pomsee Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Właśnie: trafił mi się taki bagnecik. Czy ktoś z Was może pomóc w identyfikacji?
pomsee Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Bagnet nie ma żadnych oznaczeń producenta ani typu broni do jakiej był stosowany posiada tylko bicia nr seryjnych. Sorry za małe fotki ale jezeli kogos sprawa zainteresuje to moge wyslac lepsze na priva.
FestungGlogau Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Jest to holenderski bagnet M.1895 stosowany do MannlicheraPozdro adrian
pomsee Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 No właśnie też tak myślałem ale holenderski m.1895 ma inaczej rozłożone nity rękojeści i pochwę ze skóry więc to chyba jednak nie to.
zukuri Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Bardzo małe fotki. Szkoda, bo bym szczegółami oko nacieszył.Masz pewnie belgijski bagnet dla żandarmerii mod. 1916, lub późniejszą jego modyfikację z roku 1924.Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 W całym necie nie znalazłem fotki Twojego bagnetu, więc muszę się posiłkować skanami książeczki :-((Ten środkowy ?http://img383.imageshack.us/img383/9194/nowy44jm5.jpgPozdrawiam, Piotr
pomsee Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Dziękuję Piotrze :)Bagnet wygląda na identyczny jak ten ze środkowego zdjęcia a pierścień na lufę ma średnicę 17 mm tak więc jest to wz. 1916.Wysłałem większe fotki na Twój mail - jeszcze raz wielkie dzięki :)))
zukuri Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Dzięki za fotki- zaraz zerknę na nie.Twój bagnecik jest w niemieckiej- drugowojennej żabce. Tu znajdziesz swój bagnecik w żabce prawidłowej:http://www.bayonetsonline.com/for_sale.htmOkazało się, że jadnak da się znaleźć ten bagnet w necie. Mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone podanie linku do komercyjnej strony- jest ona ściśle związana z tematem.Pozdrawiam, Piotr.
Pytanie
pomsee
Właśnie: trafił mi się taki bagnecik. Czy ktoś z Was może pomóc w identyfikacji?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.