Skocz do zawartości
  • 0

co to za taśma

marwro

Pytanie

Udało mi się ostatnio wykopać taką taśmę. Nie bardzo się znam na rodzajach uzbrojenia ale na taśme polską mi to nie wygląda. Dla ułatwienia dodam, że w taśmie w sumie było 33 naboje (mogło być więcej bo taśma jest przerwana w kilku miejscach), z czego 5 to niemiecki mauser a reszta polska produkcja. Wykop pochodzi z miejsca gdzie wychodziły polskie fanty wrześniowe ale pojedyncze łuski niemieckie też można było znaleźć.
Czy ktoś poznaje od jakiej broni jest ta taśma?

pozdr.

marwro

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.
Tak mi się wydawało że to może być MG, ale teoria o 45 roku raczej upada. Bo miejsce jest typowo wrześniowe. Troche się tam nasi tłukli z niemcami. Wcześniej wychodziły polskie rzeczy wrześniowe i pojedyncze łuski niemieckie, oczywiście też wrześniowe. Więc ta taśma była dla mnie zaskoczeniem. Widocznie niemcy użyli zdobycznej amunicji lub druga wersja (ta mi bardziej odpowiada :)) to polacy zdobyli MG i uzupełnili swoją amunicją. :D

pozdr

marwro

Udało mi się ostatnio wykopać taką taśmę. Nie bardzo się znam na rodzajach uzbrojenia ale na taśme polską mi to nie wygląda. Dla ułatwienia dodam, że w taśmie w sumie było 33 naboje (mogło być więcej bo taśma jest przerwana w kilku miejscach), z czego 5 to niemiecki mauser a reszta polska produkcja. Wykop pochodzi z miejsca gdzie wychodziły polskie fanty wrześniowe ale pojedyncze łuski niemieckie też można było znaleźć.
Czy ktoś poznaje od jakiej broni jest ta taśma?

pozdr.

marwro

taśma od mg. Różną amunicją się nie przejmuj. Być może jest z 45 roku, kiedy ładowano każdą amunicją mauserowską. Pod Szczecinem znaleziono tasmę, a w niej amunicję mauserowską produkcji niemieckiej, czeskiej, polskiej jugosłowiańskiej i bodajże greckiej.

To w takim razie taśma ta musiała służyc również do przenoszenia łusek :) Bo w taśmie tej są zarówno naboje jak i łuski, wszystkie włożone w ten sam sposób. Tak jakby ktoś nie wystrzelał taśmy do końca ale z tego co piszecie to chyba niemożliwe aby ktoś strzelał z tak powkładanych nabojów?
Co o tym sądzicie?

pozdr
m.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie