kloki Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Witam.No właśnie. Kto szyje najlepsze kopie, które i cenowo będa zadowalać? Militaria44 mają w swojej ofercie te płaszcze za 190$, czyli niecałe 600 zł.Słyszałem, że polskie kopie mają podobna cenę, a nawet są droższe.Czy Sturm tez szyje te płaszcze? Bluzy wychodzą im bardzo dobrze, a płaszcze?Pozdrawiam.
Hindus Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Cześć Kloki – ja co prawda mam płaszcz M40, ale człowiek, od którego go kupiłem produkuje również M36 - odezwij się do mnie na prv: himbuldon@gmail.pl to powiem Ci co i jak, żeby nie robić kryptoreklamy. Ja w każdym razie jestem bardzo zadowolony z jakości wykonania tej repliki – nie mogę nic jej zarzucić - w każdym detalu jest zgodna z oryginałem, więc podejrzewam, że replika płaszcza M36 też jest tak starannie wykonywana.PozdrawiamHindus
DETER Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 panowie znów zaczynacie dziwne tematy. Pewnie ze Sturm szyje i do tego najlepsze. Tak jak bluzy M36. Fotka niżej. Cena 470 zł.
Hindus Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Powiem tak – owszem, cenię sobie bardzo wysoko produkcję STURM’a, ale daleki jestem od bałwochwalczego nazywania wszystkich ich produktów najlepszymi – chyba, że bierzemy pod uwagę określony przedział cenowy.A temat wcale, moim zdaniem, nie jest dziwny – bo dlaczego nie mieli byśmy dyskutować o replikach płaszczy WH, tak jak o każdym innym elemencie niemieckiego wyposażenia z okresu II WŚ?PozdrawiamHindus
acer Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 A nieskromnie pochwalę się - mam oryginalny m-36 :)Niestety stan dostateczny/dobry strychowiec :/
Hindus Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Acer – a czy mógłbyś się jeszcze bardziej pochwalić i zamieścić kilka jego fotek – dla mnie osobiście zawsze bardzo cenne są fotografie oryginałów – tylko w ten sposób można stwierdzić na ile wiernie wykonana jest replika :)Przy okazji mam tez pytanie – czy Twój płaszcz M36 wykonany był na zamówienie / prywatnie, czy jest przydziałowy?PozdrawiamHindus
acer Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 Jak zrobię wrzucę fotkiOkoliczności powstania płaszcza nie znam. Kolo musiał być szczupły - pod klapkami kołnierza są mini spinki, tak że rogi kołnierza można było spiąć z płaszczem w czasie noszenia płaszcza nie zapinanego w całości pod szyję. Standardowa jasna nić, widoczne pieczątki....Foty potem
Hindus Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 W takim razie czekam z niecierpliwością…A swoją drogą zastanawiająca sprawa z tymi mini spinkami przy kołnierzu – ciekawe czy to rozwiązanie było wprowadzone do Twojego egzemplarza fabrycznie, czy wszyte przez użytkownika. Zwłaszcza, że regulaminowo płaszcz winien być noszony przez żołnierzy i podoficerów zapięty na wszystkie guziki, stąd sposób nazwijmy to „formowania” przy wyłożeniu nie miał dla nich istotnego znaczenia.Może masz egzemplarz oficerski i jego właściciel był odznaczony Krzyżem Rycerskim EK – wtedy mógł przerobić sobie spięcie kołnierza w taki sposób by przy odpiętym i wyłożonym kołnierzu dobrze było widać to odznaczenie – dość często stosowane rozwiązanie.
Stadler Napisano 13 Kwiecień 2007 Napisano 13 Kwiecień 2007 DETER- a wiedziałeś, że At The Front miała taką usługę, jak poprawa mundurów Sturma?" ;-) Bodaj 10 USD kosztowało wprowadzenie istotnych poprawek do niemieckich bluz mundurowych [wyjątkiem jest chyba Fliegerbluza].
acer Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Przepraszam, że tak długo, ale trzeba było dojść porządku z aparatem fotograficznym.Foty mojego płaszcza M-36 :
acer Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 A to te mini spinki płaszcza z klapkami kołnierza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.