Gość Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Kilka dni temu przeglądałem atlas samolotów bombowych skonstruowanych w Europie pomiędzy dwoma wojnami /listopad 1918-wrzesień 1939/. Wydany w Londynie na początku lat siedemdziesiątych XX wieku. Duże kolorowe plansze na kredzie plus bardzo skondensowany i niezwykle treściwy opis powstania i rozwoju konstrukcji. Całość podzielona na kraje w których samoloty bombowe projektowano i wytwarzano.Przy poszczególnych samolotach informacje także o tych krajach, które je użytkowaly.Jest więc praktycznie cała Europa /Estonia, Norwegia, Litwa, Portugalia, Szwajcaria, Szwecja, Węgry etc./. Oddzielnie potraktowana została Czechosłowacja i jej przemysł lotniczy.ALE NIE MA WCALE POLSKI i JEJ SAMOLOTÓW BOMBOWYCH !!!!O Polsce jest jedynie kilkuzdaniowa wzmianka przy konstrukcjach francuskich. Przy opisie Breguet XIX jest informacja, iż dużą liczbę tych samolotów zakupiła Polska w połowie lat dwudziestych wraz z Potez XXV na którego produkcję zakupiono również licencję. I tyle....Jeszcze jedno zaskoczenie: brak opisu Junkers Ju 87.Plus mnóstwo informacji o tak europejskich" krajach jak Chiny, Egipt, Etiopia, Indie, Irak, Południowa Afryka, Rodezja etc.
polsmol Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Takich zachodnich publikacji jest całkiem sporo. Niestety!
mietek Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Za to w pozostałych jest najczęściej o szarży na czołgi. Szkoda gadać.
bjar_1 Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 A ja ostatnio oglądałem sobie Listę Schindlera" ,a na początku filmu taki tekst:Armia Polska broniła się dwa tygodnie"czy coś w tym rodzaju...No i szarże na czołgi też oczywiście :)
Indiana Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 W promocję kraju trzeba inwestować, jeśli rząd Polski nie zabiega o to aby chociażby w podręcznikach szkolnych w innych krajach uwzględniono zasługi Polski dla Europy(czasami można tam znaleźć ewidentne przekłamania umniejszajace rolę naszego kraju) to nie oczekujmy, że w takich monografiach będzie lepiej...
gas Napisano 10 Listopad 2003 Napisano 10 Listopad 2003 Witam!Mój nauczyciel historii mówił mi o jakimś myśliwcu który w okresie międzywojennym wygrał jakieś pokazy chyba w Bukareszcie, koś wie jaki to był samolot?
Gość Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Czytając pierwsze wydanie Hartnika o pistoletach i rewolwerach też można być lekko" ździwionym! Widocznie zasłużyliśmy na takie traktowanie, kto wie ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.