Skocz do zawartości
  • 0

Klamry rosyjskie

boczkas

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jeśli chodzi o okres w którym były używane dane klamry to domyślam się niektórych lub opieram się o sugestie kolekcjonerów z Rosji lub Ukrainy.Nie spotkałem nigdzie takich opracowań książkowych jak u niemieckich klamer.
Pozdrawiam

Salve,

No dobrze Boczkas, nie widziales rosyjskiej z lancami, a co z piorunami dla lacznosci? Jest czy tez tylko krazy w opowiadaniach jak o tej z lancami?
Potwierdzam tez, ze niespotkalem sie z opracowaniem o rosyjskich klamrach. Jedynie analiza zdjec czy albumow pozwala na przypatrywanie sie im...

Pozdrawiam

Gandalf de Grey

Witam.
Jeśli chodzi o te klamry z lancami to nie spotkałem się z Rosyjskimi.Widziałem kiedyś Francje z lancami .
Natomiast klamry z kolekcji posiadłem z różnych źródeł.Część to wykopki,inne na drodze wymiany,jeszcze inne na giełdach staroci-te najczęściej.Polecam giełdy w Czechach i Niemczech,oraz w Polsce.Pozdrawiam.

Wyjątkowo piękne pamiątki przeszłości.
Czy możliwe jest określenie w jakim okresie poszczególne klamry były używane?
Z tego co widziałem w rosyjskim opracowaniu na temat umundurowania armii carskiej - to mundury różnych formacji na przestrzeni XIX w. kilkakrotnie zmieniały się, w związku z czym wprowadzano także nowe wzory klamer do pasów.
Pozdrawiam
SZZ

Czowiek chodzi latami z wykrywaczem latami i wymęczy co najwyżej kilka klamer rocznie i to najczęściej w opłakanym stanie. Czy mógłbyś się podzielić w jaki sposób doszedłeś do tej kolekcji (odziedziczona w spadku, handlarze zza wschodniej granicy, kilkadziesiąt lat przeczesywania plich targów), bo napewno nie wydartej z ziemi samodzielnie przy użyciu wykrywacza.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie