hawk21 Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 Witam. znalezisko kolegi.Sporo waży.Kolega twierdzi że wykonana ze spiżu? Z jakiego to okresu i co to moze dokąłdnie być ?pozdrawiamArek
rob Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Lew herbowy? Czyli tzw trzymacz. co do proweniencji to niestety nie da się wiele powiedzieć. Trzeba przeprowadzic analizę stylistyczną. W herbach wzory nie zmieniały się pod wpływem artystycznych gustów i często gęsto jeden element był powielany w jednakowy sposób na przestrzeni kilkuset lat. Dla mnie na oko to ma ornamentykę i formę miedzy 16-17 wiekiem, ale to nic nie znaczy bo taka była używana i w wieku XIX nawet. Nie jestem metalurgiem więc o materiale sie nie wypowiem ale jak na żeliwo to on mi coś za zielono wyglada - jakby trochę miedzi miał w sobie
hawk21 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 Dziękuje za sugestię.Dalsze oczywiscie wskazane.Kolega mówi że ta figurka zawiera okolo 80 % miedzi.Wiec to by świadczyło na XVII- XVIII w.?
rob Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Muszę wprowadzić korektę. nie wiem czemu mi się ubzdurało z tym żeliwem skoro piszesz o spiżu. Spiż jak najbardziej był produkowany setki lat temu ale materiał tu nie pomoże w datowaniu (no może przy pomocy metod fizycznych). Chodzi o to tez gdzie był znaleziony, co było przy nim - czyli kontekst tego znaleziska. Analiza stylistyczna odbywa się przez porównanie przedmiotu z jemu podobnymi. ja nigdy nie zajmowałem sie ani heraldyką ani tym bardziej formami trzymaczy choć na przykład historia takich Dzikich Mężów i jej geneza to naprawde ciekawa sprawa. moge powiedziec że ma pieknie wyprowadzoną głowę - powiedziałbym że za dobrze jak na coś dalszego niz XIXw. Ale moze takie zdjecie. Dalej pod szyją ma kryzę modelowaną dość płasko i powiediałbym manierystycznie" ale już poniżej masz dość ładnie rozwinięty akant na klatce piersiowej - motyw raczej nie stosowany ani w manieryźmie ani w baroku (co najwyżej późnym). Dlatego biorąc pod uwagę taki misz masz zakładam ze to jest jakis eklektyczny wynalazek z XVIII/XIXw. naprawdę trudno tak na oko datować.Musisz też go dobrze obejrzeć jak obrobiony jest w miejscach które nie były przeznaczone do oglądania. jakiekolwiek oryginalne ślady obróbki maszynowej to wiadomo co to znaczy. Spróbuj tez określić jak zrobiono ten odlew i poczytaj jak to się robiło dawniej. jak dla mnie to on wygląda za dobrze na czasy Wazów i innych tam. Wiem bo trzymałem w rękach różne kufle i bechery z XVIIw i wyglądały trochę inaczej.Także sam trochę popracuj i to co napisałem weź trochę w cudzysłów bo trudno cokolwiek napisac na podst zdjęcia tym bardziej ze złotnictwo nie było jakąś moją pasją szczególną nigdy
hawk21 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Napisano 6 Kwiecień 2007 Bardzo dziekuję za ciekawą i szczegółowa analizę.Po swietach postaram się wrzucić dokłąnde fotki dodatkowo.Pozdrawiam.
Pytanie
hawk21
Witam. znalezisko kolegi.Sporo waży.Kolega twierdzi że wykonana ze spiżu? Z jakiego to okresu i co to moze dokąłdnie być ?
pozdrawiam
Arek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.