Rumburak Napisano 26 Kwiecień 2007 Autor Napisano 26 Kwiecień 2007 i to jaki! Wklejam info, bo nie widzę, żeby ktoś na forum Odkrywcy już zamieścił tą informację:Chilijscy nurkowie poinformowali, że najpewniej znaleźli niedaleko portu Valparaiso w środkowym Chile okręt podwodny Flach", jeden z najstarszych na świecie, który zatonął ponad 140 lat temu.Okręt o długości 12,5 metra i na 2,5 metra szeroki spoczywa na głębokości poniżej 40 metrów w Oceanie Spokojnym, dokładnie naprzeciwko portu Valparaiso, 120 kilometrów na zachód od Santiago. - Jesteśmy prawie pewni, że chodzi o okręt Flach" - powiedział filmowiec i poszukiwacz Juan Enrique Benitez. Nurkowie muszą jeszcze sprawdzić parę szczegółów, by upewnić się, że rzeczywiście chodzi o Flach" - pierwszą tego typu jednostkę skonstruowaną w Chile, drugą w Ameryce Łacińskiej, a piątą na świecie. Okręt zatonął 3 maja 1866 niedaleko portu Valparaiso. Utonęło wówczas 11 członków załogi oraz budowniczy jednostki Karl Flach.info za PAP, interia
muslim Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 Fajnie ze to wkleiłeś. Słyszałem o tym rano w RMFie ale nie mogłem znaleźć więcej info
El Camino Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 Sądząc z tematu posta miałem nadzieje, że chodzi o ORP Orzeł ... :-)
herbstnebel Napisano 26 Kwiecień 2007 Napisano 26 Kwiecień 2007 A ja, że nazistowskiego czemiopna typ XXI przewożącego na Nową Szawbię V7 z Adolfem na pokładzie, lol. Płonne nadzieje :d
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.