boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 WitamJest to część mojej skromnej kolekcji klamer.Być może spotkaliście się z takimi klamrami-dajcie znać (najlepiej skany).Klamra nr.298 to GrenadierPozdrawiamBoczkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 13 Listopad 2003 Autor Share Napisano 13 Listopad 2003 WitamJeśli chodzi o okres w którym były używane dane klamry to domyślam się niektórych lub opieram się o sugestie kolekcjonerów z Rosji lub Ukrainy.Nie spotkałem nigdzie takich opracowań książkowych jak u niemieckich klamer.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Listopad 2003 Share Napisano 14 Listopad 2003 Boczkas, czy możesz pokazać jakieś klamry carskiej kolei (żeleznyje drogi)? Będę wdzięczny.Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 14 Listopad 2003 Share Napisano 14 Listopad 2003 Salve,No dobrze Boczkas, nie widziales rosyjskiej z lancami, a co z piorunami dla lacznosci? Jest czy tez tylko krazy w opowiadaniach jak o tej z lancami?Potwierdzam tez, ze niespotkalem sie z opracowaniem o rosyjskich klamrach. Jedynie analiza zdjec czy albumow pozwala na przypatrywanie sie im...PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 WitamJest to część mojej skromnej kolekcji klamer.Być może spotkaliście się z takimi klamrami-dajcie znać (najlepiej skany).Klamra nr.298 to GrenadierPozdrawiamBoczkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 WitamKlamra nr.305 to Kadet carski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Oczywiście to Marynarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Jeszcze jeden, ale trochę inny rysunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Grenadier z płaskim granatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Saper z firmą SŁAWA MELCHIOR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 13 Listopad 2003 Autor Share Napisano 13 Listopad 2003 Witam.Jeśli chodzi o te klamry z lancami to nie spotkałem się z Rosyjskimi.Widziałem kiedyś Francje z lancami .Natomiast klamry z kolekcji posiadłem z różnych źródeł.Część to wykopki,inne na drodze wymiany,jeszcze inne na giełdach staroci-te najczęściej.Polecam giełdy w Czechach i Niemczech,oraz w Polsce.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Kadet z innym rysunkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Grenadier Altyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Następny z innymi armatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boczkas Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 Jeszcze inny Grenadier. Napiszcie jakie inne egz.macie w kolekcjach.Pozdrawiam Boczkas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopad 2003 Share Napisano 13 Listopad 2003 Czy ten numerek z boku, to numer kolejny. Czy masz 1500 klamerek? Ja mam dopiero kilka.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 13 Listopad 2003 Share Napisano 13 Listopad 2003 Wyjątkowo piękne pamiątki przeszłości.Czy możliwe jest określenie w jakim okresie poszczególne klamry były używane?Z tego co widziałem w rosyjskim opracowaniu na temat umundurowania armii carskiej - to mundury różnych formacji na przestrzeni XIX w. kilkakrotnie zmieniały się, w związku z czym wprowadzano także nowe wzory klamer do pasów.PozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 10 Listopad 2003 Share Napisano 10 Listopad 2003 Czowiek chodzi latami z wykrywaczem latami i wymęczy co najwyżej kilka klamer rocznie i to najczęściej w opłakanym stanie. Czy mógłbyś się podzielić w jaki sposób doszedłeś do tej kolekcji (odziedziczona w spadku, handlarze zza wschodniej granicy, kilkadziesiąt lat przeczesywania plich targów), bo napewno nie wydartej z ziemi samodzielnie przy użyciu wykrywacza.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
boczkas
Witam
Jest to część mojej skromnej kolekcji klamer.Być może spotkaliście się z takimi klamrami-dajcie znać (najlepiej skany).Klamra nr.298 to Grenadier
Pozdrawiam
Boczkas
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.