Menzo Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Witam!! Koledzy,czy na podstawie tego zdjęcia potraficie pomóc mi w IDENTYFIKACJI tego o to karabinu. W lufie tkwił stalowy wycior.Znaleziony bez zamka. Sądze że jest to broń jedno strzałowa. ++++++Pozdrawiam+++++++
jacenty2004 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 jeżeli z prawej strony lufy przy wylocie ma prowadnicę" z mocowaniem do bagnetu to znaczy ,że to wojskowy 1874 jak nie ma- to prawdopodobnie przeróbka na myśliwski.
Menzo Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Początkowo szukałem i oscylowałem w kierunku Chassepota. Muszę poszperać i poszukać jakiś zdjęc dla porównania. Blachę znalazłem niedaleko (1m.)od tego karabinka. To raczej okładzina tej broni. Jest jeszcze baczek który ma taki sam przekrój
jacenty2004 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 wychodzi na to ,że to jednak myśliwski gras,ale ciekawa jest ta osłona ?
Menzo Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Właśnie, szukam wszędzie i nie mogę znaleźć, jak narazie, modelu French Mle1874 Gras rifle z osłoną metalową. Może to jakiś model produkowany dla Prus?? Albo kawaleryjski ?? Sądze ze ta osłona stanowiła rodzaj wzmocnienie lub może wersja paradna ?? hmm
Menzo Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Ma szyne prowadnicy do zaczepienia bagnetu . Brak tej stopki oporowej
Menzo Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Znaleziony w sąsiedztwie fantów z 2 wojny światowej
jacenty2004 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Długość ma całkiem całkiem więc to nie karabinek.Grasy przerabiano na myśliwskie w bardzo dużych ilościach i gdzie się tylko dało ,a inwencja twórcza rusznikarzy,kowali i domorosłych ślusarzyto to też jest temat rzeka.
Pytanie
Menzo
Witam!! Koledzy,czy na podstawie tego zdjęcia potraficie pomóc mi w IDENTYFIKACJI tego o to karabinu. W lufie tkwił stalowy wycior.Znaleziony bez zamka. Sądze że jest to broń jedno strzałowa.
++++++Pozdrawiam+++++++
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.