza te ostatnie wykrywka, jezeli zaczna wychodzic fanty lub nawet zawiasy i okucia od drzwi, tzn ze sa to własnie mieszkalne ( no chyba ze ktos byl pierwszy i sa juz przekopane, czego nie zycze :))

pozdro pol

Pit_100 odrazu widac, ze o kopaniu i cechach charakterystycznych dla ziemianek, masz male pojecie.Zawiasy i inne okucia, czesto sie trafiaja, z racji iz byly przy drzwiach wynoszonych z okolicznych domostw , nieopodal których stacjonowalo wojsko i którymi przykrywane byly zieminanki.
Nie mowie, ze to byla rutyna, ale bardzo czeste zjawisko, stosowane zwłaszcza zima

pozdro pol

Po 5 latach kopania mam małe pojęcie - ciekawe. Chodziło mi tylko oto, że napisałeś że egzekutor znajdzie tam okucia do drzwi lub zawiasy, ale tylko jeśli nie były przeszukane. Ja napisałem, że chyba nikt w Polsce z lasu nie zabiera zawiasów i okuć do drzwi.

Nie bede zaczynal pyskówki, bo to nic nie wnosi do tego watku, przycztaj Pit_100 dokladnie co napisalem.I tak sie nie unos z tymi Twoimi 5 latami kopania, jezeli nie wiesz ile inni w tym siedza i co maja do powiedzenia, z własnego doswiadczenia

Nr 1 niekoniecznie musi pochodzić z II wojny ale z czasów powojennych. Dowiedz Się czy na twoim terenie po wojnie nie odbywały się ćwiczenia wosk. Mogli to wykopywać dla różnych pojazdów zależy od wielkości. A jeśli jest taki idealny jeden prostokąt to najprawdopodobniej pozostałość po rozsadzaniu drzewek. Znajdowały się tam sadzonki na krótko przed wsadzeniem do ziemi.

Bo widziałem podobne dziury tak około 15 km na północ od Wysokiego. Jeżeli tak to są poradzieckie ziemianki, taką informację uzyskałem.
A jakoś wcześniej widziałem co piszesz to mi tak pasowało, żeś krajan. Mieszkam w Wysokiem, ul. 1 Maja.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie