bruner0 Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 witam czy ten fancik może być z okresu powstania listopadowego?Cynkowy napis 8'K wyszedł z różnymi innymi rzeczami z tamtego okresu.wymiar ok.25mmx25mm
bruner0 Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 SZZ zerknij do działu nasze odkrycia Moje tegoroczne zbiory"
SZZ Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 http://www.allegro.pl/item168131411_plomien_/_granat_powstanie_listopadowe.html
SZZ Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Myślałem że ta informacja jest w opisie, ale nie ma - sądzę że granat jest polski - rosyjskie są większe, przeważnie tłoczone z blachy mosiężnej, mają innego kształtu płomień.Gratuluję i pozdrawiam
bruner0 Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 a wogóle to czasami po prostu odbierz telefon
bruner0 Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 to już ostatnie fanty do identyfikacji,jutro już będą tam posadzone pyrki.Od lewej jakby okucie ,jakiś hak i zakończenie czegoś może ktoś ma jakieś sugestie?
SZZ Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Jak są kulki z dziurami po grajcarze - to pobojowisko, mogła być jakaś potyczka. Podobno na kilkanaście wystrzałów był jeden niewypał.
bruner0 Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 czy ten pierścień mógł służyć do sprawdzania kul muszkietowych? prawie wszystkie przez niego przechodzą,gdyby nie patyna
bruner0 Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 ależ i owszem,nawet żeśmy razem kopali -nie raz,ostatnio w kieleckim, bitwa 1703 słynne Kliszki czy jakoś tak.Przeczytałeś uważnie e-maila z przed paru dni??
bruner0 Napisano 15 Kwiecień 2007 Autor Napisano 15 Kwiecień 2007 chodzi oczywiście o średnice tych kul
SZZ Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Pamięć płata figle;) - Kliszów 1702.Pozdrawiam
SZZ Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Witam,jak już napisałem wcześniej obstawiam zaczep do mocowania w żabce od górnej części pochwy tasaka czy jak tą broń zwą inaczej - półszabli piechoty. Widziałem niedawno takie okucie z odłamanym wihajstrem". Chętnie poznam zdanie innych w tej sprawie:-)Pozdrawiam
SZZ Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Witam,pierwszy przedmiot wygląda mi na ołowianą blaszkę w którą wkładano skałkę, sądzę że oznaczenie 8k wskazuje na to, że była elementem wyposażenia żołnierza rosyjskiego. Guziki z cyframi są polskie pułkowe. Guzik mosiężny jest prawdopodobnie rosyjski, z płonącym granatem raczej polski grenadierski. Wszystkie te przedmioty pochodzą prawdopodobnie z okresu powstania. Obrączka też może pochodzić z epoki. Co do bieliźniaków mam wątpliwości.Pozdrawiam
SZZ Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Adam,wrzuć jeśli możesz fotki swoich znalezisk na forum www.poszukiwanieskarbow.com - udzielają się tam liczni spece na motory i na piece, więc może powiedzą coś ciekawego. Poza tym warto to dorzucić do wątku Umundurowanie i militaria XVIII - XIX wiekhttp://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=33061&postdays=0&postorder=asc&start=0w podforum Kolekcje.Aha, przeglądając ponownie ten wątek zauważyłem na jego pierwszej stronie, że jego założyciel Michał Ochnio, słynny spec z Garwolina, młody wiekiem lecz imponujący wiedzą - wkleił zdjęcie granatu takiego jak Twój - identyfikując go jako granat z ładownicy polskiego grenadiera z okresu Powstania Listopadowego.Pozdrawiam
SZZ Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Niestety Panowie, żeby obejrzeć ten wątek trzeba zarejestrować się na poszukiwaniu skarbów, ale to nie boli, a warto.Pozdrawiam
bruner0 Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Napisano 13 Kwiecień 2007 Żeton to havir napisał siakieś żetony..."jam nie winny :)SZZ w opisie napisałem że ta blaszka z 8'K jest cynkowa,że była elementem wyposażenia żołnierza rosyjskiego.Guzik mosiężny jest prawdopodobnie rosyjski" a czy rosjanie mieli guziki płaskie czy wypukłe?bo ten jest płaski .Szkoda że te litery są mocno wytarte może by to pomogło w ustaleniu do którego wojska należał;i czy skałki to przypadkiem nie były montowane (oprawiane)w ołowiu?
Darek419 Napisano 15 Kwiecień 2007 Napisano 15 Kwiecień 2007 Witam.Trafiłem pod Warszawą podobny jak ten z tego linku.Mój jest że tak powiem pojedyńczy.Wszysto wskazuje że to carski fant.Chociaż nie mówię nie.pozdrohttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=435142#435257
Pytanie
bruner0
witam czy ten fancik może być z okresu powstania listopadowego?Cynkowy napis 8'K wyszedł z różnymi innymi rzeczami z tamtego okresu.wymiar ok.25mmx25mm
46 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.