Skocz do zawartości

Monetonośne pola

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie , wykopałem dzisiaj troche monet , ale skąd sie na polu biorą one z tak róznych okresów.Ja znalazłem , od groszy Jana Kazimierza , przez Stefana Augusta , aż po
jakies pfeningi.Pytam , bo chcę sie dowiedzieć , czy na wszystkich polach można znależć takie cuda i jakie najczęściej spotykacie.

pozdro pol
Napisano
nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ po pierwsze monety Jana Kazimierza były w obiegu aż do drugiej połowy XVIII wieku i ich zgubienie mogło się spokojnie zbiec z czasem z monetami późniejszymi o których piszesz, no a poza tym ciagłość osadnicza itd ; ja to zrobiłem większe zdziwko jak na miejscu bitwy z tatarami w XIII wieku trafiłem Handgranata
Napisano
No jak to ,skad sie biora ??? Ludzie na szczescie wyrzucaja.A Ty znajdujesz, tez na szczescie. ;)
Napisano
Moje teorie:
-jesli przy mieście to może dawne miejsce pikników
-możliwe ze kiedyż przebiegał tam szlak (droga)
-podobno nawożono pola odpadami zwierzęcymi, ludzkimi itp. zawartością rynsztoków, więc może z odpadami trafiły monety.
Czy o tym sadzicie?
Napisano
A czy prawdą jest to , ze polscy chłopi rzucali na pola monety w zamian za urodzaj plonów???
No i powiedzcie czy na ziemiach zach. - polach niegdyś niemieckich też znajdujecie takie różne monety , i czy może jest jakiś sposób zeby stwierdzić , ze tu sa na pewno , a tu nie ma???

pozdro pol
Napisano
Cześć !!
Czy monety nie mogły trafiac na pola wraz z gnojem w czasie użyźniania pól? W stajniach i oborach nocowali podróżni oraz oddziały wojska. Cześć zapewne była zgubiona też bezpośrednio na polu, ludzie nocowali w stogach, a niektórzy mieli dziurawe kieszenie ;).
Ale czy to że na jednym polu znajdowane są monety zaś inne jest całkiem ich pozbawione nie świadczy o tym ze te pola powstały współcześnie w erze nawozów sztucznych i kempingów. A może to też kwestia szczęścia i dokładności poszukiwań.
Pzdr. fedrunk :)

Napisano
Witam wszystkich. Najbardziej prawdziwa jest teoria Mietka odnośnie pikników i starych nie istniejących dzis dróg. Mam w okolicy pola na których trafiają się monetki począwszy od groszy praskich, siekańce, denary gdańskie i niemieckie, poprzez mnóstwo boratynek, szelągów augusta , pfenigów itd. Czasem na jednym wyjściu zbiera się ok 20-40 monet. Choć te starsze to rzadko się trafiają, trafiliśmy z kumplami kilka szt. , ale trafił sie nawet szeląg kurlandzki. Dziwne bo te monety z północy trafiaja się na pograniczu dolnego śląska. Co się okazało? w jednym z miejsc przebiegała właśnie stara droga, w drugim było niegdyś targowisko ,a w trzecim granica. Co do karczm to różnie. Czasem prawie nic nieznajdziesz-zależy to od karczmy ( miomo to warto je sprawdzać szczególnie gdy istnieją slady po bardzo starych). Radzę szukać w okolicach miejscowości gdzie były niegdyś schowki celne, na ogół to pewniaki. Śmiejemy się czasem że jedziemy na boratynkowy smietnik i że pewnie chłopi kiedyś je siali. Tam gdzie dyużo boratynek trafi się i cos konkretnego ale cierpliwości. KJiedys każdy znajdzie swoje monetonośne pole.
Pozdrawiam
Napisano
Ja byłem razem z pol-em na tych polach i co ciekawe te monety byly na kilku polach monety były z ruznych okresów poczynajac od 1760 na 1923 kończonc byl tam ruwniesz sygnet dwa medale,srebrna lyżka i kilka kul od muszkietów

pozdr
marek
Napisano
Takie znaleziska to standart na polach ,mam takie pole na działce pod Płockiem też się na początku dziwiłem ale dowiedziałem sie że przechodziła tam droga i były jakieś zabudowania ,monety i inne znaleziska kopie sie głównie pasami nie wiem czy w miejscu dawnych krzaków po bokach drogi traktowanych jako ustęp czy miejsca odpoczynku podróżnych przy drodze ale prawie zawsze występują w jednej lini i jest to ,, niewyczerpane żródło dobra wszelakiego'' no może tak nie do końca niewyczerpane ale zawsze coś fajnego sie trafia zwłaszcza jeśli pole jest czesto zaorywane
Napisano
A cha , to mam jeszcze jedno pytanie, a własciwie 2.
Czy teoretycznie jqk wyjde , dzieś na pole koło mojego Gorzowa , to mam szanse znależć jakieś monety???
I pytanie drugie , od kiedy datowane były monety , iczyt możliwe jest naprzykład znalezienie monety z ok. 1200 ,lub wcześniejszej.A jeśli tak , to czy komuś sie to już udało

pozdro pol
Napisano
Jesli coś się działo w miejscu w którym szukasz to jest szansa na monetki. Myslę że koledzy wyjaśnili Ci w jakich miejscach szukać. Pierwsze w polsce datowane monety to grosze głogowskie z 1506 r. Najstarsze jakie udłao mi się znaleźć to denar rzymski DIVUS ANTONINUS ok 160 r.ne., denar brandenburski ok. 1350 roku. oraz denar gdański Batorego 1581r. Kolega trafił przy żródełku kultowym kwartnika głogowskiego.
Pozdrawiam i udanych łowów.
Napisano
Nanook1978 wez mi jeszcze wytłumacz , o co chodzi z tymi schowkami celnymi , przy miastach???
Czy były one przy wszystkich miastach , a jeżeli nie , to od czego to zależało???I pytanie drugie , jak szukasz takich schowków.Czy sa one jakoś oznaczone na mapach , czy poprostu charakteryzują sie czymś innym , np jakimiś resztkami zabudowań , czy czymś jeszcze innym???

z góry dzięki za pomoc

pozdro pol
Napisano
Witaj Pool.
Jesli chodzi o schowki celne to nie były one przy wszystkich miastach, ale napewno w tych znaczących gdzie przebiegały główne szlaki handlowe. Na temat schowków nie znajdziesz nic na mapach wyłącznie w literaturze danego miasta. Pamiętaj że są to dość stare miejsca. Jeśli miasto jest już zabardzo rozrośnięte to wówczas marne są szanse na ciekawe monetki. Najlepiej byś zrobił jakbyś przestudiował układ starych dróg. Wówczas będziesz mógł namierzyć jakieś konkretne miejsce.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam.

Pozwolę sobie posłużyć się cytatem z posta pola, ponieważ bardzo zaintrygowało mnie to Jego pytanie, a jeszcze bardziej interesuje mnie odpowiedź, a niestety jak na razie takowej nikt nie udzielił.

Cytat:

A czy prawdą jest to , ze polscy chłopi rzucali na pola monety w zamian za urodzaj plonów???"

Czekam na odpowiedź z niecierpliwością ( czy to prawda? ).

Pozdrawiam kolegów po fachu,

RG42
Napisano
to może i w naszej branży wprowadzić taką tradycję? :)) Zawsze będzie pewność, że następnym razem też się coś trafi :)
Napisano
Hej pol!
Ja też jestem z Gorzowa i muszę przyznać, że monety są u nas prawie wszędzie. Wystarczy, że wyskoczysz na pola w okolicach Wojcieszyc, Różanek czy Mironic - ja tam biegałem i trafiałem. Penetrowałem też okolice Starego Dworka i Górek Noteckich - też są. Generalnie - im starsza miejscowość tym większa szansa na monety; dlatego trudno jest trafić coś ciekawego np. w Krasowcu, Nowinach Wielkich czy Orzelcu (miejscowości XVIII-wieczne). Najtrudniej coś starego trafić w okolicy Warty, gdyż w XVIII wieku została zmeliorowana.
Boratynki także u nas występują, a jakże. Oczywiście w ilościach dużo mniejszych niż na dawnych terenach polskich. Za to prawie wszędzie trafisz monety cynkowe drugowojenne.
A jak Ci się poszczęści to może trafisz taki skarb denarów brandenburskich jaki w latach 80-tych znaleziono na cmentarzu w Wojcieszycach...
Napisano
Hej beyo!!!!!
To co piszesz to bardzo ciekawe info.Niegdy nie myślałem , że prawie pod moim nosem jest tyle monetek.A swoją drogą , to może nie już w tym sezonie , bo zimno , ale jakby bylo cieplej moglibyśmy razem pokopać.
A czy twoje zainteresowania to tylko monetki , czy może trakże militaria.Jakby co pisz na priv - platrix22@wp.pl

pozdro pol
Napisano
Wy tez jestescie z Gorzowa :) Hej pol a ty tylko monety zbierasz ? Pozdrawiam
Napisano
Witam wszystkich, teraz doslownie wrocilem z pola , oddalonego 200metrów od mojego domu- oprocz klamry, ale niestety bez środka, wykopalem jeszcze - kufelek szklany z krzyzem zelaznym, mala obraczke dla dziecka, mosiezny naparstek, zająca z masiądzu, dwie ladne plomby, w tym jedna z lublina, dwie monety-10 i 2 fenole, z mosiądzu, no i jakas kobieca ozdoba, no i ,,tag der arbeit , wersja z 3 ludzmi, ładny stan.200 metrow od domu.....
Napisano
A powiedzcie mi czy na monetki można też , liczyć na polu obok którego , no dosłownie przez drogę znajdują sie ruiny starego poniemieckieo kościoła?

pozdro pol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie