Skocz do zawartości

Moje pierdoły :)

Hitboy64

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

i kurtka wyjściowa oficera wojsk lądowych (to od niej jest ta metka) więcej zdjęć na razie nie mam bo nie posiadam cyfrówki ale jak znów pożyczę to dam resztę munduru. Mam też na celowniku kilka bluz, czapek i panterkę z lat 69-75 będę informować na bieżąco :)

Witam!

Płaszcz oficera wojsk lądowych wz. 1950 ? A cóż to za wzór?

Troszkę siedzę w polskich płaszczach, ale o takim czymś nie słyszałem.

Można prosić jakiś wycinek rozkazu określający owy ubiór? :-) Chętnie też zobaczę takowy płaszcz...

Coś mi się ten wz.50 nie widzi. Jednak nikt nie jest Aflą i Omegą. ;-)

Pozdrawiam, Łukasz

potwierdziłem bo dałbym sobie głowę obciąć że na metce od niego było napisane że to wzór 50... ale widocznie się mylę... a niestety metka przepadła :( jeśli mógłbym prosić, Łukasz czy mógłbyś napisać co to za wzór?

Witam!

Żadna z tych czapek na pewno nie jest z 1955r. Przypuszczam, że mylisz datę z rozmiarem.

A odnośnie tego płaszcza- konkretnego wz. nie podam- moja widza kończy się w 1959r. Jednak jest to mundur myślę z ostatnich lat LWP, może 70-80. lata.

Pozdrawiam, Łukasz

Mylisz się Łukasz, a Hitboy64 ma rację.
Mam taki sam. Wieczorem pstryknę fotkę i wrzucę tu na forum.
Do Hitboy64- Guziki czarne(brązowe...nie pamiętam teraz) plastikowe? Orzełek bez korony oczywiście. Uszko guzika aluminiowe?

Ten płaszcz jest polską wersją radzieckiego (albo na odwrót) płaszcza oficerskiego letniego. Cienki materiał, nie wymaga prasowania po praniu, guziki plastikowe, podpinka i nici sztuczne, materiał - też jakaś sztuczność, może z domieszkami :)

Ogólnie rzecz biorąc, taki fajny trenczyk, wygodny i łatwy do wyczyszczenia.

Witam ponownie!

Czapka o ile dobrze widzę 12.75r. czyli GRUDZIEŃ 1975r.

A co do płaszcza dopóki nie zobaczę rozkazu nie uwierzę... Hitboy64, z całym szacunkiem, ale jak dajesz zdjęcie metki to niech ona będzie czytelna!

Guziki plastykowe weszły z początkiem lat 60. Oto krótka wzmianka na ich temat:

GUZIKI wzoru 1961

W 1961 roku ukazał się kolejny regulamin “ Przepisy ubiorcze żołnierzy wojska polskiego w czasie pokoju” którym wprowadzono jako wyłącznie obowiązujący wzór guzików wojskowych, dla szeregowych i podoficerów niezawodowych z wyłączeniem Marynarki Wojennej , guziki wykonane z tworzywa sztucznego. W guzikach tego typu od spodu zatopiona jest aluminiowa płytka z uszkiem. Guziki te produkowane były w trzech wielkościach 15, 21-22, oraz 24 mm. Guziki z wizerunkiem orła, tłoczone z białego metalu przewidziano do noszenia tylko przy kurtkach wyjściowych podchorążego, kurtkach służbowych oficera, kurtkach wyjściowych oficera, oraz gabardynowych kurtkach generalskich i bluzach “olimpijkach”. Dla żołnierzy Marynarki Wojennej pozostawiono opis użycia guzików taki sam jak w przepisach z 1952 roku. Rysunek guzika zmienił się jednak, a najistotniejszą różnicą jest układ grotów kotwicy jak na rysunku guzików używanych do 1952 roku wychodzących poza obrys ramion krzyża. Zmianie uległ także rysunek samej odznaki, pogrubionej i masywniejszej, oraz liny kotwicznej o zmienionym splocie. Guziki te tłoczono z dwóch warstw mosiądzu umieszczając między nimi przed sprasowaniem cienką kształtkę z tektury. Oznaczenie na rewersach to “ŁZG” i odwrócone cyfry serii. Wymiary guzików pozostawiono bez zmian.

Zarządzenie Głównego Kwatermistrza WP Nr 2 z dnia 31.03.1961 (Dz. Rozk. Nr 6 z 1961 roku §1 poz. 3) mówi o tym, że “guziki z tworzyw sztucznych (pkt. 57 ust 1, 2 i 4 przepisów ubiorczych) będą wprowadzane sukcesywnie, w miarę wyczerpywania się zapasów ubiorów z guzikami metalowymi; od dnia 1 maja 1961 r. obowiązuje jednak noszenie guzików z tworzyw sztucznych przy płaszczach sukiennych oficerskich (nowego wzoru) w wojskach lądowych”

Czekam na dalsze info odnośnie tego płaszcza niby wz.50. Jeśli to z roku 1950 to powinny być jakieś fotki z epoki (z lat 50.). Co nie? :-) Takową też chętnie zobaczę...

Pozdrawiam, Łukasz

co nie możesz przeczytać?!?!?! zaznacz na fotce to Ci napisze

jakby coś ktoś chciał to moje gg:10615560

obejrzałem płaszcz i niestety nie ma pieczątki na kieszeniach... jest tylko metka z informacją że jest pierwszej klasy jakości :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie