Skocz do zawartości

Kalki do hełmu niemieckiego wz.16 ( ogacz")

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszytkich. Odnawiam hełm niemiecki wz. 16 rogacz.
NA pewno poaluje go na feldgrau.
Jakie kalki będą najodpowiedniejsze?
Mam zamiar wziąć SS (póżny okres)
Prosze o pomoc
Napisano
A nie żal Ci go? W końcu jego przeznaczeniem było słuzyć w czasach pierwszej wojny... Ja też miałem dylemat czy feldgrau czy I WŚ, wybrałem to drugie.
Napisano
Kalki ss późnego wzoru się nie nadają. Tylko wczesne.
Poza tym farba feldgrau też się nie nadaje na rogacza, bo we wczesnym okresie malowano tylko i wyłącznie jasnozieloną farbą apfelgruen. No, chyba że nie zależy Ci na zgodności historycznej, wtedy możesz go pomalować nawet na różowo.

Pozdrawiam
Napisano
Hełmy te były używane we wczesnym okresie, szczególnie zanim wprowadzono hełmy mod.35 oraz w opczatkowym okresie wojny. Wtedy je malowano apfelgruen.

Dorabiasz sobie ideologię, ale pamiętaj że to Twój hełm i zrobisz z nim co zechcesz.
Napisano
Walnij mu kamo pustynne i palme DAK. Bedzie temat do dyskusji.
A na powaznie to tylko tak go odnawiaj jak widac na archiwalnych zdjeciach, nie tworz nowych teorii.
Napisano
Hehehe gość pyta jak pomalować i jakie tarczki naklepać na rogacza, choć i tak wie, że pomaluje go na pewno na feldgrau i na pewno naklepie późne tarczki SS... Zatem dajcie mu spokój - niech ma :)
Napisano

Ludzie przeciez pod koniec wojny z magazynow wyciągano wszystko - nawet przestarzałem modele.
Daje zdjecie jak mowicie sięgac do oryginalo .
Proszę . To na pewno nie apfelgruen. A co do kalek to właśnie pytam - chyba po to jest forum.

Napisano
pokazałeś zdjęcie bodajże z norwegii 1940.
ja na tym zdjęciu nie widzę koloru, jakim cudem udało Ci się okreslić że nie jest to apfelgruen? Chyba że pomalowałeś sobie kredkami ha ha ha
Napisano
Rogacz... w malowaniu Luftwaffe... z kalką Luftwaffe...
Po co pokazujesz nam zdjęcia rewaloryzowanych rogaczy? wszyscy wiemy, że takie były. Nie da się określić z jakiego sa okresu, zapewne jednak z wczesnego (choć do LW mogło trafiać wszystko i w każdym okresie wojny...)
Napisano
Dobra, zrób już sobie te późne ESESY, ja bym go poszpachlował jeszcze plasteliną bo napewno jakiś sołdat tak zrobił na froncie! A kalki namaluj samemu! Taki późnowojenny erstaz, ktoś tak napewno zrobił! A fasunek zrób sam! Oryginał mógł się pospuć na froncie gdyż jakiś Hans gotował zupe!
Napisano
A żebys wiedzial że se zrobie.
I to na zdjeciu to na pewno nie chałpnicza robota Hansa na froncie . Jakbyś nie miał dalekowzroczności to bys może dojrzał nawet i kalki oryginalne;]
Polecm soczewki wklęsłe dla skorygowaia wady. Wtedy pogadamy.
Ale to nie ma sensu taie klucenie sie .
Uszanujmy administratora
Napisano

mr2z dobrze mówi. Skoro i tak zrobisz z niego potworka wg własnego widzimisię, to po co założyłeś ten wątek? Chciałeś się pochwalić?
Żeby już totalnie namieszać Ci w głowie, dodam ze wcześniutkie hełmy dla SS i SS-VT w przeważającej większości były nawet malowane pędzlem.

Twój hełm powinien mieć taki kolor.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie