Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja łuski

jerzyk

Pytanie

witam !
czy ktoś zidentyfikuje taką łuskę?
wymiarami (długość, średnica przy dnie i wylocie) jest identyczna z łuską naboju pośredniego 7,62 x 39 wz. 1943, jednak posiada drugą" lub podwójną" szyjkę.
pierwsze zwężenie jest na wysokości 25 mm od dna, do średnicy 10 mm, drugie jak w zwykłej łusce. łuska jest stalowa, miedziowana, wyprodukowana w zakładach ługańsk w 1957 roku. dotychczas nie udało mi się ustalić ani rodzaju amunicji ani broni do jakiej została opracowana taka amunicja.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli łuska jest wynikiem jakichś eksperymentów z bronią i/lub nabojami prowadzonymi na WAT, to chyba tam trzeba byłoby poszukać odpowiedzi. Moim zdaniem na seryjną produkcję to raczej nie wygląda - ta dodatkowa szyjka stanowiłaby tylko dodatkowe utrudnienie w produkcji amunicji - przecież żeby nabój zbyt głęboko nie wpadł" do komory nabojowej wystarczy żeby sie oparł na jednej szyjce...
Pzdr,
W.

Próbowałem się od nich czegoś dowiedzieć (już dawno) - pisałem dwa razy, załączając rysunki z wymiarami i jak było do przewidzenia pozostałem bez żadnej odpowiedzi. miałem nadzieję, że ktoś z kolekcjonerów będzie wiedział.

witam !
czy ktoś zidentyfikuje taką łuskę?
wymiarami (długość, średnica przy dnie i wylocie) jest identyczna z łuską naboju pośredniego 7,62 x 39 wz. 1943, jednak posiada drugą" lub podwójną" szyjkę.
pierwsze zwężenie jest na wysokości 25 mm od dna, do średnicy 10 mm, drugie jak w zwykłej łusce. łuska jest stalowa, miedziowana, wyprodukowana w zakładach ługańsk w 1957 roku. dotychczas nie udało mi się ustalić ani rodzaju amunicji ani broni do jakiej została opracowana taka amunicja.

Witam,
Czy jesteś całkiem pewien, że to przetłoczenie (tj. szyjka" bliżej dna łuski) jest na pewno fabryczne, a nie zrobione domowym sposobem przez jakiegoś Pomysłowego Dobromira? Na zdjęciu wygląda ono niefabrycznie...
W.

Ja raczej obstawiam, że ktoś testował na tej łusce sprzęt używany np. przez niektórych mysliwych do produkcji nabojów (przywraca się nim wystrzelonej łusce nominalne rozmiary i zaciska pocisk w łusce). Tutaj musiałby to być taki zestaw do kalibru około 9 mm, skoro na zewnątrz jest ok. 10 mm (Sturm chyba odpada). Np. w Rosji używa się naboju na bazie naboju Mosina w kalibrze chyba 9 (albo trochę więcej) mm.
W.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie