Skocz do zawartości

Odszedł Pan Jerzy Janicki

Edgar G.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zmarł wybitny Polak,Artysta,Lwowianin Pan Jerzy Janicki. Człowiek niezwykle ważny dla wszyskich Kresowiaków,ich Potomków i ludzi,którzy dzięki jego działalności i twórczości także zakochali się w Kresach.Nie będzie już nowych odcinków Salonu kresowego"czy amków kresowych".
Panie Jerzy w Niebie znajdzie się Pan w jego lwowskiej części na Swojej Łyczakowskiej.
Wieczny Odpoczynek Racz mu Dać Panie ['] ['] [']
Napisano
Uuuu... Naprawdę szkooda. Rok temu zapukałem z książką do Jego domku w Chmielu k. Zatwarnicy, po autograf. Nie było właściciela, pomyślałem że wrócę kiedy indziej...
Ale literarurę zostawił po sobie genialną - Dom" czy zbiór opowiadań Nieludzki doktor". Jeden z moich wielu ulubionych fragmentów:

- Nie miał bo pistolet nie jego. - Mucha odetchnął z wyraźną ulgą, że chociaż ten szczegół śledztwa nie budzi żadnych domysłów. - Tym to niech się pani prokurator nie turbuje, po pistolet zgłosił się już prawowity właściciel.
Panią Alicję poderwało z chwiejącego się krzesełka.
- Jak to: zgłosił się! - zawołała. - Kto?
- Nieludzki doktor.
- Jak to: nieludzki?
- Bo weterynarz. My tu dwóch mamy. Jeden, zasadniczo, normalny, od ludzi, a drugi od zwierząt, nieludzki."

(Jerzy Janicki - Wyrok śmierci na konia Faraona").
Napisano
Jak to nie ma związku? amki kresowe" to kawał wiedzy historycznej, podany w naprawdę przystępnej formie, programy były robione z jajem", styl narracji kapitalny - zasługa Autora. Może akurat trafił w mój gust, w każdym razie lepiej mi pasował niż Wołoszański, choć specyfika programów różna. Ale odkrywanie historii wspólne.
Fakt, może z Nieludzkim Doktorem" wyjechałem trochę nie na temat, ale swoją drogą to znakomity portret klimatów bieszczadzkich w latach socjalizmu.
Napisano
Pan Jerzy Janicki to nie każdy!!!Jeżeli o tym nie wiesz,to jesteś dość ograniczony pająku. Był człowiekiem,który większą część życia poświęcił utrwalaniu w pamięci Polaków wiedzy o mieście Najwierniejszym Rzeczypospolitej.Lwów to historia całej Polski w pigułce.To forum jest miejscem gromadzącym osoby zainteresowane historią i myślę,że niczym złym jest oddanie hołdu komuś takiemu jak Jerzy Janicki,to honor dla nas.Odkrywca to coś więcej niż bieganie po lesie i wydobywanie złomu,ale chyba szkoda słów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie