Skocz do zawartości
  • 0

Blaszki ID

azazel

Pytanie

Napisano
Pierwsza blacha:
(w jednej linii) 23/Co. 30. VS.

Druga blacha:
(pierwsza linia) 368
(druga linia) B
(trzecia linia) 1/1. Ers. Battr. 10

B" jest dcentralnie wybite nad 1/1. z trzeciej linii

Prosze o pomoc w ustaleniu jednostek.Z góry dziekuje i pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pytając o rejon odnalezienia blaszki 23/Co/30 VS nie interesują mnie o dokładne dane miejsca typu GPS aby podkopywać znaleziska, ale czy niesmiertelnik pochodzi z Opola,Kędzierzyna ,czy innej miejscowości w 23 Gau,co potwierdziło by moją hipotezę.
Napisano
A jeżeli chodzi o Artillerie Ersatz Abteilung 10 radzę sprawdzić tam http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtErsAbt/Gliederung.htm
Napisano
Pierwsza blacha:
(w jednej linii) 23/Co. 30. VS.

Druga blacha:
(pierwsza linia) 368
(druga linia) B
(trzecia linia) 1/1. Ers. Battr. 10

B" jest dcentralnie wybite nad 1/1. z trzeciej linii

Prosze o pomoc w ustaleniu jednostek.Z góry dziekuje i pozdrawiam
Napisano
1/I.Ers.Battr 10. to zapewne 1 Ersatz Batterie z I Artillerie Ersatz Abteilung,10 Artillerie Regimentu.Z drugą blaszką jest pewien problem,jest to VS-Volkssturm ale wybity nieregulaminowo,23 to chyba nr.Gau Oberschlesien.Co.może być skrótem nazwy miejscowośći hipotetycznie Cosel - Kozle,lub jakiejś innej z 23 Gau a zaczynającej się na Co.a 30 to nr.żołnierza.W identyfikacji dopomogła by napewno znajomośc rejonu odnalezienia blaszki.
Napisano
rejon zanlezienia jedne i drugiej blachy jest ten sam (6 metrów),, dokładnych namiarów nie mogę podać gdyz miejsce to jest jeszcze nie przeszukane, ponadto w tym rejonie wyszła odznak szturmowa i 2Xza rany. prosiłbym cokolwiek o tych jednostkach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie