Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu część 8

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 509
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Te polskie" Avie B-534 to pewnie z filmu Kampfgeschwader Lutzow". Jeśli mnie pamięć nie myli nosiły one fikcyjne znaki (nieistniejącej rzecz jasna ) eskadry myśliwskiej - czerwony (chyba) topór typu Battle axe" na tle białego trójkąta. Czy rzeczony film chodzi gdzieś w sieci ????
Napisano
W sici go nie ma-próbowalem nawet w niemczech-bez powodzenia.Ponoć jest w archiwum filoteki polskie.Na potrzeby różnych filmów bierze się odpowiednie wstawki.Jeżeli ktoś ma dojście????? to może się uda mu go pozyskać.Piszę się już do kolejki.Popatrz na dział film i książka.Pozdrawiam
Napisano

Z Allegro - Breguet XIV z 16 Eskadry Wywiadowczej, Kijów, 6.VI.1920r. W wypadku zginęli sierż. pilot J. Dąbrowski i ppor. obserwator St. Rudnicki.

Napisano

Dwa zdjęcia (wg opisu być może Kraków) samolotu. Mnie bardzo kojarzy się z DKD-IVbis (S.Działowskiego) po przeróbce na jednomiejscowy z rejestraccją SB-ABL - widać pod skrzydłem, lecz brak pewności co do ostatniej litery. Był on używany przez Aeroklub Krakowski od V.1934 r. do VII.1935r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie