Skocz do zawartości

stopnie maskujące SS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Mam problem z ustaleniem z czego i jak były wykonywane stopnie do bluz maskujących w Waffen SS.
Czt były wyszywane? jakie miały wielkości? (dokładnie) na jakich tłach?

Łotwor na swoich stronach podaje:
W 1942, w związku z rozpowszechnieniem w armii niemieckiej mundurów maskujących, pojawiły się specjalne oznaczenia stopni do noszenia na rękawach bluz kamuflażowych, lecz - jak się wydaje - jeszcze bardziej skomplikowały rozpoznanie "kto jest kim: np. SS-Brigadeführer, który na plecionym naramienniku nie miał żadnej gwiazdki, na patce kołnierza miał trzy liście dębu, a na rękawie nosił dwa liście dębu i jeden pasek! Ufff, nie zazdroszczę tym, którzy musieli się w tym wszystkim połapać. Od 1942 do końca wojny nie wprowadzano już zmian w oznaczeniach stopni SS. Z zachowanych zdjęć wiemy, że plakietki do naszywania na bluzy kamuflażowe nie przyjęły się. Wszystko na ten temat."

w załączniku zdjecie z ebay'a

pozdr.

Napisano

Przede wszystkim takie oznaczanie stopni służbowych na mundurach maskujących nie jest charakterystyczne wyłączanie dla Waffen-SS, bo wprowadzono je równolegle również w jednostkach lądowych Wehrmachtu.
Łotwor ma rację – nie były one szeroko stosowane, właśnie ze względu na konieczność opanowania przez żołnierzy kolejnych oznaczeń.
Ja osobiście spotkałem się z wykonywaniem tych oznaczeń dwiema metodami – tkanie zieloną nicią na czarnym podkładzie oraz nadrukiem na materiale. Wymiarów Ci nie podam, bo podejrzewam, że naszywka, którą mam w mojej kolekcji jest niestety powojenną kopią.
Jako ciekawostkę załączam zdjęcie żołnierzy i oficerów ze 130.PanzerLehrDivision – na pierwszym planie Leutnat w drelichowej bluzie bez naramienników z wyraźnie widoczną naszywką stopnia.

Napisano
Na tej stronie znajdziesz wykaz stopni SS, także na bluzy kamuflażowe Pozdro.... FALKE-63 http://powstanie-warszawskie-1944.ac.pl/stopnie_ss.htm#brif
Napisano
kolego falke, na jakiego czorta publikujesz te tandetne i nie mające nic z rzeczywistością fotomontaże????? nie ma lepszych zdjęć stopni, choćby w necie??/
Napisano
Opisywane przez was stopnie służbowe zostały wprowadzone pod koniec 1942 roku ale w WH. WSS przejęło je w 1943 roku.
Wcześniej ale często i później, zamiast pokazywanych przez was listków" do oznaczania stopni oficerskich stosowano białe paski na rękawach lub mankietach. Na bluzach zimowych stosowano paski czarne.
Napisano
ok, densk za zdjećie.
A jak się ma stopniowanie do ilości bądź wielkości takowych pasków?
znamy odpowiedniki normalnych stopni w stopniach maskujących,a jak z tymi białymi paskami?
Napisano
Bo te foyomontaże fake, zyjaś radosna twórczość często nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Mnie interesują zdjęcia z epoki lub zdjecia org fantów, nie takie cuda na kiju.
Napisano
Tak, bo jedynie zdjęcia z epoki są wiarygodne jako że ukazują jak naprawdę to było noszone, w przeciwieństwie do jakiś chorych fantazji nie mających wiele z rzeczywistością.
Napisano
tak właściwie to można by tu powrzucać te zdjęcia z epoki, choćby poskanowane z dostępnych Wam źródeł. nie każdy ma możliwość dostępu do takowych.

pozdr.
Danielcio

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie