e g z e k u t o r Napisano 26 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2007 witam, w mojej okolicy jest zasadniczo kilka rodzajów dziur ziemnych w lasach, wygladają na okopy nietypowe, proszę znawców o wzbogacenie naszej odkrywczej wiedzy.okopy pokazane na rys. wzdłuz leśnej drogi zgodnie z kierunkami świata, od prawej strony strzałki, to atak wojsk radzieckich z 44 roku.1. typ foremne, jakby wjazd dla pojazdu, kształt zblizony do prostokąta - kwadrata, jakby typowy zjazd ( dziadek opowiadał, że wjeżdzały tam czołgi ale nie musi to być prawdą )- jest tych dziur kilkanaście oddalone od siebie o jakieś 20m, głębokość w najgłębszym miejscu ok 1m, - wzdłuż leśnej drogi w lasku między polami, raczej niemieckie, znajduja się na linii niemieckich okopów z 44 roku2. typ, idealny prostokąt, głębokość 40 cm, czyżby stanowisko dowodzenia ?3.typ okrągłe, głębokość ok 0,5 metra, średnica jakieś 1,5 metra ( według mnie po niemieckich stanowiskach moździerzy )- jest ich kilkanaście, oddalone od siebie o 10 m, wzdłuż drogi lesnej, na linii okopów niemieckich.proszę o wszelkie sugestie i pewne wiadomosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 26 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2007 proszę o pomoc w ustaleniu: co to, do czego mogło służyć, budowla tubylców, rosjan, czy niemców,- czy mozna tam coś ciekawego znaleźć ( np. gdzie załoga czołgu opróżniała pojazd z łusek ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shizo Napisano 27 Kwiecień 2007 Share Napisano 27 Kwiecień 2007 poczytaj może coś Ci się z tąd przydahttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=81471#81896pozdrawiam Shizo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankees Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Na rysunku okop" nr 2 to są chyba te dołki gdzie rosną małe drzewka ;) Bo u mnie jest tez tego pełno :|Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 1-ziemianki na pojazdy mechaniczne2-dołek na sadzonki3-ziemianki mieszkalne piechotyW celu potwierdzenia proponuje sprawdzic, zwłaszcza te ostatnie wykrywka, jezeli zaczna wychodzic fanty lub nawet zawiasy i okucia od drzwi, tzn ze sa to własnie mieszkalne ( no chyba ze ktos byl pierwszy i sa juz przekopane, czego nie zycze :))pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 To już z polskich lasów wynosi się okucia i zawiasy do drzwi? Ciekawe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Jak dla mnie 2 - faktycznie były dół na sadzoni3 - rabatowałki - jedna z form przygotowania gleby pod odnowienia i zalesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Pit_100 odrazu widac, ze o kopaniu i cechach charakterystycznych dla ziemianek, masz male pojecie.Zawiasy i inne okucia, czesto sie trafiaja, z racji iz byly przy drzwiach wynoszonych z okolicznych domostw , nieopodal których stacjonowalo wojsko i którymi przykrywane byly zieminanki.Nie mowie, ze to byla rutyna, ale bardzo czeste zjawisko, stosowane zwłaszcza zimapozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Po 5 latach kopania mam małe pojęcie - ciekawe. Chodziło mi tylko oto, że napisałeś że egzekutor znajdzie tam okucia do drzwi lub zawiasy, ale tylko jeśli nie były przeszukane. Ja napisałem, że chyba nikt w Polsce z lasu nie zabiera zawiasów i okuć do drzwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 28 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2007 dzięki panowie, niedługo dodam fotki tych ziemnych zjawisk, zwróćcie uwagę na rozmiary !!!! tych ( zwłaszcza ) 3 dołków.- w sam raz na wstawienie moździerza 81 mm+ 2ch z obsługi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Nie bede zaczynal pyskówki, bo to nic nie wnosi do tego watku, przycztaj Pit_100 dokladnie co napisalem.I tak sie nie unos z tymi Twoimi 5 latami kopania, jezeli nie wiesz ile inni w tym siedza i co maja do powiedzenia, z własnego doswiadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteksg Napisano 28 Kwiecień 2007 Share Napisano 28 Kwiecień 2007 Nr 1 niekoniecznie musi pochodzić z II wojny ale z czasów powojennych. Dowiedz Się czy na twoim terenie po wojnie nie odbywały się ćwiczenia wosk. Mogli to wykopywać dla różnych pojazdów zależy od wielkości. A jeśli jest taki idealny jeden prostokąt to najprawdopodobniej pozostałość po rozsadzaniu drzewek. Znajdowały się tam sadzonki na krótko przed wsadzeniem do ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Pol, po prostu źle zrozumiałeś mój pierwszy post i tyle. Wcale się nie unosze, tylko Ty zasugerowałeś, że kopie od wczoraj, a ja chciałem sprostować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Oki byc moze zle sie zrozumielismy.Kulturlanie zamknijmy ten watek i podajmy sobie rece, bo jezeli sami nie bedziemy siebie szanowac, to nikt tego nie zrobi.pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Oki, spoko. Pozdrawiam Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus.b Napisano 29 Kwiecień 2007 Share Napisano 29 Kwiecień 2007 Egzekutor jeżeli o ile kojarzę to wydawało mi się, że pochodzimy z tego samego regionu i jakoś to mi znajomo wygląda (okolice Wysokiego Maz.?) to wiem mniej więcej co to jest.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
e g z e k u t o r Napisano 30 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2007 och, jaki ten świat niewielki, a po czym rozpoznałeś szanowny Adamusie.b. te leśne dziury i to że pochodzą z okolic Wys. Maza. ?poza tym czy my się znamy - możliwe, że tak, poza tym, gdzie mieszkasz szanowny Adamusie w Wysokiem ?odpiszpozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus.b Napisano 1 Maj 2007 Share Napisano 1 Maj 2007 Bo widziałem podobne dziury tak około 15 km na północ od Wysokiego. Jeżeli tak to są poradzieckie ziemianki, taką informację uzyskałem.A jakoś wcześniej widziałem co piszesz to mi tak pasowało, żeś krajan. Mieszkam w Wysokiem, ul. 1 Maja.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.