dzava Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam, próbuję rozszyfrować skrót literowy który odnalazłem w aktach personalnych jednego z oficerów WP II RP, mianowicie:C.Z.P.G.Śl. ?Bez wątpienia dotyczy to instytucji wojskowej związanej z Powstaniami Śląskimi, gdyż mój" oficer w okresie 1920 - 1921 był przydzielony do powstania, właśnie do intendentury C.Z.P.G.Śl., stąd domyślam się że P.G.Śl. to Powstanie Górno-Śląskie, ale co oznaczają pozostałe litery nie mam pojęcia.
sqh Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Obstawiałbym jednak Związek Przyjaciół Górnego Śląska - pod którą to nazwą kryła się komórka MSWoj, zajmująca się przerzutem broni i sprzętu wojskowego z Kongresówki na Śląsk. Nie znam dokładnej struktury tego Związku, ale może miał on na przykład jakąś Centralę" albo coś takiego?
Dziadkus Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 problem w tym,ze centrala" ZPGŚl posługiwała się nazwą Naczelna Ekspozytura" - filie erenowe" używały różnych nazw (organizacja zmieniała swoją strukturę).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.